Maria Lang Vitklädd med ljus i hår 1967

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Boel Torstensson, en hurtig mottagningssköterska, lussar för en motvillig Niklas Uddén, fattig vissångare. Yngve Rydberg, aktiv pensionär f d lektor, men nu åter timlärare i historia på gymnasiet får med sin fru väntat och kärt lussebesök av sina elever. Sedan vågar de flesta även besöka Kurt Uddén, förmögen ungkarl och gymnasielektor.
Git Friman, passiv ung dam, lussar för sonen till en av de gäster som kommit för att fira hennes studentexamen, Jackie Chester, son till sir Harold Chester från London.
Hos läkarparet Palms dyker en okänd Lucia upp och bjuder på stark glögg som
Margot Palm, uppseendeväckande läkarfru låter sig väl smaka. Staffan Palm, bekymrad läkare är nykterist. .
I Kurt Uddéns grannlägenhet lussar den skönsjungande
Camilla Martin för sin make kriminalkommissarien Christer Wijk. Just då ringer Staffan Palm och informerar Christer om att Margot Palm är död. Hans alkoholiserade fru drack glögg med stryknin i som serverades av en okänd Lucia. Hon hade varit en vacker kvinna som gärna ville synas i Hänt i veckan. Senast tillsammans med Niklas Uddén. Christer Wijk beger sig genast till brottsplatsen. Margot Palm ansikte är motbjudande rödblått och läpparna krampaktigt stelnade i en skrattgrimas.
Signaturen Slugger på Aftontidningen blir den andra som väcker Niklas Uddén på Luciamorgonen. När han får klart för sig att Margot är död rusar han iväg till Sibyllagatan. Där är för förutom Christer och Staffan också kriminalassistenten
Palle Davidsen och obducenten Alarik Ahlgren. Ahlgren tror att Palm diktat ihop hela Luciahistorien och själv haft ihjäl sin fru med stryknin. Brottsplatsundersökaren Lindstedt hittar emellertid fläckar av stearin och annat som bevis på motsatsen. Plötsligt upptäcker Christer att det står Uddén på ytterdörren, inte Palm. De har bytt lägenhet för en vecka sedan. Har den falska Lucian gått fel? Är det Kurt Uddén som var det tänkta mordoffret?
Varifrån kom strykninet? En kontroll av giftskåpet på den palmska mottagningen visar att hans flaska är borta!
På Norra Gymnasiet förbereds studenttentamen. Där är Rydberg och Kurt Uddén. Och så Git Friman förstås som är mer intresserad av mordet än svenska och historia.
Men studentskiva blir det. På Björkholmens gård. Dit är också Palle Davidsen bjuden. På vägen hem i natten tvingas han av vägen och vurpar. Vaknar på sjukhuset.
På doktor Palms mottagning hittas den förvunna Lucian. Död, strypt. Nu måste Boel erkänna hur det hänger ihop. Flickan,
Lena Helling är en avlägsen släkting till henne. De spelade filiipin och Lena förlorade. Hennes uppgift blev att lussa för Kurt Uddén. Eftersom namnet var fel hamnade hon i stället hos Palms. Hon hade berättat för Boel att när hon tittade sig i spegeln hos Palms såg hon ett ansikte bakom sig. Hon hade försökt få tag i Christer Wijk men då det inte gick tänkte hon lämpa av sin bag med alla attiraljer hos Boel på läkarmottagningen. Hon träffade Kurt Uddén som har sin nya lägenhet bredvid Wijks och berättar för honom. Han följer efter henne och stryper henne. Skälet till mordet på Margot var kärlek, svartsjuka och äckel över hur hon levde sitt lev.