Maria Lang Vem väntar på värdshuset 1972

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Herbert Edgren bjuder på kalas på sin 70-årsdag. Han är civilingenjör VD i Brattbykoncernen. Bjudna är brorsdottern Gull-Britt Gustafsson med make, möbelhandlaren Sune och dottern Renee, 18. Kalaset ska hållas på det gamla värdshuset i Kolbäck i Västmanland, med anor från Birger Jarls och Lasse-Majas tid. Där finns redan Almi Graan och Johan Jorenius, snart 60, lektor i biologi. Kvar efter en miljävårdskonferens i likhet med arkitekten Pål Ågård. Källarmästare är Kaare Melin med norskt påbrå. Har hjälp av bl a uppasserskorna Ulla och Ragnhild Francke (vacker och sympatisk).
Lottie Edgren är syster till Gull-Britt. Hennes son, den 22-åriga Magnus är också med. Liksom gransamhällenas nobless, inalles 38 personer njuter av den delikata måltiden. Pål Ågård är Magnus pappa.
En svartklädd och allvarsam gäst dyker upp sist, Dis Dalman. Hon är änka sedan hennes man Ralf dog i en bilolycka ett halvår innan. Herbert är hennes gudmor. Pål tycks ha ihop det med henne.
Herbert som är trött på allt fjäsk från sina två brorsdöttrar tillkännager att han skrivit testamente helt till förmån för en annan person. Till sin guddotter Dis.
Christer och Camilla har varit på besök hos Christers mor Helena i Skoga. På väg tillbaka till Stockholm efter en veckas semester kör de vilse och hamnar som av en slump på värdshuset i Kolbäck. Där är alla bekymrade eftersom Dis Dalman ännu inte stigit upp fast det är eftermiddag. Christer lånar reservnyckeln och finner att rummet är tomt. Originalnyckeln ligger på bordet i hennes rum. Dörrar och fönster är stängda och låsta.
Christer förhör de närvarande (fast alltså inget brott ännu påvisats). Sedan organiserar han en genomletning av värdshuset. Och vem hittar inte liket om inte Camilla. I en förrådsskrubb under snedtaket. Kvävd till döds.
Och Christer får ringa upp länspoliserna i residensstaden. Lars "Petrus" Turesson och kommissarie Bertil Svennung från Nöbbelöv i Skåne.
Dis Dalman kom som ett-årigt "hittebarn" till familjen, dvs Gullbritts och Lotties föräldrar, insmugglad av en familj i Österrike under kriget.
I Dis Dalmans resväska hittas böcker om Strömsholm och Kolbäcks historia. Ett foto av biskop Kol som efter en pilgremsresa gett samhället dess namn.
På sidorna 122 - 123 presenterar de två kriminalkommissarierna Wijk och Svennung ett "preliminärt tidsschema" för kvällen och natten för födelsedagskalaset.
Lottie Edman skilde sig från Pål Ågård för 8 år sedan. Sedan bedrog Dis sin man med Pål i fyra år innan han dog. Hon kom till Kolbäck för hon ville veta hur hennes man dog.
Herbert Edgren skrev och annonserade ut sitt testamente därför att han var rädd för att bli mördad av sina desperata och giriga släktingar.
Ralf Dahlman hade sedan länge planerat att ge ut en bok om Kolbäck och gästgiveriet. Han sökte förgäves ekonomiskt stöd hos Melin och Edgren. Intresserad av detta var också lektorn Jorenius.
Hur dog egentligen Ralf Dahlman i bilolyckan? Det var Dis som hittade honom. Hon kom till Kolbäck för att ta reda på hur hennes make dog.
Brottsplatsundersökaren Lindstedt kommer från riksmordskommissionen.
Camilla Martin tar sig an Gull-Britt till den grad att hon hotar med skilsmässa på grund av Christer bryska sätt när han förhör henne. Gull-Britt gick in till Dis Dahlman efter det hennes man berusad besökt henne. Hon var rädd att Sune mördat Dis och hon fann mycket riktigt Dis döda kropp som hon lämpligen gömde undan i förrådet under snedtaket.
Christer Wijk går igenom allt material från de bandade förhören. Han klipper ihop materialet så att han får flera personers kommentarer till samma beskriven händelse och snart står bilden tämligen klar för honom. Indicierna är många men bevisen är få.
Under natten vaktar Petrus över alla misstänkta. Men en person flyr nedför brandstegen. Han försvinner i ån. Christer springer efter och är nära att själv drunkna i det iskalla vatten i sina försök att rädda gärningsmannen. Räddningen är förgäves. Herbert Edgren dör. Det finns ett efterlämnat papper att läsa efter självmordet. Herbert hade kört bilen i vilken Ralf dog. Ralf var berusad, fäktade med armarna i sin iver att övertyga Herbert om att finansiera hans bok. Glöd från en cigarett kom i Herberts ögon som körde av vägen. Höger sida slog emot en bergvägg och Ralf dog. Dis kom honom på spåren och var på väg att avslöja honom. Innan han gjorde självmord skrev han ett nytt testamente där allt gick till Magnus och Renée.