Maria Lang Siden, sammet 1964

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Camilla Martin, favoritkund, operasångerska och maka till Christer Wijk kommer till modesalongen för att prova en kollektion till hennes operaframträdande.
Christer Wijk, kriminalkommissarie, följer motvilligt med men blir intresserad av den vackra mannekängen Yvonne Karsten. Asta Arman, är modedirektris och Marie Melander tillskärerska. Christer friar till Camilla och medan de diskuterar bröllopsklänningen kommer Veronica Thorén infarande. Med sin man Henrik. Hon är både rik, vacker och mycket dominerande. Hon är dotter till miljonären Erik Green och änka efter sin förste man mångmiljonären Frostell.
I sömmerskornas rum finns sömmerskan
Gunborg Ljung. Hon har en son, Ulf Ljung som redan dragits in i Veronicas beundrarkrets via den freelancande modetecknaren Jacques J:son Jonsson. Allomstädes befinner sig syeleven Bie Backlund. Ebba Ekström är en nätt dam med god uppfostran.

Marie bor i ateljén sedan ägaren till en lånad lägenhet kommit hem i förtid. Hon sköter städningen som ersättning. Hon är utbjuden av en manlig bekant på kvällen och kommer hem först klocka 1. Det är kusligt med det mörka, helt tomma huset. När hon vaknar tidigt finner hon Veronicas döda kropp på till tillskärarbord. Kroppen är draperad i tyget som skulle blivit Camilla Martins brudklänning. Veronica har två knivsnitt i bröstet. Eller kanske av en sax. Hon ringer Christer Wijk som snart är på plats tillsammans med kriminalassistent Palle Davidsen. (Han har tre stora intressen; mord, drömtydning och vackra kvinnor. Han finner allt hos Marie Melander).
Professorn i rättsmedicin
Alarik Ahlgren. Brottsplatsexperten Lindstedt.
Gunborg Ljung kommer från samma socken som Erik Gren, "Bergakungen", i Småland. Asta Arman och Veronica var skolkamrater. Kriminalassistenten
Oskarsson ringer. Henrik Thorén tycks ha försvunnit från villan i Lidingö. I en knallröd Ferrari. Kan tänkas ha åkt till Malma, en 1700-tals gård i Vingåkerstrakten.
Och därifrån hämtas han av polisen. Han minns dock bara att han svartsjukt grälat med Veronika och sedan kört i väg till deras gård i Sörmland.
När Christer förhör Jacques kommer han ihåg att de träffat på varandra i samband med ett mordfall på Humanistiska Biblioteket i Uppsala.
Detta beskrivs i Langs fjärde bok "En skugga blott" från 1952.
Christer jagar Jacques i dennes snabba Ferrari för att finna honom på ett hotellrum kyssandes Marie Melander! De har varit ihop i hemlighet i ett år.
Dessa två blir nu en slags förtrogna till Christer Wijk.

Pyret Gustafsson, pratsam redaktör på "Kvinno-Världen" vill vara med på ett hörn. Hon anser att Veronika hjälpt till då hennes förre make dog av hjärtslag i samband med ett bad för 10 år sedan.

Christer Wijk anar att lösningen finns i förhållanden långt tillbaka i tiden och får med sig sin Camilla på en bilresa till Växjötrakten. Till prästgården i Bergaryd. Där är just kyrkkaffe och många har mycket att berätta om gångna tider. Veronikas far "Bergakungen" tjänade pengar på spekulation under kriget. Sedan på att låna ut till ockerräntor. Veronika som övertog "rörelsen" var ännu hårdare i affärer. Olof Ljung lånade pengar till sin handelsträdgård. Karl Erik Melander för att täcka en förskingring, fick lungsot och dog. Olof Ljung hängde sig efter ett besök hos Veronika.

Ulf kommer på Jacques med att vara i den tomma lägenheten ovanför atelén. Jacques tvingas erkänna att i de låsta köksskåpen finns narkotika för 100000-tals kronor. Han säger också att han befann sig där och såg två kvinnor anlända till ateljén på mordkvällen strax efter Veronika. Han avkräver Ulf ett löfte att inte avslöja något.

Sedan Ulf haft ett samtal med en av de två misstänkta kvinnorna stryps han. Liket upptäcks av Bie följande morgon. Bland symaskiner och pressbräden förhör Christer Wijk fyra kvinnor: Asta, Gunborg, Marie och Yvonne. Henrik Thorén sällar sig till skaran. Och Ulf som berättar vad Jacques anförtrott honom.

När Christer anklagar Marie för morden erkänner Henrik Thorén att det är han. Men sedan han förts bort av polisen vill Christer ha ett samtal med Marie. Och alldeles riktigt. Henrik har erkänt för att skydda henne. Marie mördade dels som hämnd för sin fars död och för att hon inte ville skilja sig från Henrik.

Titeln bygger på barnramsan "siden, sammet, trasa, lump..." som man räknade på plaggets knappar för att avgöra dess kvalitet.