Maria Lang Svart sommar 1966

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Sommarstad, semesterstad

Bettina Eng, journalist på Skoga-Posten. Per-Erik Welin, båtägare har nyss muckat. Hans far Torgny Welin fabrikör av konsthantverk och ivrig förkämpe för att göra idyllen Skoga till en turistort. På verkstaden arbetar den från Danmark härstammande konsthantverkaren Ib Sörensen. Också Welins kompanjon Frithiof Sandberg. Gunn Welin är maka och syster till den stenrike 67-åringen Artur Lundeberg. Ägare av flera varuhuskedjor som på gamla dar flyttat tillbaka till sitt Skoga. Där finns också Almi Graan, författare av "verklighetsfrämmande agent- och kriminalhistorier".
I Skoga tillbringar också (
påpassligt) kriminalkommissarien Christer Wijk två veckors semester hos sin mor Helena Wijk. Den berömda operasångerskan Camilla Martin-Wijk är naturligtvis också där.


Se Skoga och sedan dö

Bettina äter middag på stadshotellet och träffar där Karen Rodhe, svensktalande turist från Köpenhamn. Hon spelar bridge med Almi Graans syster Nenne och får på det sättet information om det nya turistmålet. Blir chockad när hon hör talas om Ib Sörensen. Han lika chockerad då de träffas i fabriken. Han anklagar henne för ett allvarligt brott begånget långt tidigare men sedan hans maka Signe fått de båda att tala ut med varandra inser han att han haft fel. (Signe är dessutom Arthur Lundebergs hushållerska och förtrogna).
Både Arthur och Torgny blir förtjusta i Karen Rodhe. Alla samlas på invigningsfest i makarna Sörensens sportstuga som bara kan nås via sjön. Det blir båda att äta och dricka gott. När Karen kommer till sitt hotellrum klockan 4 på morgonen går hon genast ut igen. Hon har ett avtalat möte där avgörande saker ska avhandlas.

Turiststad, trivselstad?
Nästa dag kommer inte Karen till den middag hon bjudit Bettina på. Efter flera dagar har hon fortfarande inte dykt upp på sitt hotell. När Bettina en kväll kommer till den gula trävillan på Hyttgatan där hon hyrt ett rum över sommaren finner hon sitt rum genomsökt.
Nästa dag ägnas åt guidning åt alla turisterna. I kronofogde Göthlins forna hem som nu är museum hittar Bettina Per-Erik. De stämmer träff i jungfrukammaren. Men på väg dit blir Bettina slagen medvetslös, hennes väska söks igenom och hon låses in. Tur i oturen är Per-Eriks nitiskhet som inte ger sig förrän han hittat henne och troligen räddat hennes liv. Nästa dag uppsöker de Christer Wijk vars semesterplaner abrupt avbryts. Han tar till sin hjälp den pensionerade överkonstapeln Leo Berggren. Tillsammans med Camilla och Helena Wijk diskuterar de tre de berörda personerna. Det är många frågetecken att räta ut. En som hjälper till är Almi Graan som sett när Karen Rodhe lämnat hotellet.
Christer inspekterar snickeriverkstaden och hittar Karens lik i en sågspånshög i källaren.

Svart sommar

Det blir att kalla in den nyblivne länspolischefen Anders Löving. Och den vresige läkaren Daniel Severin. Hon har dött av våld mot huvudet. Av en sågklinga från verkstadens kombinationsmaskin. Obducenten Alarik Ahlgren får ta vid.
Via kontakter med Köpenhamn kommer det fram att Ibs bror Henrik blev skjuten i Sverige strax före fredsslutet. Båda bröderna hade hjälpt judar att fly under kriget. Ib fick upplysningar om att Karen var ansvarig för hans brors död. I Skoga hade Karen emellertid kunnat bevisa att hon omöjligen kunde ha något med Henriks död att göra. Nej, Karen kom med ett annat uppdrag. Obduktionen avslöjar att hon fött ett barn. När hon var ung och undan sina högmoraliska föräldrar.

Mördarens stad

Ib vet, ty hon har berättat för honom. Pappan var med vid förlossningen men sa att barnet var dödfött och begravde det. Vem är det då som är pappan och som fått Karen Rodhe att komma på "turistresa" till Skoga sedan hon läst om turistsatsningen i Skogaposten?
Belinda skriver i sin artikel i Skogaposten att Karen kom med avslöjande brev och att en landsman till henne känner till innehållet i breven. Christer fruktar ögonblickligen för Ibs liv och låter Per-Erik köra honom till Ibs sportstuga trots det hårda vädret på sjön. Där hör han snart hur Ib anklagar Torgny Welin för att ha dödat Karen. När Christer kommer flyr Torgny. De två jagar honom då Ib plötsligt blir skjuten i benet. Artur Lundeberg dyker upp med en ficklampa. Torgny flyr i en minimal eka. Artur är passagerare. Torgny försöker skjuta sig fri men faller i vattnet och drunknar.
Alla är därmed klara över vem det är som är mördaren. Christer är emellertid inte övertygad. Det kanske finns två mördare. En, Artur, som en gång dödade sitt nyfödda barn och en annan, Torgny som dödade Karen eftersom han insåg att Karen ämnade tvinga till sig ett äktenskap med Artur med breven från hans ungdomstid som grund för utpressning. Ett äktenskap skulle gjort hans fru arvlös.

En klassisk Lang med Christer och Helena Wijk, Leo Berggren, nyblivne länspolischefen Löving etc.