Maria Lang Se Skoga och sedan... 1990

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Boken börjar på Lindby herrgård, känd från flera tidigare av Maria Langs böcker. Där bor läkaren Mikael Lindby och hans fru Katja med sin snart 15-åriga dotter Li.
I Kvarteret Korpen sitter Almi Graan och skriver. I den wijkska gården i närheten finns det många gamla bekanta. Naturligtvis ägarinnan själv, Helena Wijk, 80 år och ännu smalare än tidigare, efter den långa "maginfluensan", som egentligen var en arsenikförgiftning och som drabbade henne i "Klappa inte katten, 1985". Vidare den snart hundraåriga Naima Nordell, gammelfarmor, som var nära att avlida i "Flyttbil försvunnen, 1989". Där är också den idag omkring 50-åriga Lalla som var med i "Tvillingen i spegeln, 1988" där hon först dök upp som tonårig barnflicka åt en av tvillingarna. Naimas barnbarnsbarn "Zorro" är inackorderad i vindskammaren. Han var också med i "Flyttbil försvunnen" och var föremål för svärmeri från den då knappt 14-åriga Li. Nu kysser de varandra i den hiss som Zorro installerat i det wijkska huset åt gamlingarna. Och naturligtvis är Christer Wijk där för att ta avsked från alla sina damer inför hans och hans fru Camilla Martins långa långväga utlandssemester. Då kommer också Skogas polisassistent Erk Berggren och distriktets polischef Björn Lundevall från grannstaden Lönnstad.
- Damerna diskuterar att starta en hembygdscirkel.
- Under de följande 11 dagarna anländer tre främmande personer till denna småstad. Den förste är trädgårdsmästare Tyko Tideman som hämtats från Uppsala för att förbättra miljön kring Skogasjön. Han bor på Lilla Hotellet som sköts av Christina och Roger. Sedan kommer en kvinnlig läkare, född i Finland, Vasti Bark som ska vikariera hos doktor Lindby. Hon inkvarteras på Lindby herrgård. Den tredje är Fale Ravelsson som kommit för att inventera den äldre bebyggelsen i norra Bergslagen.
Zorro har fått fast jobb på Skoga Bil Service. Ägaren heter Trond Volter och har en tonårsdotter som kallas Smulan.
- Hemma hos Almi Graan hjälper Fale Ravelsson till med att hitta text och musik till Biskop Tomas Frihetssång som ska vara med i musiklärarenLars-Ove Hoffners dramapedagogik historiespel i Skoga. Alla tycker att Fale ska spela Tomas.
- Hembygdscirkeln startar med Helena, Almi, Naima och Fale. Den får emellertid förhinder. Lars-Ove blir uppehållen av en kalabalik på den öppna platsen nedanför kyrkvallen av en stor skara tonåringar. En pojke som enligt "Smulan" är Raffe är knivskuren i bröstet. Ett antal utsocknes värstingar har kommit för "att sätta sprätt på den sömniga stan".
- Snart kommer Erk och Vasti för att berätta vad som hänt. Raffe var lindrigt skadad och tycks ha utsatts för s k oprovocerat våld. Det dukas fram till en överdådig kvällsmåltid. Då kommer trädgårdsmästare Tideman, ursinnig över att många av de blomster han nyss har planterat har ryckts upp och sex fina rosenbuskar grävts upp utan för wijkska gården.
- Söndagsutflykt till Naimas ärvda Hammartorpet uppe i storskogen.
- Tideman utför en privat patrullering varje natt för att skydda sina växter. Ibland har han Lalla med sig. En kväll hör han hennes skrik. En man har försökt strypa henne. Han är klädd som en munk i fotsid dräkt.
- Gammelfarmor Naima får ta emot telefonsamtal från Zorro. Han är mycket uppskakad. Han säger att "Tommy" blivit attackerad av en kille klädd i munkkåpa med en stilett. Han menar Fale Ravelsson som medvetslös tas om hand.
- Dessbättre är Skogas mest kunnige läkare, Göran Tegerhult, snart på plats och får i väg den svårt skadade til regionsjukhuset i Örebro.
- Anneli och Roffe döper sin andra son. Storebror Andreas följer ceremonin. Annelis bror Janne Hoffner är gudfader.
- Björn Lundevall skyller våldsamheterna i Skoga på kokain. Flera beslag har gjorts. Men vem är det som säljer?
- I Christers semesterfrånvaro blir det alltmer Janne Hoffner som tar över undersökningen. Han spanar efter "munkarna" i sina svarta kåpor. Snart hör han två personer från sitt gömställe. Janne förstår av deras samtal att döma att deras chef befinner sig i en Arbogabod. Plötsligt vimlar det av poliser. Janne tror knappt sina öron när han hör Christer Wijks röst.
Vasti Bark försöker svälja giftampuller när hon grips på bar gärning i Arbogaboden som är full med narkotika. Det är hon som är chef för allt kokain som fördärvar hela stan. Hon är vid medvetande och säger att hon gjort allt för att tjäna pengar. Hon vill att Lalla och Tyko ska få hennes nya bil. Sedan dör hon.
- Tyko Tideman friar till Lalla. De öppnar en butelj Dom Pérignon.