Jan Mårtenson Döden gör en tavla 1981
 

Jag är på konstutställning inbjuden av min vän konsthandlaren Jan Stenberg. Han och jag hade läst konsthistoria tillsammans i Uppsala men medan han blev doktor på Matisse försökte jag mig på en uppsats om Fahlcrantz; romantikens fader, ägnade mig åt studentteater och nationsliv och blev antikhandlare. Han har ett problem han vill ha min hjälp med. Han är agent åt Victor Andersky, "Sveriges svar på Picasso". Tillsammans ger de ut grafiktryck i ett numrerat antal exemplar. En litografi, "Femme Nue" har Stenberg hittat som falsk kopia i Paris. Han är orolig för att om falska kopior kommer i omlopp faller snabbt priserna på "originalen" och Stenberg förlorar mycket pengar. Jens vill att jag ska åka ner till Geneve och prata med Andersky. Låtsas att jag skriver en avhandling om honom. Jag får reda på att Victor har en ung, mycket vacker fru Anne. Hon är hans bankkamrer. Alan Gaynor är Victors generalagent i Genève. Amerikanen David Ford är en ung lovande konstnär som Victor tagit under sitt beskydd.
- På planet ner till Genève träffar jag
Rickard Bengtsson, f d godsägare som sålt sin egendom och köpt villa i Schweiz. Av en ren tillfällighet (?) bor han granne med Victor Andersky. Rickards fru Estelle är ung och vacker.
- På kvällen ses vi i Victors "romerska tempel". Gästvänligheten är stor och elegansen och lyxen bedövande. Jag ser snart att Estelle är förälskad i David, Texasbon med läderboots. Men Anne är också mottaglig för hans unga manliga charm. Det visar sig att Anne varit ihop med David tidigare men föredragit Victor och hans stora förmögenhet.
- Jag får tillfälle att intervjua Alan Gaynor, Victors generalagent. Han tycks vara mer intresserad av Victors oljemålningar än hans litografier. David Ford har han inte mycket till övers för.
- David Ford bjuder mig på en överdådig lunch på hotell Hilton i Genève. Han känner sig pressad av Victors förväntningar på honom att bli en stor konstnär. Han är "amoralisk", tror på de genetiska sanningarna om att de starkaste hannarna befruktar de vackraste honorna. "A non-player is a non winner". Han visar mig sin ateljé och jag imponeras starkt av hans Chagallsamling innan jag förstår att det är hans egna försök att måla som Chagall jag beundrar.
- Även följande kväll blir jag bjuden på party hos Andersky. Nu är också
Abie Gaynor, Alans fru med. Den tredje förföriskt vackra kvinnan, nu rödhårig. Innan middagen åker vi den korta sträckan till Kasinot i Divonne i Frankrike. Det roar mig inte nämnvärt att spela. Mer road var Alan och Richard.
- Jag beslutar mig för att åka tillbaka till Stockholm eftersom jag inte hittat några indicier på att det skulle förekomma förfalskningar med Victors tavlor. Nästa morgon ringer jag till Victor för att tacka för besöket. Då får jag reda på att man funnit David Ford död. Skjuten med en pistol i handen. Han antas allmänt ha begått självmord inte minst av det skälet att han hittats i källarvalvet med en dörr som var låst inifrån med en bom i två stora järnkrokar.
- Innan jag åker jag hem tar jag mig ett bad i hotellpoolen. Krockar med Abie Gaynor som bjuder på en "spritzer". Hon berättar med njutning om Davids erotiska förhållande med sin "lärare" Victors unga fru samtidigt som han ligger med Estelle. Det fanns många med motiv att döda honom. Var det verkligen självmord? Det kanske fanns en hemlig utgång från det romerska källarvalvet? Alan Gaynor kommer och säger att orsaken till självmordet var Davids nära förestående utställning. Till den hade han inga tavlor att visa upp. Jag erinrar mig att David visat mig tavlorna d v s jag såg bara ryggarna. På kvällen tar jag mig till Davids hus, dyrkar upp ytterdörren och finner att alla tavlorna är borta!
- Åter i Stockholm söker jag upp min uppdragsgivare Jens Stenberg och berättar allt vad jag erfarit i Schweiz. Han är emellertid inte lika optimistisk som jag vad gäller risken för förfalskningar. Han har fått en ny sändning tavlor, av vilka en av Andersky. Men den var inte målad av Victor menar Jens. Jens ska ta tavlan med sig och åka till Alan Gaynor som är i New York för kontroll. Han vill att jag ska följa med.
Fru Gren som brukar hjälpa mig i affären när jag är bortrest är dock upptagen så jag tvingas stanna hemma och sköta butiken. Jag gör en del bra inköp på en auktion och får sedan ett telefonsamtal från Jens. Det har varit inbrott i ateljén. Bland annat är den tveksamma Anderskytavlan borta.
- Någon dag senare läser jag till min förfäran på löpsedlarna att en känd konsthandlare är dödsskjuten i New York. Det är Jens. Jag är skyldig Jens att åka till USA och reda ut hans död.
- Efter 9 timmars flygning och svår "jetlag" vid framkomsten berättar Alan Gaynor att Jens hittats död ner på en rivningstomt nere i Soho, skjuten bakifrån med alla pengar och kreditkort borta. Gaynor menar att orsaken till att Jens fått för sig att den senaste tavlan var förfalskad kan vara att Victor efter sin hjärnblödning målar annorlunda.
- Jag ringer Anne och blir bjuden på restaurang med henne och Victor.
- Nästa dag träffar jag kommissarie
O'Flanaghan. Han har ett vittne som sett hur Jens tagit kontakt med ett fnask, en mörk tjej och sedan försvunnit med henne. O'Flanaghan blir förvirrad då jag talar om att Jens Stenberg varit homosexuell sedan universitetstiden i Uppsala. Han säger att vittnet heter Wills och håller till på baren The Elephant. Jag tar mig dit och för 10 dollar får jag Wills telefonnummer.
Jag åker dit och träffar Wills men då jag vill veta vem som betalat honom för att vittna falskt hotar han mig med pistol och ringer efter någon som ska komma. Men innan dess kommer ett par poliser på uppdrag av kommissarie O'Flanaghan och räddar troligen mitt liv. Jag förstår att jag bör lämna New York med livet fortfarande i behåll.
- Planet till Stockholm är fullbokat så jag hamnar i stället i Paris. Jag söker genast upp de små butikerna på Rive Gauche, min favoritgata. Jag går till det galleri där Jens Stenberg hittat den falsknumrerade litografin. Jag frågar efter Andersky. Då dyker Estelle upp. Jag får bjuda henne på lunch. Estelle berättar om hur hon växte upp på en herrgård nära Skövde. Hennes far var officer, kavallerist och baron. Därför blev hon gift med Rickard Bengtsson som var en tjusig reservofficer med stor gård. Men hon trivdes inte med det småborgerliga sällskapslivet utan ville ägna sig åt konst. När hon ärvde pengar blev det förmånligare för dem båda att sälja gården och flytta till Schweiz. Hon började måla hos David som blev hennes älskare. Vi diskuterar vad som hänt. Estelle kan inte föreställa sig att David begått självmord.
-
Carl Asplund kontaktar mig. Nu är han chef för riksmordskommisionen. New Yorkpolisen har informerat honom om vad som hänt Jens Stenberg. Någon har ringt anonymt och tipsat om att den försvunna tavlan fanns i en förvaringsbox på Centralen. En professor på Nationalmuseum har intygat att den inte är förfalskad utan en äkta Andersky. Men jag vet ju att Stenberg var övertygad om att den var falsk. Och mycket riktigt det är rör sig inte om samma tavla. Någon har "skänkt" polisen en äkta tavla för att dölja förfalskningen.
- Jag måste klara upp mordet på Jens Stenberg. Jag åker till Schweiz men poliskommissarien i Genève vill inte att hans beslut att David Ford gjorde självmord ifrågasätts. Jag åker till Victors palats. Ingen förefaller vara hemma men jag kan ta mig in i källarvalvet. Efter lång möda hittar jag en kula mellan två tegelstenar i taket. Jag förstår att någon skjutit David och sedan använt Davids hand för att trycka av ett andra skott.
- Victor bjuder alla sina vänner på ett överdådigt kräftkalas. Det ska få honom att glömma allt hemskt som hänt. När vi tagit av desserten, hallon och melon för andra gången knackade jag i glaset och fick full uppmärksamhet då jag sa att tyvärr sitter det en mördare vid bordet. Jag visar pistolkulan jag hittat och förklarar vad den betyder. Mördaren gömde sig i ett av de stora positiven och smet sedan ut när betjänten och Anne, sedan de hittat den döda kroppen, sprang i väg för att hitta Victor.
Jag fortsätter med att påstå att efter sin hjärnblödning kunde Victor inte måla som förr. Men David kunde. Anne fick honom till det. Men David ville göra sig fri. Bli berömd för sin egen skull. Runt bordet blir stämningen allt mer hätsk mot mig. Men så erkänner Victor. Han faller ihop, har fått en ny hjärnblödning, denna gång en allvarlig. Förs i ambulans till sjukhuset.
Anne skyller allt på sin make Victor och hon slipper undan sitt straff. Men inte minnet av att ha orsakat två mord.