Jan Mårtenson Palatsmordet 2009

 
Baksidestexten Storyn Sammanfattningar Mårtenson startsida

Jag, Johan Kristian Homan får en inbjudan från landshövdingen i Stockholm till ett symposium om Nicodemus Tessin den yngre i Tessinska palatset. Kanske via Fredrik Lövberg, professor i konstvetenskap?
- Landshövding Sandström inleder symposiet. Två kombattanter är inte överens eller kanske de bara vill visa upp sina kunskaper, konkurrenter om en professur som snart bli ledig som det är. Kjell Peterson en vasstungad, rödhårig intendent och Lars Dahl, en bred, sävlig docent från Upsala.
- Vid middagsbordet satt Maria Björk, en stadig kvinna på 50 plus, professor i Lund. En annan kvinna var Greta Nicander, lång, mörk och med mörka ögon. Bengt Strömfors, är påverkad, ilsken och förolämpande. Han vill också bli professor och hotar Kjell Peterson. Karin Hagman i trettioårsåldern är Fredrik Lövbergs assistent, och själv forskare. Hon berättar att många är ute efter Kungsbergs professur som snart är ledig.
- När jag nästa förmiddag äter min räksmörgås på Stadsmissionens café får jag sällskap av Karin Hagman. Hon berättar hur det går till när en ny professor ska tillsättas.
- Som alla känner till vid det här laget är Francine Silfverstierna min flickvän. Hon är chef för Säpos personskyddsavdelning. På hemväg från en utställning passerar jag Tessinska palatset, ser flera polisbilar och en orolig Carl Asplund, chef för Mordkommissionen. Greta Nicander som jag träffade kvällen innan har hittats strypt. När Calle får veta detta ber han mig komma till hans tjänsterum senare under dagen. Där berättar jag vad jag iakttagit på symposiet kvällen innan.
- På kvällen ringer Fredrik Lövberg. Han vill veta om jag märkt något särskilt på Greta Nicander. Men hur kunde han veta att hon strypts?
- Min granne, vän och konkurrent i antikbranschen Eric Gustafsson tittar in. Han vet allt om alla. Fredrik Lövberg tycker han inte om. "En streber och fifflare". Är gift med Therese Gröndelius, en av Sveriges mest inflytelserika kvinnor.
- Francine bjuder på middag. Även hon vill veta allt.
- Karin Hagman ringer. Vill ha mig som bollplank. Vill träffa mig på Atrium efter föredraget i Rotaryklubben, dit Hans Hedberg, arkitekt och gammal kund bjudit in mig. Där är också Klas-Göran Carlsson, en intendent på Arkitektmuseum.
- I hörsalen på Nationalmuseum träffar jag Max Stenberg. Maria Björk från Lund ska tala. Efteråt blir hon angripen av Kjell Petersson som i sin tur angrips av Bengt Strömfors.
- Hans Hedberg bjuder mig på ett party han ger för sina vänner på Själagårdsgatan, det kommer en hel del "Tessinnördar" lockar han med. Där är "Bröderna brothers", Kjell Peterson och Bengt Strömfors, men också docenten Lars Dahl och intendenten Max Stenberg. Där finns massor av lådvin. Jag får sällskap av Karin Hagman som berättar en fantastisk historia hon säger sig fått av en vän. Den mördade Greta Nicander ska tillhöra en extrem grupp inom Sverigedemokraterna som planerar en terroristattack för att spränga en institution i Stockholm i luften och se till att en islamsk organisation får skulden. Karin går för att hämta mer vin och mitt sällskap blir i stället Fredrik Lövbergs fru Therese Gröndelius, hon med modekedjan. Hon lämnar emellertid abrupt festen efter en konflikt mellan sin man och hans assistent Karin Hagman. I stället får jag sällskap av kvällens värd Hans Hedberg och av Lars Dahl. Bengt Strömfors är lika berusad och aggressiv som senaste gången jag var på fest med honom.
- Jag får ett besök i min antikaffär. Det visar sig vara Daniel Nicander, Gretas far. Han har fått tips av Karin Hagman att vända sig till mig för att få hjälp med att hitta Gretas mördare. Men jag är ju förbjuden båda av min fästmö Francine och av Calle Asplund att ägna mig åt en sådan riskabel verksamhet så jag måste avböja. Han berättar att Greta har en bror som dock aldrig hör av sig.
- Jag får reda på att obduktionen av Greta Nicander kropp visat att hon var gravid i andra månaden.
- Karin Hagman har fått överta en låda med gamla brev som tillhört Greta Nicander. Hon bjuder hem mig så att jag kan få läsa igenom dem. Jag åker dit och ringer på. Dörren är öppen. Hon ligger död på sin säng. Jag ringer polisen som konstaterar att hon är strypt. En polisinspektör, Göte Johnsson, förhör mig och jag märker att han misstänker mig för brottet. Jag får kontakt med Carl Asplund och det stärker min trovärdighet hos polisen.
- Jag beger mig till Francines lägenhet som ligger alldeles i närheten. Jag är mycket upprörd efter vad som hänt.
- Nästa dag äter jag lunch med Fredrik Lövberg på kvarterskrogen Cassi. Han avråder mig från att lägga sig i polisens arbete. Det kan bara sluta illa.
- Jag tar tunnelbanan till Botkyrka för att träffa Oscar, Greta Nicanders bror. Han vill kallas "Ozzie" och är konstnär. Han har sin ateljé i en gammal skola som han delar med andra konstnärer av varierande slag. Han kan berätta att hans syster ett tag varit ihop med en man som heter Lasse Grenström. Grenström var dominant och svartsjuk och misshandlade henne så hon bröt upp förhållandet. Karin Hagberg säger han sig knappt ha träffat men ändå finns i ateljén en nakenmålning som liknar Karin mycket.
- Polisen anhåller Bengt Strömfors misstänkt för mordet på Karin Hagman. Han hade besökt henne men påstår att han hittat henne död.
- Jag går på modevisning med min Francine som är mycket modeintresserad. Det är Therese Gröndelius företagsimperium som ordnat visningen. Vi träffar Manuela Nylén, en av hennes assistenter som skickat ut inbjudningarna. Det verkar som om hon är svartsjuk på Fredrik Hagbergs andra "väninnor".
- Bengt Strömfors släpps igen sedan obduktionen visat att Karin Hagman dött flera timmar innan han besökt henne.
- Jag åker än en gång till Oscar Nikander som jag misstänker för att var inblandad i mordet på Karin Hagman. Jag ser en kvinna lämna skolhuset som är misstänkt lik Therese Gröndelius. Och "Ozzie" erkänner att en kvinna besökt honom för att diskutera en målning av hennes man som födelsedagspresent. Han säger att tavlan han målat har Karins ansikte men föreställer en annan kvinna som han varit ihop med men som var otrogen.
- Till min antikhandel kommer "Rune Strid" från Stadsmissionen och ber om ett bidrag till en auktion. Han jobbar ibland extra som vaktmästare på palatset. Det var han som hittat liket efter Greta Nicander. Han säger att han innan öppnat dörren till gatan för att vädra.
- En arbetskamrat, Ingvar Ärlig, till Francine fyller jämnt och som operafan "hyllas han med sina favoriträtter från operans rika smörgåsbord". Jag har följt med Francine. Jag träffar Calle Asplund med hans fru Ingrid bland gästerna. Jag berättar vad jag fått veta av Rune Strid men Calle är inte särskilt imponerad.
- Jag vill ta reda på mer om Lars Grenström. Han är revisor så jag ringer honom och låtsas att jag behöver anlita en ny sådan. När jag frågar lite närgånget om hans ex, Greta Nicander är han inte längre så intresserad. Att Greta haft en ny man efter honom, en lycksökare, vet han dock om.
- Jag träffar Hans Hedberg, och hjälper honom med hans många inköpskassar till hans lägenhet. Han berättar att Greta Nicander hade en hållhake på Fredrik Lövberg som var skiträdd för sin fru Therese. Kanske var det han som gjort henne gravid. Maria Björk har nu också hoppat av jakten på professuren.
- Kjell Peterson, tillhörde för 10 år sedan, antidemonstranterna, mot Sverigedemokraterna. Han slogs mot nynazisterna.
- Eric Gustafsson informerar mig "i förtroende" att Fredrik Lövberg har haft en lång historia med Greta Nicander. Det handlade t o m om barn.
- Sedan kommer Hans Hedberg till min antikaffär för att bjuda mig på lunch på Sällskapet, den gamla herrklubben på Arsenalsgatan. Där vill han gärna prata om den arkitekttävling om en ombyggnad av Slussen som han själv är inblandad i. När jag hämtar maten träffar jag på Fredrik Lövberg. Jag låter spontaniteten ta överhand och frågar om det är han som var pappa till den mördade Greta Nicanders barn? Han ber om betänketid och vill träffa mig en halvtimma senare i biblioteket. Hans Hedberg menar att Lövberg hade tur att Greta Nicander dog. Hon var inte den typen som gillade att bli avsågad och hade kunnat ställa till stora problem för Fredrik. Hon hotade med att skandalisera honom inför hans hustru Therese som han var ekonomiskt starkt beroende av.
- När jag är på Bukowskis för att betala mina inrop hejar Maria Björk på mig. När hon betalat sina böcker vill hon ha kaffe och jag föreslår Cadierbaren. Vi pratas vid och hon menar att professuren står mellan Kjell Peterson och Lars Dahl. Bengt Strömfors tror hon inte på. Hon berättar om studietiden i Upsala där "de fyras gäng" ständigt höll ihop och var framgångsrika. Mycket berodde på den vackra och sexiga Greta Nicander som alla de tre männen, Kjell Peterson, Lars Dahl och Bengt Strömfors var förälskade i.

- Jag får en skriftlig påminnelse om att jag ska vaccinera mig. Jag vill inte ta risken att bli sjuk under julhandeln, det vore mer än vad min ekonomi kan tåla. I väntrummet på vårdcentralen sätter sig snart en gammal bekant, Kjell Peterson. Han bekräftar gärna Maria Björks uttalanden on Upsalatiden och "de fyras gäng". Mest förälskad var Lars Dahl.
- Jag får ett oväntat besök i affären. Det är Therese Gröndelius, Fredriks fru. Men hon är inte där för att köpa julklappar utan för att prata om vad som hänt. Hon ger mig order om att sluta med "snokandet". Hon har gett Fredrik alibi och han är oskyldig. Hon visar mig som av en tillfällighet en tidningssida med bilder på ett stort gäng torpeder, vars tjänster kan köpas för pengar av vem som helst. Ett hot mot mig.
- Som vanligt är det min katt Cleo som hjälper mig att finna lösningen på mordgåtorna. Jag ringer Hans Hedbergs telefonnummer. Han ber mig titta upp på sitt kontor på Slussplan. Han är vänligheten själv och visar mig sin modell av Slussen som han arbetar med. Han visar mig ut på sin balkong varifrån vi kan se Slussen i verkligheten. Jag frågar honom rent ut om det är han som mördat Greta Nicander. Jag radar upp flera indicier som pekar ut honom och drar mig inte för att ljuga ihop "bevis" mot honom. Hedberg säger att han måste stoppa också mig och föser mig mot balkongräcket. Då ringer Francine. Det överraskar honom, jag slår till honom och han faller på knä. Jag springer undan och informerar genast Francine om vad Hedberg håller på med. Då ger Hedberg upp och berättar. Han erkänner att han strypt båda kvinnorna. Han visste att Greta Nicander skulle vara på Tessinska Palatset. Han ringde henne på mobiltelefonen och avtalade ett möte utanför palatset. Han älskade henne och hon bar på hans barn. Hon sa att hon skulle göra abort och att allt mellan dem var slut. Hon sa att hon älskade Fredrik Lövberg och han hade lovat se till att hon skulle få den lediga professuren i konstvetenskap i Upsala. Det var det viktigaste för henne. Han kunde inte kontrollera sig själv när hon nekade honom hans frieri på detta sättet utan ströp henne.
Greta hade berättat för Fredriks Lövbergs assistent Karin Hagman om deras förhållande. Och efter Gretas död hade Karin fått ta hand om Gretas brev och dagböcker. Så hon måste också bort. Hon skrattade åt honom då han ville ha tillbaka Gretas brev. Sa att hon skulle lämna allt till polisen. Han ströp då också henne. Medan jag har kontakt med min Francine kastar sig Hans Hedberg över balkongräcket och dör i fallet.Storyn:

Johan Christian Homan stämmer träff med Hans Hedberg på hans arkitektkontor på Slussen. Hedberg vill visa honom utsikten från balkongen. Homan frågar honom rent ut om det är han som mördat Greta Nicander. Han radar upp flera indicier som pekar ut honom och drar sig inte för att ljuga ihop "bevis" mot honom. Hedberg säger att han måste stoppa också Homan och föser honom mot balkongräcket. Då ringer Francine. Det överraskar honom, Homan slår till honom och han faller på knä. Homan springer undan och informerar genast Francine om vad Hedberg håller på med.
Arkitekten Hans Hedberg visste att Greta Nicander skulle vara på Tessinska Palatset. Han ringde henne på mobiltelefonen och avtalade ett möte utanför palatset. Han älskade henne och hon bar på hans barn. Hon sa att hon skulle göra abort och att allt mellan dem var slut. Hon sa att hon älskade Fredrik Lövberg och han hade lovat se till att hon skulle få den lediga professuren i konstvetenskap i Upsala. Det var det viktigaste för henne. Han kunde intre kontrollera sig själv när hon nekade honom hans frieri på detta sättet utan ströp henne.
Greta hade berättat för Fredriks Lövbergs assistent Karin Hagman om deras förhållande. Och efter Gretas död hade Karin fått ta hand om Gretas brev och dagböcker. Så hon måste också bort. Hon skrattade åt honom då han ville ha tillbaka Gretas brev. Sa att hon skulle lämna allt till polisen. Han ströp då också henne. Hedberg kastar sig över balkongräcket och gör självmord.

sidans topp


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baksidestexten

En sak ska du ha klart för dig, att om du fortsätter på det här viset så kommer det att gå illa för dig. Jävligt illa. Åt helvete rent ut sagt. Det ska jag se till."
När gräddan av landets konsthistoriker under ett symposium kring familjen Tessin vädrar sina synpunkter är stämningen allt annat än hjärtlig, det får snart antikhandlare Johan Kristian Homan erfara. Och i potten ligger en ledig professur i 1600-talets arkitektur.

Homan har som vanligt ögon och öron öppna under middagen som följer i Tessinska palatsets pampiga salar. Men när han dagen därpå får höra att en av deltagarna blivit strypt i palatsträdgården under natten är han orubbligt bestämd. Den här gången ska han absolut inte bli indragen i någon mordhistoria. Det förklarade han för vännen, tillika chefen för Riksmordkommissionen, Calle Asplund. Och det lovade han även dyrt och heligt sin särbo Francine. Men det var ju innan han fick det där intressanta telefonsamtalet. Jan Mårtenson återkommer här med sin 36:e deckare med den levnadsglade men kanske lite ohälsosamt nyfikne antikhandlaren Johan Kristian Homan i Gamla stan i huvudrollen. Som alltid ingår spänning, humor och kultur, liksom god mat och goda viner

Tessinska Palatset (bild) är ett barockpalats beläget i Gamla Stan, Stockholm. Palatset uppfördes mellan 1694 och 1700 av Nicodemus Tessin d.y. och ingick i en stadsplan över Slottet och dess omgivningar som endast delvis kom att genomföras. Dess adress är Slottsbacken 4. sidans topp

 
sidans topp