Jan Mårtenson Dödligt Svek 2003

 
Baksidestexten  Storyn  Sammanfattningar  Mårtenson startsida

Jag, Johan Kristian Homan får besök i min antikvitetsaffär i Gamla stan av en gammal studiekamrat från Uppsalaåren, Jonas Eriksson. Han vill ha hjälp med att få tillbaka en stulen silverpokal - en historisk raritet från 1600-talet. En ung, okänd kvinna har lurat honom. En Augsburgspokal.
Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos mig, som han känner sedan glada studentår i Uppsala.
Jag besöker Erik Gustafsons antikaffär för att få hjälp.
Jag får besök av kriminalinspektör Björn Green som undersöker illegal export av antikviteter.
Jonas Eriksson bjuder hem mig för att visa foton av den försvunna pokalen. Han vill att jag snabbt ska föraöka hitta en trovärdig kopia. Jag får 50 000 kr för besväret.
Jag är på Antikmässan i Helsingborg. Vem möter jag där om inte Monica Eriksson, en vacker kvinna i 40-årsåldern. Det är Jonas hustru och hon bjuder mig på en buffé på Töreberga säteri. Där hennes föräldrar bor och där släktbröllopet ska äga rum.
Ett 20-tal människor, där är "svärfar" Leonard Stålsvärd och hans hustru Elisabeth Stålsvärd. Mannen i svart och mannen i vitt. Hans Lindbergoch Sten Bergner, redare och stenrika båda. En kompis till Jonas, Georg Kylman, älskar unga blondiner, "vandringspokalen". Charlotte Bergman.
Där är också Peter Lind, en vän till Jonas Eriksson och i samma bransch.
Amanda Cardoso blir rasande på Georg Kylmann. "Han är rasist" menar hon. Hon är från Brasilien. Hon är tillsammans med Peter Lind.
På flygplanet får jag mot min vilja den överviktiga Harry Blonsky i stolen bredvid. Jag frågar ut honom om silverpokalen.
- Jag tar kontakt med min gode vän från Rikskriminalen Calle Asplund. Han berättar om en ung tjej som hittats död i ett buskage vid Tantolunden. Överdos heroin. Jag får en kopia av en bild på den döda. Kanske är det den okända kvinnan aom lurat Jonas Eriksson.
- Mycket riktigt, Jonas Eriksson känner igen henne.
- En kväll kommer Charlotte Bergman. Hon vill köpa en champagne kylare till sin fästmans födelsedag, Georg Kylman. "Jojje". Charlotte har getingfobi. Allergi. Hon vill att jag levererar den hemma hos henne på Norr Mälarstrand 7. Hon säger att Jonas Eriksson varit hennes pojkvän tidigare.
- Hon bjuder på välblandade Dry Martinis. Hon bjuder in mig till födelsedagskalaset.
- Jag söker upp Harry Blonskys lilla affär. Vill försöka få honom att prata om barocksilver.
- I NKs bokhandel träffar jag Amanda Cardoso. Hon säger att hon och Peter Lund är hembjudna till Georg Kylmann. Hon är frilansjournalist och skriver om alla bonusar och konstiga förmåner som figurer i företagsvärlden trixar till sig. Om insidersaffärer och förskingring.
- Jag ringer Carl Asplund för att berätta att Jonas Eriksson bekräftat att den döda kvinnan är identisk med den som lurat honom. Och att Jonas berättat om hennes "livvakt" med schäfern.
- Jag blir också inbjuden till Georg Kylmanns födelsedagskalas och hans frestande kvinna Charlotte Bergman. Hans Lindberg vill sälja time-sharing lägenheter till mig.

(några sidor text i kusiv stil, 142-145, inga namn, han är gift, lockas till henne, sedan lämnar hon honom, och utpressar honom)

På gästtoaletten finns strängar av vitt pulver på en glashylla. Någon som snortar kokain.
Åter hemma träffar jag Ellen Andersson, mitt allt i allo, som stryker min tvätt och tar han om min katt Cléo. "Ellen i elvan". Hon berättar om en väninna Karima. Hennes systerdotter är död. Hittats död i Tantolunden. Shadia är alltså den unga kvinnan som lurade av Jonas Eriksson hans silverpokal!

Hans Lindberg kommer till min antikaffär han köper en gammal uniformsmössa, hög och stor, i svart björnskinn. Hans Lindberg säger att Blonsky hade en assistent som hetter Shadia.

Francine kommer tillbaka från sitt utrikes uppdrag, i Sancerre i Frankrike, och jag berättar med glädje allt jag blivit inblandad i. Hon har svart bälte i karate och är väldigt lik Julia Roberts. Hon lovar att hjälpa mig med att ta reda på vad Säpo har i sina register om mina nyblivna, ofrivilliga vänner.

Harry Blonsky kom som flykting från Polen. Han käcker extra som hälare. Tar beställningsjobb med exklusiva antikviteter. Arbetar genom bulvaner, svår att komma åt. Hans Lidnerg har haft näringsförbud efter många konkurser. Berner förefaller ren (då är det väl han som är den store skurken?). Även Jonas Eriksson är blank.

Jag hittar ett silverfat till champagnekylaren och åker över till med det. Dörren står på glänt, innanför ligger Charlotte död med ansiktet förvridet av skräck och smärta. Ute på balkongen surrar getingar. Har hon dött av ett getingstick?

Harrys blonda väninna kommer på besök.
Och sedan kommer Ellen på besök. Hon har med sig en tidningssida som hon fått av Shadias mamma. En skvallertidning med en bild med en man med sin arm runt Charlotte Bergmans axlar. Shadias bröder tror att han är mannen som mördat deras syster.

Jag går hem till Jonas Eriksson. Bara hans fru Monica är hemma. På den öppna spisen står den utsökta barockpokalen. Den förlorade sonen har återvänt.
- Jag blir ursinnig. När jag träffar Jonas säger han att han fått ett erbjudande att köpa den för en halv miljon.
- Björn Gren, kriminalinspektören, kommer. Han pratar om ett av allmogekulturens slagnummer som snart ska säljas av en hälare till en norsk redare. De har inte begärt utförseltillstånd. Björn Gren vill få hjälp av mig att beslagta föremålet. Jag ska uppsöka säljaren och bjuda på skåpet. Jag ska bära en mikrofon som Björn Gren kan lyssna till och få hälaren att avslöja sin brottsliga verksamhet.
- Men innan dess ett besök hos "Matglada kockars klubb", under ledning av advokaten Pelle Bergström. Vi skulle träffas i Emil Ströms i hans sommarhus på Utö. Även kriminalchefen Calle Asplund är med.
Jag får tillfälle att tala med honom avsides. Calle menar fortfarande att de två kvinnorna dött ev olyckshändelser. Och han är mycket skeptisk till kriminalinspektör Björn Grens metoder.
- Jag bli utrustad med mikrofon och hamnar snart i lejonets kula. Möts av en kraftig man med en stark slavisk brytning. Oleg Sytenko. Han öppnar flera tunga dörrar med kodlås. Plötslig kommer skarpa signaler från min mikrofon. Jag tros att min sista stun är kommern. Jag lyckas stänga av den och låtsas som om det handlar om min mobiltelefon.
- Plötslig kommer Monica Eriksson in, Jonas maka. Hon säger att hennes kunder är intresserade av allmoge och att hon fått tips omlagret.
- Jag tar mig ut på gatan igen och träffar Björn Gren som tycker att jag skött mig bra. När Björn kört iväg står jag kvar. Ser en bil komma. Ur den stiger Georg Kylman.
- Plötsligt träffar jag på Amanda Cardoso. Hon kommer att avslöja mycket i sin artikel.
- Carl Asplund ringer och säger att det finne polis med namn Björn Gren, däremot en före detta som numer jobbar som säkerhetskonsult. Jag hade alltså utnyttjats av Björn Gren. Han arbetade med att hjälpa försäkringsbolag att få tillbaka stulna föremål.
- Jag söker upp Harry Blonski i hans butik men träffar bara hans fästmö som gråter för att Harry är död, skjuten i hjärtat. Han var i Polen är han mördades. Jag kontakter Carl Asplund men han är inte intresserad.
- Jag börjar med Georg Kylman. Blonsky var hans "hovleverantör" av exklusiva objekt. En "svart" lokalvårdare öppnar dörren där förra gången Charlotte legat död. Hon berättar att det glas från vilket Charlotte druckit saft och blivi getingbiten vare ett "främmande" glas. Hon berättar att de grälat mycket ooch att Charlotte sprungit i väg. Av Kylman hade hon fått 500 kr för att "glömma" vad hon hört.
- Kylman berättar om en polsk greve som flydde från sitt slott när tyskarna kom. Grävde ner familjesilvret. En släkting fick reda på var. Åkte dit och grävde upp silvret. Nu skulle de diskret ut på marknaden genom Harrys kontakter. Kylman skulle ha åkt med till Polen men fick förhinder.
- Francine är äntligen tillbaka efter en lång tjänsteresa med statsministern. Vi är bjudna på en weekend på Björesta, ett litet slott i hennes föräldras ägo. Archibald och Claudette. Två andra gäster Elisabeth och Leonard Stålsvärd. Och deras dotter Monica och hennes man. Som alltså är identiska med Jonas Eriksson och hans fru Monica. Ödets nycker! Och en gäst till, en nyinflyttad skeppsredare, Sten Bergner.
- Efter middagen samlas herrarna i biblioteket för konjak och cigarr. Jag får tillfälle att kasta ut några provocerande påstående som väcker både likgiltighet, irritation och rädsla. Jag tror mest på svartsjuka som motiv. Och utpfressning. Charlotte visste mer än vad som var hälsosamt. Sten Bergner pekar på Hans Lindberg som möjlig gärningsman. Rik skeppsredare som samlar gammal militärkuriosa.
- För att få kontakt med honom ringer jag och erbjuder ett gammalt tvåhandssvärd från 1600-talets Tyskland. Han kommer och tittar och erbjuder sig att köpa det. Han vill att jag ska leverera det hem till honom.
- Innan dess får jag besök av två yngre män, de är bröder till den döda Shadia. De vill veta varför Jopnas lovat gifta sig med henne. Shadia ringde Jonas fru för att berätta att hon tagit silverpokalen för att hämnas. De tror att Blonsky mördade Shadia. För att kunna hjälpa dem vill jag att de berättar allt de vet. De blir många öl innan kvällen är slut.

------------------------------------------
Jag tar mig an fallet, och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, passion och svartsjuka finns med bland ingredienserna - liksom mord. Intressant kulturhistoria och värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting serveras också. Allt är med andra ord som det ska vara i en god Homandeckare.

Vem är Charlotte Bergman, är hon en lycksökare, en "vandringspokal" eller en serös kvinnlig företagare? Konsultfirma, Interior Decorator.
Och vem är Jonas Eriksson, ett oskyldigt offer, eller en samvetslös skurk?
Döda tjejer, Gustav II Adolfs silverpokal och ett budoarlejon som heter Eriksson.

Malcom Sinclairoch en polsk greve som flydde från sitt slott när tyskarna kom. Grävde ner familjesilvret. En släkting fick reda på var. Åkte dit och grävde upp silvret. Nu skulle de diskret ut på marknaden genom Harrys kontakter.

Malcolm Sinclair, född 1690, död 17 juni 1739 (mördad), var en svensk officer, främst bekant för att han som svenskt sändebud på väg hem från Osmanska riket mördades av rysk militär, en händelse som resulterade i den s.k. Sinclairsvisan och bidrog till det svensk-ryska kriget 1741.

(321)

 

Baksidestexten:
"Det var då han insåg att han blivit gammal, det var då han accepterade det han förträngt. Och det var då han visste att hon måste dö."

Så dramatiskt börjar Dödligt svek, den trettioförsta i raden av Homandeckare av Jan Mårtenson. Och dramatiskt är det även i fortsättningen av boken, med många förvecklingar, ett rikt galleri av misstänkta brottslingar och oförklarliga dödsfall.

Vi får möta en krets människor som alla sysslar med köp och försäljning av antikviteter. Gamla allmogemöbler förs ut ur Sverige utan tillstånd av myndigheterna. Här finns många som inte har så rent mjöl i påsen, många som tjänar stora pengar på att skicka dyrbara allmogeföremål till utländska mottagare, rika nog att inte behöva fråga efter priset. Men lagligt är det inte och både polis och försäkringsbolag vill gärna få ett slut på karusellen.

Handlingen i Dödligt svek kretsar kring en historisk raritet, en stor ryttarkanna i silver, som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augsburg 1632. Den har funnits i samma familj i snart fyra hundra år, men nu har den stulits. Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen, hon har följt honom hem och nästa morgon är hon borta, och med henne silverpokalen.

Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos Johan Kristian Homan, som han känner sedan glada studentår i Uppsala.

Omdömeslös som alltid ställer Johans Kristian upp och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, hat kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna - liksom mord.

Men en Homandeckare vore inte en Homandeckare om inte läsaren medan handlingen flyter fram fick sig till livs en god portion intressant kulturhistoria, roliga historiska utblickar och mycket värdefullt vetande om antikviteter och gamla ting. God mat och goda viner kryddar som vanligt anrättningen.

 

sidans topp

 

 

 

 

Storyn:

Välkänd svensk antikhandlare utsatt för lejonattack i Tanzania

 

 

sidans topp