Maria Lang Tragedi på en lantkyrkogård 1954

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Med en inledande personförteckning och en exteriör- och en interiörteckning. Västlinge kyrka och prästgård. Den Sandellska köpmansvillan.

Johannes Ekstedt, Pucks Bures far, har en yngre bror Tord Ekstedt som är kyrkoherde i Västlinge prästgård. Brodern har en dotter Lotta Ekstedt, elva år med livlig fantasi. Hennes mor Gudrun är död sedan 2 år. Husföreståndarinnan Hjördis Holm (ca 40 år) tar hand om henne.
Johannes, Puck (bokens jag) och Einar Bure, min man har kommit till Västlinge för att fira jul.

Grannarna: Arne Sandell, köpman och bilägare och hans blonda fru Barbara (nyss fylld 30), Tekla Motander, en viljekraftig änka och disponentska med sin 23-åriga dotter Susann, samt Connie Lundgren, som tillfälligt ersätter sin bror som kyrkovaktmästare, annars är han expedit hos Sandells.

Frideborg Jansson, delar ut julhyacinter och är giftaslysten.

Klockan halv nio på julaftonskvällen kommer Barbara upprörd och berättar att hennes man är försvunnen. Han har varit borta sedan halv fem. Och bilen finns kvar hemma. Vi beger oss till den kombinerade lanthandeln och bostaden. Jag hittar kroppen bakom disken i lanthandeln. Han är död med ett blödande sår i huvudet.

Och så kommer äntligen Christer Wijk. Till Pucks alltid lika oförställbara glädje!

Arne Sandell sågs senast i livet klockan tjugo i fem på julaftonskvällen då han pratade med Susanne. Före halv sex hade han lämnat sitt kontor. Vad hade alla för sig vid den tiden och några timmar framåt?

Tord har sett en motorcykel rivstarta utanför Sandells. Kan det vara Mårten Gustafsson? Rött skägg och kommunist, en klasskamrat till Susanne.

Landsfogde Karsten Hansson

Plötsligt upptäcker Connie Lundgren att allt kyrksilvret är försvunnit. Någon har öppnat kistan med nyckeln.

Alice Broman, Connies syster uppenbarar sig. Connie påstår att Sandell var stendöd när han rullade in honom under disken.

Barbara var sekreterare åt Gerhard Motander tills han dog 1948. Hjördis Holm var kär i Arne. Och kanske Tord i Barbara. Hjördis Holm biktar sig för Puck (hon tar gärna rollen som biktmoder).
Hon hade känt och varit förälskad i Arne sedan länge. Men han försvann och gifte sig sedan med Barbara.

Tekla Motander skyller Barbara för att ha förskingrat pengar och hon i sin tur anklagar Tekla för att vara en mörderska! Gerhard hade dött av brusten blindtarm på väg till sjukhuset i Arnes bil för fem år sedan. Tekla försvinner men bara för att några timmar senare bjuda in alla till en annandagsmiddag. Lotta går i förväg hem, ser något underligt på kyrkogården men när hon vill undersöka detta tas hon tillfånga och överlämnas utanför dörren till kyrkogården. När vi kommer till kyrkan är allt kyrksilvret tillbaka.

På nyårsafton ska Arne Sandell begravas. Själv är jag i Kila hos damfrisörskan och lyssnar på skvaller om mordet och de inblandade.
På kvällen efter begravningen upptäcker Lotta att bräderna över graven är flyttade. Nere i sin mans grav ligger Barbara.
Vem träffade henne på kvällen?
Tord pratade med henne till 1955.
Jag, pappa och Einar hade suttit och pratat. Tord var ensam på sitt arbetsrum. Hjördis sysslade i gästrummen. Connie var hemma och lyssnade på radion. Sedan säger alla att Barbara tidigare under begravningen viskat till dem "Möt mig på kyrkogården i kväll klockan nio". Susanne och Frideborg hade spelat kort. Tekla var i sitt sovrum.

Barbara hade slagit vad med Mårten att denne inte skulle våga ta sig in i kyrkan och stjäla kyrksilvret. För att imponera på det attraktiva och mera vuxna kvinnan utförde naturligtvis Mårten bedriften.

Har Lotta sett mördaren på kyrkogården? Just då har Hjördis lockat upp Lotta på vinden med att hennes kattunge Nefertite gömt sig där. Hjördis hade träffat Barbara på kyrkogården klockan 8 redan. Hon ville ha ett brev som hon skrivit till Arne. När de brottades om handväskan föll Barbara ner i graven.
Hjördis hade pressat Arne Sandell på pengar. 8000 kr på ett år. Som ett sätt att få tillbaka de pengar som hon lånat honom. 50000 kr som hennes far hade gömt i madrassen för att undkomma skattemyndigheterna. När de diskuterade saken slog Arne till Hjördis som blev utom sig av detta. Hon hittade yxan och slog ner honom.

Hon hittas senare i en snödriva. Nej, det är katten Nefertite som hittas.

Blogg om boken.
Boken blev film 1960 med titeln "Mörkret faller" i regi av Arne Mattsson och med Karl-Arne Holmsten som Christer Wijk.
Wikipedia. IMDB.