Jan Mårtensson Häxan 1999

 

Jag, Johan Kristian Homan är på hemväg till Stockholm i min gamla Volvo Stationsvagn från en inköpsrunda i Göteborgstrakten. Jag tar en paus på vägen och äter en bit på ett enkelt café. Där läser jag i en turistbrpschyr om Bergööska huset i Hallsberg. Karin Bergöös föräldrahem, hon som var gift med Carl Larsson. Det är bara en ringa omväg. Jag åker dit och hamnar snart i en grupp pensionärer som en guide förläser inför. Plötsligt känner jag en hand på min axel. Det är Lasse Björk, en av mina studiekamrater från Karolinska läroverket i Örebro. Jag träffade honom då jag deltog
i min studentklass tjugoårsjubileum i på Strömparterren i Örebro 1974 (se Drakguldet, 1974). Han är konstnär och bor nära sjön Trollkarlen i Kilsbergen. Han ska ner till Grez-sur-Loing om några veckor. Eftersom en reskamrat fått förhinder erbjuder han mig att följa med och utnyttja den lediga lägenheten i Carl Larsson huset. Hotell Chevillon.
Kanske skulle jag ta tillfället i akt. Min sam- eller särbo Francine, som jag träffade då hon var polischef i Visby (se Caesars örn) skulle vara borta i fler veckor som ledare för statsministerns livvakt.
- Jag sitter ner vid den berömda bron och filosoferar lite lätt. Lasse Björk informerar mig om att en docent i konsthistoria Nils Borrby ska hålla föredrag efter middagen. "Häxan", Pauline Wegeman - Monselius ska vara med. Hon är en misslyckad konstnär som nu gör livet surt för andra genom att vara kulturrecensent. Särskild drabbad är målaren Oscar Nerman. Han ser ut som Errol Flynn. En kvinnlig skulptris från Malmö ser ut som en mullig Madonna och heter Lillan Carlsson. Calle Bladh är också konsthistoriker. Beatrice Bäckström är konstagent. Hon hjälper säljaren att sälja så fördelaktigt som möjligt. Hon är mycket vacker. Ser ut som en tavla av Edvard Munch.
- Madame Louise Petit är värdinnan på stället. Jag blir överraskad av att bli igenkänd av Calle Bladh, nu storväxt och tung docent, då konsthistoriestudent som jag i Uppsala. Han konkurrerar med Nils Borrby om samma professur. Där är också en ung kvainna, Catharina Granberg som skriver en artikel Månadsjournalen.

 

(45)

 


Om Grez-sur-Loing, Karin Bergöö och Carl Larsson 1882 kan man läsa här. http://www.kurlbergsminnesfond.se/grez-sur-loing/grez.htm
hotell Chevillon