Maria Lang Vi var tretton i klassen 1973

 

framsida       sammanfattningar         Lang startsida         baksidestext

Fredrika Levén-Lagervall, 60 år och mormor träffar jämnåriga Ingun Kilander och hennes man (och kusin) Patrick som just flyttar sin bokhandel till modernare lokaler. LiaLena Lagerwall är musikdirektör och Fredrikas dotter. Eivor Hed-Hallgren är bokhandelsbiträde och skolkamrat med Fredrika.

Fredrika är medlem i Kamratföreningen som försöker spåra elever från Ahlströmska skolan. Hon vill samla alla elever från ursprungsklassen till vårfesten den 1:e juni.

Lärare på skolan är Gert, lektor Maj Markusson, Bosse Löfgren, rektor, Harry Hed, son till Eivor och skolvaktmästare.
I Fredrika Lagervalls hem finns förutom maken också dotter LiaLena och barnbarnet Tosse Lagervall, vetgirig gymnasist. Som "faderslös" är han intresserad av Hjalmar Bergmans relation till sin far.
12 personer ska ha varit Fredrikas skolkamrater från början men Uno finner en till Beatrice.
Även John S. Johnson dyker upp som "egendomlig figur". Han går in på Operagrillen där han tas emot av Ann Spedini, hovmästare. Lyssnar på Herbert Steens trios potpurrier. På Operagrillen är också kommissarie Christer Wijk med sin fru Camilla Martin.

"Kindergartenklassen" på åtta personer ska träffas och samtidigt ska skolan spela upp en musical allt i skolans lokaler.
Kindergartenklassen: Fredrika, Uno, Maj Markusson, Eivor, Ingun och Patrik, Almi Graan och John S. Johnson. 4 saknas och har lämnat skriftliga återbud. (Violet Billgren, tvillingarna Kerstin och Kajsa Eskilsson, Oscar Rosenkvist är på Rhodos. )

John har inviterat Beatrix Bruce. Ingen återser henne med särskild förtjusning. Vid bordet flirtar hon med Patrik vilket väcker Inguns ilska.
Efter supén och kaffet går sällskapet en runda i skolan under lektor Markussons ledning. Bl a till svenskrummet. Därefter är de inviterade till paret Lagervalls lägenhet som ligger i samma byggnad som skolan. Dit kommer alla utom Patrik Kilander som ville hem och lägga sig. Fredrika är orolig för att inte Tosse kommit hem. Hon "lånar" en skolnyckel och beger sig till skolan. I svenskrummet hittar hon Patrik Kilander död. Hon informera Almi Graan som ringer hem till Christer Wijk. Han kommer direkt medförande bl a förste kriminalassistenten Palle Davidsen. En annan kollega är Bror "Brorsan" Brodin.
Professor Ahlgren gör den första undersökningen. Dödsorsaken förefaller vara att någon pressat ner kritstumpar i halsen på honom.
Patrik var ständigt otrogen mot sin fru Ingun. Han hade också en erotisk affär med Eivor sedan hennes man dött. Det var son som ägde bokhandeln.
Beatrix blir god vän med Camilla. Beatrix berättar om hur hon hört Patrik stämma träff med LiaLena efter rundvandringen i skolan.
Christer försöker förhöra LiaLena men får inte mycket ur henne (Är Patrik far till LiaLenas son Tosse?)
John Simon Johnson är en tidigare advokat och konservativ politiker med gott rykte som tog sig för att försvara de prostituerade och i stället ställde kunderna vid skampålen. Detta uppskattades inte alls och han hamnade i en gillrad snara - tillsammans med en mördad call-girl. Han frikändes i brist på bevis men hans karriär var slut. Beatrix var en prostituerad som han haft mycket kontakt med. Patrik hade kunnat ge John Simon alibi för mordet men ville inte uppge sin identitet.
Christer gör upp en "tidtabell" för "mordnatten" från klockan 0020 (då Patrik Kilander senast sågs i livet) till 0108 då han enligt läkaren var död. Ingen utom Almi kan sägas ha alibi för mordet.
Det visar sig till slut att det är Ingun är den som mördat, eller snarare dräpt sin man av svartsjuka och ilska sedan hon i smyg hört hur Patrik och LiaLena planerat att gifta sig och hur betydelselös Ingun var för sin man. Tidigare hade LiaLena haft ett förhållande med John Simon.