Jan Mårtensson Mord i Havanna 2010

 
Baksidestexten  Storyn  Sammanfattningar  Mårtenson startsida

Revolution i Havanna. General Batistas korrupta regim faller för Fidel Castros trashanksarmé. Själv har han flytt till sina dollarmiljoner i Miami.
På anrika Hotel Nacional förbereder sig Meyer Lanski för att lämna Kuba i sin snabba lyxbåt.

- Jag, Johan Kristian Homan läser morgontidningarna i min antikhandel. Jag ser att Rut Mandelbaum ska begravas i Stockholm. Hon var min musiklärare när jag var barn. "Mozart har räddat mitt liv" brukade hon säga och då mena att det var hennes musikintresse som räddade hennes och hennes systers liv i Auschwitz. Chefen för kvinnoavdelningen i Birkenau älskade Mozart.
- Jag tar mig till Södra judiska begravningsplatsen och deltar i den korta akten. Efteråt träffas deltagarna på en servering med kaffe och smörgåstårta. Jag presenterar mig, och Sarah Grönberg som var Rut Mandelbaums syster presenterar mig för övriga gäster. Axel Morén, en kär vän som skött Ruts affärer, Anna Grönberg, konstnär och Max Grönberg, finansanalytiker är Sarahs barn. Max fru heter Caroline, och har en modeboutique på Östermalm. Rut var gift med Stig Ljunggren som hade två barn från tidigare äktenskap, Georg Ljunggren, purser och Ulrika Ljunggren i 25-årsåldern. Hon är flygvärdinna och pluggar spanska. Hennes pojkvän är Stefan Franzén, linjeansvarig. Hand om Mandelbaums testamente har hennes advokat Göran Bremberg.
- Min särbo Francine bor på Lützengatan. Jobbar på Säpo och ansvarar för regeringens och kungafamiljen säkerhet. Hon är just hemkommen från en stor säkerhetskonferens i Havana och vill att jag följer med nästa gång hon ska åka dit. Jag berättar om begravningen och Francine känner igen Max Grönbergs namn från en utredning om ekonomisk brottslighet.
- Advokat Göran Bremberg ringer mig. Rut Mandelbaum tar testamenterat värdefulla notböcker till mig . Jag bli ombedd att hämta dem på hans kontor.
- Jag går in på Bukowskis. Där träffar jag Georg Ljunggren. Han säger att han känner min kollega Eric Gustafsson, "Köpmansgatans svar på Oscar Wilde".
- Sarah Grönberg besöker mig i butiken. Med sig har hon en silverbägare värd kanske 40 000 kr. Hon vill sälja den för 25 000. Pengarna behöver hon för att åka till Las Vegas och ta reda på ett arv som hennes syster Rut ska ha fått innan hon dog.
- Jodå, det blir klart att både jag och Francine åker till Havanna. Jag köper tre böcker om Kuba, blandar en Dry Martini, fyller en skål med valnötter, sätter mig i solstolen och börjar läsa. Telefonen ringer. Det är Anna Grönberg, Sarahs dotter. Hon säger att hennes mor måste vara dement. Hon har sålt Annas silverbägare. Och Sarah måste hindras från att åka till Las Vegas. Jag blir fundersam.
- På Bukowskis ropar jag in två små porträtt av Gustav III:s föräldrar, Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika. Jag blir handlöst förälskad i en tavla betitlad "Gosse vid fågelbur" och gör ett dyrt impulsköp. De enda konstköp jag ångrar är de jag inte gjort.
- Jag är inte särskilt road av att flyga. Det är för många långrandiga procedurer innan man sitter i planet. På planet träffar jag Axel Morén. Han är historisk forskare och ska studera svensk emmigration till Bayate på Kuba.
- Francine välkomnar mig på Hotel Nacional med en stor daiquiri. Vi träffar sedan Brad Schine, en av cheferna på FBI i Las Vegas, med lång erfarenhet av att bekämpa maffian.
Francine har ordnat en guide åt mig som ska visa via Havannas sevärdheter under morgondagen.
- Hon heter Maria Morales och är en trevlig, ung tjej som kan berätta om alla landets fördelar. Men hon visar sig senare mer kritisk. Hennes pappa som är arkitekt var oförsiktig med vad han sa och hamnade i fängelse. Under guide-turen upptäcker jag plötsligt genom fönstret till en restaurang Axel Morén, mitt flygsällskap, tillsammans med flygvärdinnan Ulrika Ljunggren.
- Francine berättar att hon och jag är bjudna på middag i kväll. Det är en överste i Kubas Säpo som bjuder, Hernan Sanchez. Där träffar vi Sveriges ambassadör på Kuba, Viveca Bergenstedt. Hon bjuder oss på middag nästa kväll.
- Men under dagen innan åker Francine och jag till Hemingways Finca La Vigía, hans residens utanför Havanna där han bodde i 20 år fram till revolutionen och som nu är museum. Jag tänker på flera av de romaner jag läst av Ernest Hemingway, "Klockan klämtar för dig", "Den gamle och havet" och "Att ha och inte ha".
- Jag ska träffa Axel Morén på Hotell Sevilla. Han ska lämna över en del material som han vill att jag tar med mig på hemresan till Stockholm. Jag väntar länge men han kommer inte.
- Viveca Bergenstedt tar emot oss på residenset i de eleganta diplomatkvarteren. Där är Tülin, en turkisk ambassadör och ett trevligt par från ambassaden, Björn och Marianne Blom samt Gustaf Bergstrand, chef för ett svenskt exportföretag. Vi diskuterar den nya regeringens ambassadpolitik med flera nerskärningar. Efter middagen går vi vidare till Tropicana, en av världens bästa nattklubbar.
- Nästa dag har Axel Morén fortfarande inte hört av sig. Francine ska hålla sitt anförande på konferensen - enbart för deltagare, så jag ger mig ut på en egen sightseeing i Havana. Jag besöker det intressanta Napoleonmuséet. När jag vilar på en bänk i en park kommer plötsligt tre poliser och haffar mig. De vill prata om ett mord!
- Jag blir förhörd om det brutala mordet på Axel Morén som hittats död på sitt hotellrum. Jag protesterar naturligtvis och hänvisar till den svenska ambassadören, Francine och överste Sanchez, men förgäves. Jag tvingas övernatta i en obekväm cell som får mig att börja fundera på huruvida Kuba har dödsstraff.
- Desto större blir glädjen då Francine nästa morgon väcker mig i cellen och förklarar att jag är fri. Däremot måste jag åka hem omedelbart. Överste Sanchez ställning är ifrågasatt och jag kan bli inblandad i en revirstrid inom polisen.
- På planet betjänas jag av en bekant, pursern Georg Lindgren, ett av Rut Mandelbaums styvbarn.
- Hemma igen ringer Sarah Grönberg och vill prata om dödsfallet i Havana. Jag åker hem till henne. Hon berättar om Axel Morén att han var en dålig människa som sol-och-vårade hennes syster Rut. Hennes son Max kommer på besök hos sin mamma. Han bekräftar att Morén var ute efter Ruts pengar och att han är glad att Morén är död.
- Tillbaka i affären ringer jag min gamle vän Carl Asplund chef för Riksmordskommissionen. Han lovar att kolla upp vad polisen har på Axel Morén.
- Eric Gustavsson bjuder in mig. Han ska ha party för några vänner, drinkar och snittar. Georg Ljunggren och hans syster Ulrica är där liksom Lars Svenngren, en kollega på samma gata. Inte heller här är den avlidnes eftermäle särskilt gott. Mannen som mördades i rum 501 på Hotel Sevilla, i Havanna, maffians gamla högborg.
- Asplund kan senare berätta att Havana gjort förfrågningar om de mördade. Mer anmärkningsvärt är att ingen Axel Morén finns på Stockholms universitet eller någon annanstans. Berättar också att Kuba vill ha upplysningar om mig.
- Jag hittar på skrivbordet en inbjudan till Anna Grönbergs vernissage på Svartmansgatan. Där finns fina tavlor som förefaller värda sina höga priser. Hon säger att det bara fanns en person i familjekretsen som gillade Axel Morin och det var Ulrica, Ruts styvdotter.
- Francine och jag spenderar en minisemester på Björkesta hos Francines föräldrar, grevparet Archibald och Claudette Silfverstierna. Francine är tillbaka från Kuba och jag vill veta allt om hur hon haft det särskilt med Sanchez. Jag får ett telefonsamtal från Calle Asplund vid frukosten. Han berättar att Axel Morin var en småförbrytare som fällts för olika bedrägerier, sol-och-vår. Han var också inblandad i en knarkhärva men bevisen saknades. Han har en syster, Maud Axelsson, gift men skild, betydligt yngre än sin bror. Calle vill att jag ska prata med henne. Kanske kan jag ta reda på mer om honom.
- Sagt och gjort, en verkligt vacker kvinna öppnar sin dörr för mig. Blond, välbyggd. Tacksam för att jag kommit för att visa mitt deltagande, jag som var en av de sista som träffat honom i livet. Hon hade inte haft mycket kontakt med sin bror som var mycket äldre än hon. Men han höll ständigt på med en massa "projekt" inte alltid på rätt sida lagen.
- Max kommer till butiken och väcker mig ur min middagsslummer. Han kommer för att berätta att Ulrica är död. Hennes pojkvän Stefan Franzén hittade henne i hennes lägenhet. Det såg som ett inbrott.
- Francine berättar att hon får besök av en kollega från konferensen i Havanna. Det är Brad Schine, en av cheferna på FBI i Las Vegas.
- Eric Gustavsson vet att berätta att Max Grönberg är nära konkursen. Hans företag hänger i luften ekonomist.
- Carl Asplund bjuder mig på middag. Han ska laga sin berömda fiskgryta med aioli. Men han vill inte "snacka mord". Själv bidrar jag med direktimporterade cigarrer från Kuba.
- Francine och jag träffar Brad Schine på Lydmar, en av Stockholms bättre restauranger.
- Nästa morgon ringer jag tidigt till Calle Asplund. Jag vill berätta att Brad Schine är i stan. Han låtsas inte vara särskilt intresserad.
- Anna Grönberg kommer till min butik för att leverera den tavla från hennes utställning som jag varit spekulant på. Jag köper den. Hon säger att om jag vill veta allt om familjen ska jag kontakta familjens advokat Göran Bremberg.
- Och det är just vad jag gör. Söker upp honom på hans kontor. Han bekräftar att Ruth Mandelbaum hade ett inbrott där någon systematiskt gick igenom allt hon hade i sin bostad och som kanske ledde till en hjärtattack som ändade hennes liv. Han vill inte diskutera huruvida det existerade ett Amerikaarv eller om någon av hennes syskonbarn eller styvbarn kunde vara inblandade i inbrottet. En sak kan han upplysa om. Det är att Ruth Mandelbaums testamente är borta. Vad han har är en kopia som inte är undertecknad. Om testamentet inte hittas ärver hennes styvson Georg allt eftersom Ulrica är död.
- Jag funderar på att ta kontakt med Ulricas pojkvän, Stefan Franzén. Låtsas att jag är intresserad av en länge flygresa. Som av en tillfällighet får jag reda på att Ulrica hade brutit förhållandet med honom innan hon dog. Ulrica flög till Kuba för att hon fruktade att hennes bror som hatade hennes nya bekantskap Axel Morén skulle angripa denne.
- Jag får reda på att Anna Grönberg tagit över Sarah Grönbergs flygbiljett till USA och rest till Las Vegas. Jag besöker hennes ateljé för att ta reda på varför. Hon säger att hon besökt en advokat, Jacob Goldman, som påstod att han hade skickat ett rekommenderat brev till Ruts advokat. Men Göran Bremberg förnekar att han fått något brev. Jag får ett telefonsamtal från Axel Morins syster, Maud Axelsson. Hon säger sig ha blivit hotad. Jag åker hem till henne. Hon berättar att Cecilia hämtade ett paket från Axel på Kuba och lämnade över det till Maud. Hon gömmer paketet väl emballerat i frysen. Det innehåller en stor mängd diamanter! Jag erbjuder mig att övernatta hos henne men hon säger att hon klarar sig själv. Jag somnar men väcks av att Maud Axelsson ringer klockan två på natten. Nu är det allvar. När jag kommer dit hittar jag Brad Schine, FBI agenten. Han kan inte visa någon legitimation. Han hotar att skjuta oss båda om han inte får paketet. Maud går ut i köket för att hämta diamanterna. Vad inget vet är att hon samtidigt ringer polisen som tursamt befinner sig i närheten. Några minuter senare rusar flera poliser in, avväpnar Brad Schine och fängslar honom.
- Några dagar senare kommer två män till min affär. De säger att de måste ta mig till en person som önskar tala med mig. Jag får en spruta i halsen och somnar. När jag vaknar träffar jag överste Sanchez av alla människor. Han säger att för att han ska behålla sin position i Havana måste han kunna presentera den person som mördade Axel Morén. En annan möjlighet är att jag lämnar över alla diamanterna till honom. Jag ska föras till Kuba i all hemlighet. En ny spruta förlamar min förmåga att prata. Sedan förs jag till Bromma flygplats där ett jetplan med Kubas emblem på ena sida väntar. Men just då taxar ett annat mindre flygplan in, märkt "Swedish Airforce". Francine rusar ut och undrar vad jag gjorde där. Bakom henne kom en man jag kände igen. Den svenske kungen. Kungens två livvakterna drar sina pistoler. Själv förlorar jag medvetandet och slår i betongen. Jag vaknar upp i en sjukhussäng, med Francine vid min sida.

 

Baksidestexten:

Johan Kristian Homan turistar i Havanna. Hans särbo Francine Silfverstierna, chef för Säpos personskyddsenhet, är på konferens, och han har rest med. Homan ser fram emot värmen, vistelsen på det anrika Hotel Nacional - en gång den amerikanska maffians högkvarter - och mot att få byta sin trogna dry martini mot hemingwayska daiquiris och mojitos. Hade Johan Kristian vetat att han dessutom skulle konfronteras med den kubanska polisens förhörsteknik mot mordmisstänkta hade han kanske hållit sig kvar i sin antikaffär på Köpmangatan i Gamla stan.
Allt började med hans gamla älskade pianolärarinna Rut Mandelbaums begravning. Med sig tog hon sina fruktansvärda minnen och erfarenheter från Auschwitz, och efter sig lämnade hon en brokig familj: en syster samt styv- och syskonbarn. Och det envisa ryktet om ett gigantiskt arv från en okänd amerikansk släkting.
Men till arvingarnas oförställda besvikelse verkar amerikaarvet ha varit ett luftslott. Snart dras Homan in i en malström av syskonrivalitet och hat. Skönt då, att han har Cubaresan med sin älskade Francine att se fram emot. För inte kan väl hans olyckliga benägenhet att alltid hamna i trubbel följa honom ända dit?
En spännande, dramatisk och fartfylld kriminalroman där den amerikanska maffian, Cubas hemliga polis, Havannas kultur och arkitektur är viktiga beståndsdelar, liksom Gamla stan och Stockholms auktionsvärld.
sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Det började i Las Vegas. I sitt jobb på FBI hade Brad Schine nära kontakt med maffian så nära att han fick sparken. Meyer Lanski och han gäng hade flyttat till Las Vegas sedan Kuba blivit för hett efter Fidel Castros revolution. Brad hade särskilt god kontakt med en gammal man, en brorson till Lanski och dennes enda släkting. Han hette Suchow, egentligen Suchowljansky, som också var Lanskis familjenamn. Enligt rykten hade Lanski gömt en förmögenhet på Kuba för att hämta hem dem efter Fidel Castros fall. Bara Suchow kände till gömstället. Förmögenheten bestod av diamanter. Suchow var gammal och led av cancer. Själv kunde han inte hämta diamanterna. Han tog reda på att det fanns bara två levande personer från Suchowljansky släkten, det var Rut Mandelbaum och hennes syster Sarah Grönberg. Han bestämde att Rut som var äldst skulle ärva honom. Det blev till sist Ruts vän Axel Morén som hämtade diamanterna och skickade hem dem via Ulrica Ljunggren, Ruts styvdotter och Axel Moréns väninna. Ulrica lämnar paketet med diamanterna till Axels syster, Maud Axelsson. Senare hittas Axel Morén mördad på sitt hotellrum i Havanna och Cecilia mördad i sin lägenhet i Stockholm. Brad Schine kommer hem till Maud och tvingar henne under pistolhot att överlämna diamanterna till henne. Johan Kristian Homan är där men kan inget göra. Men Maud har hunnit ringa polisen och några minuter senare rusar flera poliser in, avväpnar Brad Schine och fängslar honom.

sidans topp