Jan Mårtenson Mord på Mauritius 2000

 
Baksidestexten Storyn Sammanfattningar Mårtenson startsida

Jag, Johan Kristian Homan är fortfarande ihop med Francine Silfverstierna, f d polismästare i Visby, som liknar Julia Roberts. Hon har släktingar, Jacques och Veda, på Mauritius som vill att hon ska besöka dem. Hon vill att jag ska åka med. Francine var tidigare gift med Lars Berg.
Jag får besök i min antikhandel. En man är mycket angelägen om att bli av med en dyrbar skål och låter mig köpa en Zethelius från 1802 för 10 000 kr.
En man (Anders Högman) läser den långa faxremsan som visar att alla hans affärer gå bra. Han bor på ett lyxigt hotell på Mauritius. Han väntar på sin älskade som han är övertygad ska bli hans fru.
- Lars Berg ska också åka till Mauritius. Han har med sig sin nya tjej. Hans förra stack plötsligt med någon stenrik finansgubbe.
- I passkontrollen på Mauritius träffar jag Annika Claesson med sin nya sambo och kompanjon, inredaren Jack Nelson. Hon är styrelseledamot i vår antikhandlarförening. De ska bo på President och hjälpa finansmannen Anders Högman med inredning av hans lägenhet.
- Vi tas emot av Jacques och hans son George. Hustrun Veda de Selon träffar vi senare. Veda och Jacques bor i ett gammalt hus där det spökar enligt Veda. Jag och Jacques är mycket skeptiska.
- Anders Högman har party. Han är en av världens rikaste män. På partyt träffar jag Anna Palmer, en av Dramatens ledande skådespelerskor, och nu aktuell i en kommande James Bond-film. Nu är hon på Mauritius för att i lugn och ro repetera in sin roll som Hedda Gabler i Henrik Ibsens drama med samma namn.
- Plötsligt upptäcker jag en person jag känner igen. Det är mannen som nyligen sålde mig en dyrbar Zethelius skål. Han är civilingenjör och ska titta på teleanläggningar på ön. Han heter Hans Bergsten.
Jag träffar också Erik Fridlund, Anders Högmans medarbetare. Eriks fru Caroline är också där. Där är också överraskande nog Francines exman Lars Berg med sin nya, Pernilla, blond och välsvarvad.
- Jag får följa med sällskapet inbjudna av Anders Högman på en havsfisketur i hans lyxiga båt. "Captain" Archimedes, den lokale hjälpredan på båten, hjälper till. Jag får en stor svärdfisk på nästan 50 kg.
På kvällen bjuder Anders Högman hela sällskapet på middag. Det är min landade svärdfisk vi äter. Där träffar vi också Lennart Broman som är vän med Erik Fridlund. Han har gott polisskolan tillsammans med Francine.
- På morgonen väcks jag av Jacques som berättar att Hans Bergsten är död. Han har fallit ner för en trappa på väg upp till sitt hotellrum.
- Annika Claesson visar upp några inredningsförslag hon tänker visa Anders Högman. En del är mycket dyra objekt. "Men pengar är inte hans största problem".
- Francine och jag träffar Lasse Berg vid hotellpoolen. Han menar att Hans Bergsten var nästan helt nykter efter gårdagskvällen. Han hade en mycket viktig träff senare under kvällen!
- På kvällen sitter jag och Jacques i stora salongen i det vita huset. Alla de andra har gått och lagt sig. Han visar upp ett gammalt schatull med duellpistoler i. De tillhörde hans farfars fars farbror. I Paris efter revolutionsåren duellerade han med en person som anklagade honom för att spela falskt. Mannen, Bastion, var på väg att gifta sig och sekundanterna kom därför överens att båda avsiktligt skulle bomma. Jacques släkting halkade emellertid och dödade Bastion med ett skott genom hjärtat. Det är därför som den stackars fästmön spelar Chopin på flygeln när någon ska dö i huset, menar jag. Men detta avfärdar Jacques som trams. Eller kanske hade jag inget hört utan bara drömt alltsammans?
- Jaques visar mig det fina frimärksmuseet i Port Louis. Sedan äter vi Bouillabaisse à la créole på en restaurang. Där får vi sällskap med Douglas Dupont, svensk vicekonsul i Port Louis. Han berättar att polisen hittat en diamantring i den döde Hans Bergstens ena kavajficka.
- Anders Högman pratar om "framtidens guld", Wap-telefonerna.
- Jag tränar på hotellets luxuösa gym. Cyklar på motionscykeln. Där träffar jag Lennart Broman, Francines tidigare kollega. I bastun efteråt träffar jag Erik Fridlund, Anders Högmans medarbetare. Erik Fridlund berättar att Hans Bergstens verkat vara ur balans. Han deppade och det gällde en kvinna som han kommit till Mauritius för att förlova sig med.
- Veda berättar om sin släkt från Indien. Francine får ett telefonsamtal. Hon måste omedelbart återvända till Stockholm. Min biljett går inte att boka om så jag måste stanna kvar. Hon avkräver mig ett löfte att inte forska i hur Hans Bernsten dog.
- Sonen George avslöjar för mig att han åter har hört hur någon spelat Chopin under natten. Det är enligt en gammal sägen ett tecken på att någon ska dö snart. Jag badar och får Caroline Fridlund som granne i en av solstolarna. Hon som har en man vid sidan om äktenskapet i Stockholm. Jag träffar Anne Baxter, Erik Fridlunds sekreterare. På kvällen ser vi alla på en gammal amerikansk film i hotellets biograf.
- Nästa morgon får jag reda på att Erik Fridlund hittats skjuten i sin bostad. Polisen tror att han överraskat en inbrottstjuv som fått panik och skjutit.
- Jag pratar med Anna Palmer om mordet. Hon kände Erik men mer hans fru Caroline. Anders Högman berättar om värdefulla frimärken som Erik Fridlund hade i sitt kassaskåp.
- Jag får träffa mr Sandhurst, överintendent och chef för polisen i Port Louis.
- Erik Fridlund var tidigare gift med Annika Claesson och han gjorde affärer med hennes nuvarande sambo Jack Nelson.
- Det hålls en minnesstund för Erik Fridlund i hotellets kapell.
- Jag blir förhörd av polischefen Sandhurst. Han är inte helt nöjd med min beskrivning av vad jag haft för mig vid tidpunkten för Erik Fridlunds död. Inte heller mitt intresse för frimärken och mitt yrke som antikhandlare. Jag blir orolig och tar kontakt med Anne Baxter, Fridlunds sekreterare. Hon berättar att Erik känt sig rädd och hotad.
- Anders berättar om Eriks intresse för spelkasinon, på ön Antigua, känd som centrum för penningtvätt. Han hade hittat ett guldägg som maffian ville ha.
- Lennart Broman vet att CIA funnit en svensk "connection" när det gäller kärnvapenmissiler. En som är verkligen duktig på teknik är civilingenjören Hans Bergsten.
- Lasse Berg är också intresserad av frimärken, det är egentligen därför han kommit till Mauritius.
- Det känns obehagligt då polischef Sandhurst vill prata med mig. Men det är inte som jag tror utan tvärtom. Och det beror på att han kontaktat Stockholm och chefen för mordavdelningen, Carl Asplund, som är en vän till mig sedan lång tid. Calle rekommenderar mig som hjälp åt mr Sandhurst. Han är också imponerad av att min fästmö är chef för en avdelning inom den svenska säkerhetspolisen.
- Anders Högman bjuder hela svenskgänget på en båttur med dykning. Jag är mycket nära att mördas under en dykning då luftslangen rycks bort från mitt ansikte. Jag räddas av Archimedes.
- Under middagen efteråt blir det stor uppståndelse när jag berättar att jag varit nära att dränkas. Alla känner sig mer eller mindre personligen anklagade. Alla menar att jag blivit chockad och missuppfattat situationen. Plötsligt erkänner Anna Palmer att alltihop är hennes fel. Om hon inte brutit med Hans Bergsten hade han aldrig kommit till Mauritius och levt än idag.
- Jag anklagar i stället Anders Högman för att ha skjutit Erik Fridlund. För att rädda sitt affärsimperium. Erik kände till att Anders var inblandad i valutatransfereringarna från Moskva till New York. Då ringer Francine på min telefon och jag kan berätta för sällskapet att både CIA och Pentagon är på väg mot Mauritius för att ta hand om Anders Högman. Anders tar jollen, åker ut till den vita båten därute, ger full gas och försvinner för alltid.
- Om han överlever eller inte får vi inte reda på.


Storyn

Industriländerna har via IMF pumpat in jättebelopp i Ryssland för att hindra ekonomiskt och politiskt kaos. Det finns emellertid kriminella element med kontakter i de högsta kretsarna som tar hand om pengarna, tvättar dem utomlands och bygger upp enorma konton i Schweiz och på annat håll. Två miljarder gick via Antigua (en ö i Karibien). På Mauritius finns den svenske miljardären Anders Högman. Till ön kommer antikhandlaren Johan Kristian Homan för att tillsammans med sin sambo Francine hälsa på hennes avlägsna släktingar. Till ön kommer också civilingenjören Hans Bergsten för att försöka vinna tillbaka Anna Palmer som är Anders Högmans tillfälliga kvinna. Anna Palmer är på ön under förevändning att läsa in en ny teaterroll. Efter ett bråk med Anders Högman faller - eller knuffas - Hans Bergsten ner för en trappa så att han bryter nacken.
Boken får ett mycket oväntat slut. Den skjutne - och begravde - Erik Fridlund, Anders Högmans medarbetare dyker levande upp på konstgalleriet Royal Academy i London där Johan Kristian Homan befinner sig för att bevaka en konstauktion för en kunds räkning. Erik Fridlund hade lyckats avslöja allt om den internationella komplotten i vilken hans chef Anders Högman spelat en stor roll. Han hade informerat CIA om allt, alla kontakterna, alla namnen. Därmed var han en död man. Det enda sättet att överleva var att arrangera ett inbrott där låtsades överraska en tjuv och bli skjuten till döds. Den lokale polischefen i Port Louis på Mauritius var informerad och deltog i spelet. Nu bor Erik Fridlund i London under ett annat namn och med ändrat utseende.
Ändamålen helgar medlen för att citera Jesuitordens grundare, Ignatius Loyola, tänker den allestädes närvarande antikhandlaren Homan, som i sin nit att avslöja Fridlunds mördare var nära att förstöra hans avslöjande arbete och själv nära att bli Anders Högmans offer under en dykning i det blåa och varma vattnet utanför Mauritius.
sidans topp

Baksidestexten:

På sagoön Mauritius residerar en svensk finansmagnat med ett världsvitt affärsimperium. Dit kommer Johan Kristian Homan, antikhandlare från gamla stan och Francine, chef för Säpos personskyddsavdelningen. På lyxhotellet The President finns också många andra vars förflutna kastar långa skuggor över de vita, solgnistrande sandstränderna. Internationella affärer med internetcasinon figuerar i handlingen liksom Mauritiusfrimärken, världens dyraste. Ett schatull med duellpistoler, dramatiskt djuphavsfiske, ryska maffians ekonomiska utplundring av den gamla sovjetstaten. CIA och Pentagon intresserar sig för tekniköverföring till "tröskelstater" i den dolda kärnvapenspridningen. Frodigt gröna sockerrörsfält, Indiska oceanens akvamarinblå vatten och Mauritius fascinerande historia bildar bakgrund till den dramatiska berättelsen med ett oväntat slut.
sidans topp


Förlagets beskrivning:
Solen, värmen, de vita sandstränderna och det akvamarinblå havet lockar på sagoön Mauritius. Dit kommer antikhandlaren Johan Kristian Homan från Gamla stan och hans vackra särbo Francine, chef för Säpos personskyddsavdelning.
Någon faller i en trappa med dödlig utgång. En skrämd inbrottstjuv skjuter i panik och dödar utan avsikt. Eller? Kan det ha en koppling till de berömda frimärkena från Mauritius? Ett brev med två såldes nyligen för över trettio miljoner.
Johan Kristian Homan dras in i en virvel av dramatiska händelser där han själv befinner sig i dödens närhet under dykning bland korallreven. Han vet för mycket utan att veta om det...