Jan Mårtenson Dödssynden 2008

 

Jag, Johan Kristian Homan är inbjuden av min vän och trogne kund Lasse Ström att vara med på investmentbolaget Excelsiors 30-årsjubileum. Det firas på regelskeppet Vasas restaurang. Där är chefen Alexis Karmander som delar ut bonusar men inte är särskilt omtyckt av sina medarbetare.
Vid mitt bord sitter Märta Hammarström, 40 år, analytiker. På min andra sida har jag Maria Lind, ung och nyanställd företagsanalytiker. Bredvid Lasse Ström sitter Karin Ljung, revisor och Göran Borg, ung påläggskalv. Han är intresserad av en gustaviansk byrå. Svante Gran är styrelseordförande.
- Bengt Björnberg, har näsa för affärer som en tryffelhund. Ägnar sig gärna åt ripjakt och flugfiske. Anders Sjölund, är bolagets Risk Manager.
- På toaletten hör jag ofrivilligt ett samtal där två personer talar om att hälla stryknin i chefens latte.
- Nästa morgon ser jag på TV-nyheterna att Alexis Karmander är död. Han har fallit över ett räcke i utställningshallen och omkommit.
- Lite om var jag bor och om min relation, särbo eller sambo med Francine, hon jobbar på Säpo. Vi möttes när hon var polismästare i Visby och jag deltog i en arkeologisk utgrävning. Se Caesars örn från 1996.
- Min vän och kollega Eric Gustafson, som jag kallar "Vem är det". Han vet allt om alla.
- Min vän vid riksmordkommissionen, Calle Asplund ringer mig. Han har fått Karmanderfallet på sitt skrivbord och vill veta vad jag har haft för mig. Han kommer till min affär och jag kan berätta vilka personer jag träffat på jubileumsfesten.
- På Bukowskis månadsauktion träffar jag Göran Borg, påläggskalven från Stureplan. Han pratar gärna om sitt arbete.
- Jag funderar över hur populära enklare deckare har blivit i Sverige, den "bisarrt hysteriska marknadsföringen" (78).
- Jag kopplar av med abborrfiske från en roddbåt vid Björkesta, där Francines föräldrar bor. Claudette och Archibald. Till den medförda matsäcken läser jag Dagens Industri och fastnar för en rubrik om att polisen gjort en "gryningsräd" hos Excelsior för insiderbrott. Två personer misstänks. På Björkesta finns en berömd målning av Roslin, ett porträtt av grevinnan d'Egmont. Nu har den lånats ut till Roslinutställningen på Nationalmuseum.
- När jag åter är hemma ringer Lasse Ström. Han är i Alexis våning och vill ha hjälp med en värdering. Våningen är full av original av de främsta konstnärerna. En finansfurstes hem. Lasse vill prata om sina misstankar att Alexis blev mördad. Alexis låg i skilsmässa med sin fru Greta Karmander. Mycket lägligt dyker hon upp för att ta i besittning allt det som nu är hennes. Hon fotograferar allt. Lasse antyder att det kanske är hon som mördat sin man, för arvets skull.
- Francine och jag är på Roslinutställningen. En av höjdpunkterna är "Damen med slöjan" porträtt av Roslins fru, fransyskan Marie Suzanne. Och Lovisa Ulrika, Gustav III:s mamma. Där träffar vi Sigrid Berglund, Karmanders sekreterare tills hon pensionerades. Hon menar att om Alexis levat hade Lasse Ström fått sparken och dragit med sig Bengt Björnberg.
- Och enligt Nyheterna har Bengt Björnberg häktats för insiderbrott.
- Jag åker till Uppsala för att hålla föredrag om de olika epokernas antikviteter på Medborgarskolan. På tåget hem får jag sällskap med Maria Lind, ung företagsanalytiker på Excelsior. Hon bjuder hem mig på lite mat och vin. Varför inte? Francine är i Bryssel i något tjänsteärende för Interpol. Hon ville prata med mig om Alexis. Hon menar att det var praktiskt för flera om Alexis försvann. Senare under veckan har hon bjudit in några kolleger. Hon vill att jag ska vara med.
- Många gäster kommer till den lindska våningen på Rörstrandsgatan. Där är flera jag känner igen från jubileumsfesten på restaurang Vasa. Ny är Ralf Mossberg, han var Alexis Karmanders svåger. Han menar att Alexis tog livet av sig. Anders Sjölund, den bleke Risk Manager på Excelsior är också där. Jag träffar Jonas Wallgren, journalist på Dagen Börs. Han berättar att Alexis Karmander var med om finansieringen av ett stort kärnkraftverk i Ukraina. Han kommer från Kiev och talar ryska.
Även Carl Skönberg är med, det bleksiktiga departementsrådet. Anders Sjölund, den bleke Risk Manager på Excelsior är också där. Han ger mig ett gott råd. Jag ska ge fan i att snoka. Annars kan det gå mig illa!
- Hos Signe Söderström köper jag en tavla av Fahlcrantz som föreställer Pau, Bernadotternas födelseort.
- Märta Hammarström ringer mig för att berätta att Anders Sjölund är död. Han blev skjuten, troligen i samband med ett inbrott. På hans skrivbord låg en lapp med texten "Ring Homan"!
- Jag kontaktar Carl Asplund. Han vill veta allt om vad jag hittat på. Två personer från Ukraina var med på jubileumsfirandet, Vladimir Smirnoff och Andrei Danylenko.
- Min trogne kund, den pensionerade diplomaten Oscar Cronéus kommer för att köpa Fahlcrantz tavlan. Han tillbringade några år i Kiev och känner till den infekterade debatten om ett nytt kärnkraftverk efter Tjernobyl.
- Kriminalinspektören Claes-Göran Carlsson frågar ut mig om mina kontakter med Anders Sjölund.
- Maria Lind ringer och säger att hon vet varför Anders Sjölund blev skjuten. Hon berättar mer för mig på en vegetarisk restaurang. Sjölund hade kommit på grova oegentligheter i firman. Det handlade om stora internationella projekt. Samma dag han dödades berättade han att han visste vem det var som dödat Alexis.
- Jag kontrollerar med min kund, den pensionerade diplomaten Oscar Cronéus, vad han vet om några ukrainare som han träffat på Karmanders middag på Vasamuseet. Han säger att Danylenko är kvar på hotell Raddison. Jag träffar honom och han berättar om de farliga demonstranterna som vill stopp kärnkraftsutbyggnaden. De stöds av Ryssland som vill att Ukraina ska ha kvar sitt olje- och gasberoende.
- Jag ordnar ett möte med Karin Ljung, internrevisorn. Hon sitter i ett kyligt rum och ger mig ett kyligt bemötande. Hon förstår inte mitt intresse för vad som hänt Alexis eller Anders Sjölund. Men hon ser orolig ut.
- Jag tar mig en tur på Djurgården. Där finns Breda gatan, där har ju Alexis Karmander bott! Jag ringer på och hans dotter Gunilla "Gilla" Karmander släpper in mig. Hon berättar om sin pappa och att hon tror att han mördades. Han hade kommit på någonting som rörde Excelsior. Plötsligt kommer hennes pojkvän. Det är Göran Borg.
- Francine ringer, två FSB-agenter, veteraner från fd KGB, var på besök i Sverige vid tiden för mordet på Sjölund. Sedan försvann de.
- På dörren till min bostad finns ett papper med texten: "Drop it! Don't mess! Or else..."
- Jag kontaktar Calle Asplund när han firar söndagsledigheten genom att klippa gräsmattan med sin stora, gula trädgårdstraktor. Han ber mig ta mig i akt.
- Den överviktige kriminalinspektören Carlsson kommer åter på besök i min affär.
- Jag går på Alexis Karmanders begravning. Jag har oklara tankar om att kunna avslöja mördaren. Jag träffar Alexis syster, Ester Mossberg. Lasse Ström inviterar mig på restaurang. Han vill tydligen ta reda på vad jag vet om hela affären. Vi går på Mathias Dahlgrens nya restaurang på Grand.
- När Lasse gått träffar jag journalisten Jonas Wallgren i baren. Han vet en hel del om Excelsior och är tämligen påstruken. Styrelseordförande Svante Gran är på väg att avgå. Vill lämna det sjunkande skeppet i tid. Ansluter sig gör Dick Thomson jag lärde känna på Marias party. Jag får reda på att Maria är Dicks "tjej".
- Jag få inte ihop allt det som jag hört och upplevt. Dags att bjuda Calle Asplund på lunch på räkmackor på Grillska Huset vid Stortorget. Först diskuterar vi senaste skvallret om Shakespeare, som vi båda är intresserade av. Sedan berättar jag om mina misstankar om Lasse Ström.
- När jag är tillbaka ringer Karin Ljung, Hon har hittat en källa till bedrägeri. Någon inom Excelsior spekulerar själv med kundernas pengar.
- Märta Hammarström vill träffa mig. Hon berättar att hon varit förlovad med Alexis. Han skulle skilja sig från sin Greta.
- Det är Märta som är mördaren. Hon mördade för att hämnas. Hon skyllde Alexis och Excelsior för att indirekt ha mördat hennes far. Alla hans livs besparingar hade gått upp i rök. Och sedan dumpade Alexis även dottern för en yngre förmåga, Maria Lind. Jag beskyller henne för detta. Då tar hon fram en pistol för att skjuta mig. Jag får ett sista glas martini, kastar det i ansiktet på henne och drar under mattan. Hon skjuter, men faller baklänges och slår huvudet i bordskanten. Hon grips och döms för mordet på Anders Sjölund.
- Direktörerna Lars Ström och Bengt Björnberg har fått sluta på bolaget sedan de spekulerat med bolagets tillgångar.