Maria Lang Staden sover 1970

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Anti Antonsson gör sin tur i den sovande staden. Han saknar sitt skomakeri. Han är 70, som 55-åring gifte han sig med Ragnhild. Hennes son Håkan Hesser är taxichaufför och är gift med den "söta, trolösa" Eva Marie Hesser, som lämnat sin man musikdirektören Ole Bodé för hans skull. De bor i den vita villan vid Bleckslagaregatan. Ragnhild skulle föredra ett äktenskap mellan Håkan och Berit Edman.
I det stora huset vid Kvarndammsvägen bor
Sylvia Mark. Hon är 44 år men osjälvständig sedan hon länge bott tillsammans med föräldrarna. Hon hyr ut 2 rum åt den bostadslöse Ole Bodé.
Sylvia väcks av en telefonringning mitt i natten. En hotfull röst skrämmer henne.
Berit arbetar på Rådhuset tillsammans med kommunaldirektörens sekreterare
fru Rohlén. En besvärsskrivelse har kommit in från Eva Marie Hesser angående bygget av det nya diskoteket.
Eva Marie jobbar med att sälja skivor i Sylvia pappersaffär. Hon tar emot ett nytt telefonsamtal. Stans enda författarinna,
Almi Gran, gör entré, liksom de popmusikintresserade tonåringarna Nella och Janken samt Ickan och Ronnie. När Sylvia Mark kommer hem ligger det ett ofrankerat brev innanför dörren.
Oles vän i Stockholm, musikproducenten på TV2,
Gillis Nilsson kommer till Skoga.
Håkan Hesser måste göra långa taxiturer och hans tid med Eva Marie blir kort. Han misstänker att Gillis kommit för hennes skull.
Christer Wijk har också kommit på ett hembesök hos sin mor Helena Wijk.
Ole äter middag med Gillis på Hotellet och trivs ovanligt bra.
Eva-Marie sitter uppklädd men ensam hemma och väntar på en besökare. Plötsligt kan hon inte andas.
 I villan på Bleckslagargatan bor också
Lotten Svensson, en äldre korpulent dam. Hon ser hur Håkan raglar nerför trappan och får veta att hans fru är död. Hon ringer doktor Severin. Och polisen. En rundhyllt 30-åring, Erk Berggren, anländer. (Han är naturligtvis son till den legendariske överkonstapeln Leo Berggren! Även hans fru Tuss kommer med på ett hörn!)
Ryktet sprids snabbt i den lilla staden.
Ole får ett utbrott när han får klart för sig att Gillis och Eva Marie varit förlovade.
Obduktionen visar att Eva-Marie kvävdes till döds. Men på vilket sätt?

Länspolismästare Anders Löving får ansvaret för fallet. Lotten Svensson har mycket information att lämna om trafiken till Hesslers lägenhet som hon lämnar ut sedan hon fått veta att det handlar om ett mord.
Håkan kan också berätta om vad det stod i det anonyma brev som fick Eva-Marie att förbereda sig på ett besök på mordkvällen.
Sylvia Mark tror att allt är över men så kommer det nya telefonsamtal. Äntligen bekänner hon allt för Christer.
Nästa samtal, nu till Gillis Nilssons hotellrum, spåras till direktör
Per-Arne Perenius, far till Nella. Det är tonårsgänget som menar att polisen inte gör tillräckligt för att finna mördaren till deras älskade Evama.
Det visar sig att Perenius har hjälp Håkan Hesser till ett falskt alibi genom att han ville ha alibi av Håkan som ljög om taxiresan till Sälen, där Perenius träffat sin älskarinna.
Nästa dag är det Sylvias tur att bli bunden vid en stol och få en plastpåse över huvudet. Men med sin osvikliga intuition tar Christer Wijk just då en promenad, trött på den långa Hylandkvällen, och lyckas rädda henne med mun-mot-mun metoden (medan Robban Broberg sjunger om "Uppblåsbara Barbara" på TVn.) Klockan är 2305.
Det är Ragnhild Antonsson som är mördaren. Hon tyckte att Eva-Marie tog ifrån henne sonen Håkan. Hon försökte hota Sylvia att säga upp henne. Då hon angrep Eva-Marie själv hotade denne med polisen. Därför måste hon dö. Hon fruktade att Sylvia hade kvar de anonyma breven och att dessa skulle kunna avslöja henne. Därför försökte hon även döda Sylvia.
Det är tid för Hylands telefonhörna. Är för många veckans höjdpunkt. Och sedan kommer talangjakten "Opportunity Knocks".