Maria Lang Tre små gummor 1963

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Personer som avlidit före marknaden:
Ernst Bengtsson
lantbrukare, den äldste av syskonen
Gustaf Bengtsson emigrant, den yngste
Ruben Sjöberg apotekare i Skoga

Tre små gummor och marknadsbesökare:
Ellen Bengtsson
Lovisa Bengtsson
Clara Bengtsson

Sofie Sjöberg, född Bengtsson, 58 år och änka efter apotekaren med sonen Ingvar ("yngling utan stadga"). Och syster till Henning (och de tre "dumma gummorna". Rena släktträffen). Ingvar är galen i cirkus och särkilt i den vackra italienskan Renata Poncielli.

Henning Bengtsson, kamrer i Bergslagsbanken och hans fru Magnhild.
Häradshövdingen
Pontus Wijk med fru Helena.

Det är marknadsafton med tivoli i Skoga. Motorcyklisterna kör uppåt väggarna och kvinnor sågas itu. Vid Gerdins stånd köper Almi Graan (då 15 år) nygräddade våfflor. 9-årige Christer (Wijk) fascineras av radiobilarna liksom jämnårige Eje (Einar Bure). Leo Berggren är patrullerande polis och 31 år. Och ser med glädje på farmacevten Tuss Bengtsson. Dotter till Henning och Magnhild.

De tre gummorna är på väg. De är tre systrar Ellen, 80 och Lovisa 75, bor på fädernegården i Bengtsnäs sedan trekvarts sekel, först hos föräldrarna och sedan hos deras bror Ernst. Sedan både han och hans fru dött tog de hand om brorsbarnen Sofie och Henning (gummorna är alltså fastrar till Sofie och Henning). Den tredje systern, Clara, har bosatt sig i Finntjärn.Där hon hushållar för Vincent Flod. En andra bror Gustaf, emigrerade till Amerika och har nyss dött. Det eventuella arvet från honom spelar en stor roll i boken.
De tar bussen till Skoga. Chauffören,
Ernst Larsson, känner dem väl. I bussen avhandlas det dåliga vädret. Alla är på väg till marknaden. Nämndeman Mogren i Öskevik. I Skoga emottages de av Magnhild. Och Clara kommer. Syskonkärleken är inte särskilt stor. Särskilt avoga är de två systrarna till Vincent som också följt med. Alla grälar med varandra i släkten.
Men Henning samlar alla i köket för att tala om den glada nyheten att den emigrerade brodern Gustaf lämnat efter sig ett rejält arv. Problemet är att han kanske skaffat sig barn. 100 000 amerikanska dollar att dela på 4 arvslotter.
Allt bevakas av den allestädes närvarande konstapeln Berggren.
Pojkarna Christer och Eje har fått Ejes lillasyster Ingrid att släpa på (
har hon figurerat i tidigare böcker? Då som vuxen svägerska till Puck Bure förstås!)
På tivolit vill Ellen prata med Ingvar, men då han är upptagen med karusellen tar hon själv plats i en av slänggungorna. Lovisa åker förväntansfullt med. I hög fart faller Ellen av, bryter en halskota och dör ögonblickligen. Åskåda vittne är 15-åriga Almi Gran och Yngve Mattsson.
Doktor Hammar letas upp. Han konstaterar att döden varit snabb.
Ferdinand Fransson, tivoliägaren låter sin ilska gå ut över Ingvar. Leo Berggren inspekterar slänggungan. De två medelålders damerna Olivia och Livia Petrén suger upp allt möjligt skvaller.
Precis innan sin död var Ellen hos häradshövdningen och skrev sitt testamente.
Leo Berggren för fram sina misstankar om att Ellen insjuknat hastigt till en inte särskilt intresserad Häradshövding. Genast därefter blir han kallad till Lovisas säng. Hon är mycket dålig. Både hon och Ellen har ätit av
Engquists ingefärakarameller som Lovisa älskar. (när hon köpte dem stod brorsonen Henning bakom henne i kön. Detta såg Berggren. Kan han ha förgiftat dem? Nej, jag tror att mördaren är Vincent Flod. Han vill att Clara ska ärva mer!). När också Lovisa dör ringer Berggren landsfogden Karl-Arne Wallén. Han kommer med kriminalöverkonstapeln T. T. Tobiasson. En mycket beläst person.
Tuss kallas in som expert på gifter. Tror att det rör sig om akonitinförgiftning, stormhattens gift. Detta gift finns i en burk på apoteket. Och nu har burken försvunnit!

Wallén samlar alla inblandade. De beskyller varandra för mord och Vincent och Clara försvinner.
Sophie, apoteksänkan, har bevarat huvudnyckeln till apoteket efter sin makes död för att hemligen kunna skaffa sig alla de mediciner som den hypokondriska kvinnan ansågs sig behöva.
De dödliga karamellerna tillverkades innan meddelandet om amerikaarvet kom. Bara en person visste då om det, kamreren Henning. Nära Wallén och Tobias sätter åt honom visar det sig att han är inblandad i den pågående bankskandalen. Själv har han förskingrat för 100 000 kr!

Men med morden hade han inget att skaffa. Det var Clara som hatade Lovisa sedan hon fördrivits från sitt älskade föräldrahem eftersom hon flyttat ihop med en ogift karl. Hon gjorde de giftiga ingafärakaramellerna. Ellen dog av misstag. Vincent Flood fattade sammanhangen och hotade med att avslöja henne. Då begår hon självmord på ett dramatiskt sätt. När hon sitter bredvid cirkusmanegen äter hon själv av de giftiga karamellerna, blir vansinnig av smärtorna och kastar sig under hästarna och blir ihjältrampad.
(en ovanligt bra bok av Maria Lang, i klass med hennes första).