Jan Mårtenson Spionen 2009

 
Baksidestexten  Storyn  Sammanfattningar  Mårtenson startsida

Jag, Johan Kristian Homan får besök i min antikvitetsaffär på Köpmansgatan av Anders Molin. Vi hade känt varandra ytligt i Uppsala på Södermanland-Nerikes nation. Anders Molin har ett stort problem. Jag bjuder upp honom till min våning. Det blir gindrinkar på balkongen. Snart berättar han att han är anklagad för spioneri. Landsförräderi. Det är en lång historia. Han blev övertalad att bedriva en sorts kontraspionage. Skulle lura Ivan Sytenko från Ukraina som ville engagera honom på den ryska sidan. Låtsades gå med för att istället kunna påverka honom. Molin tar kontakt med sin chef på UD, Sten Sundman som vill att Molin ska utnyttja Sytenko för att övertyga ryssarna om att något svenskt samarbete med USA inte existerade.
Nu har Molin fått ett telefonsamtal. Någon har hittat honom i Stasis arkiv. Under kodnamnet Falken. En journalist vill skriva om detta. Han vände sig till Sten Sundman som emellertid förnekade all kännedom om saken. Nu vill Molin få hjälp av Francine.
- Jag berättar allt för min älskade särbo Francine. Hon kände Gert Fröberg, ställföreträdande chef för SÄPO, som omkom genom en ouppklarad trafikolycka. Börje Hörnlund, Francines kollega, kan kanske ha information.
Jag kontaktar Eric Gustafsson, min vän och kollega som vet allt om människor. Eric kan minnas att Anders Molin var inblandad i en "fruntimmershistoria". Med någon kollegas fru.
- Börje Hörnlund tar kontakt och vill bli bjuden på wienerbröd och mazariner. Men det är inte mycket han vet om Molin. Han hittar inte en enda akt om Anders Molin.
- Jag träffar min gamla studentklass. På Sällskapet. Där finns Leif Carlson, en framgångsrik person, "Prosten", Lasse Karlström, Olle Grönlund, den födde losern, med flera. De flesta hyggliga genomsnittliga svenskar. Efter en hel del drickande förstör Olle Granlund stämningen genom att ta upp ämnet "Carin". Som hittats strypt, våldtagen och skändad en majmorgon efter studentskivan. Olle säger att han vet vem som mördat Carin.
- Som vanligt hälsar Francine och jag på hos hennes föräldrars hem Björkesta i Båven, familjen Silferstiernas slott. Archibald och Claudette. Efter maten ska vi åka till "Konsthantverkets dag" i närheten. Och vem är det som ställer ut om inte Ulla Sundman i sin ateljé! Hon bjuds på middag till Björkesta och jag får ett förstulet ögonblick för att konfrontera henne med namnet Anders Molin. Kom till ateljén före lunch i morgon, blir svaret.
- Ulla ber mig berätta vad jag vet om Anders Molin. Hon berättar att hennes make Sten hade lämnat henne för en samhällsreporter på TV. Och att Anders kom till hennes räddning. Men Anders var gift och hon gjorde slut.
- Jag får besök av två poliser. Egon Franzén och Gunnar Larsson. De vill prata om mordet på Olle Granlund. Jag var tydligen den siste som sett honom i livet. Jag berättar om vår klassfest och att jag hjälpt Olle hem. Jag minns att Olle var homosexuell. Kanske därför han blivit mobbad i skolan.
- Jag kontaktar Calle Asplund och får en träff på restaurang Solsångaren. Berättar om Olles utsago att han hotat att avslöja den som mördat Carin Åberg. Calle håller på med ett ouppklarat mord vid bataljonen i Kosovo. Något som Sundman varit inblandad i.
- Ett äldre par ska flytta och vill sälja sina möbler. Jag ska värdera dem. Några foton avslöjar att dotter Birgitta har varit gift med Anders Molin. Det visar sig att Birgitta är på väg upp. Hon känner till min kontakt med Anders. Anders har själv berättat.
- Börje Hörnlund ringer och säger att han kanske fått tag i "tredje mannen", CIA-agenten på den amerikanska ambassaden, George Gardiner. Är på storviltsjakt i Kenya.
- Jag tar kontakt med Olle Granlunds yngre bror, Nils. Han kommer till Homan antik. Berättar att Olle sysslade med all sorts business. På senaste tiden med ett slags mäklarverksamhet. Han hjälpte rika ryssar att etablera sig i Sverige. Förvaltade deras pengar. Fixade bankfack.
- Anders Molin ringer. Låter glad, tycks inte oroa sig längre för utpressaren.
- Någon dag senare ringer Börje Hörnlund. Anders Molin har hittats död med en pistol bredvid sig. Förmodligen självmord.
- Jag gör ett nytt besök hos Nils Granlund. Vi diskuterar vad brodern Olle kunde veta om mordet på Carin.
- I Hötorgshallen träffar jag på Birgitta Lundgren, hon som varit gift med Anders Molin. Hon tror att Anders blivit mördad. Han visste för mycket. Måste tystas.
- I antikaffären får jag ett oväntat besök. Det är Leif Carlsson, en i den gamla studentklassen. Han säger att han vet att både Olle och hans bror Nils visste vem som dödade Carin.
- Ulla Sundman har vernissage. Jag är inbjuden. Hennes f d make Sten Sundman är också där. Han påstår att Anders Molin var spion. Han sålde hemlig information till Sovjetunionen.
- Jag träffar Mikael Bergström. Även han i den gamla studentklassen. På hans kontor. Där är också Göte Krona, en annan gammal skolkamrat. Översten av första graden. Båda två verkar mycket intresserade av att övertyga mig om att de båda har alibi för tidpunkten för när Olle blev mördad.
- Börje Hörnlund informerar mig om att Georg Gardiner kommit till Stockholm. Det är han från CIA som Anders Molin påstod att han haft kontakter med. Han som tjänstgjorde på amerikanska ambassaden i Stockholm. Han hade känt Anders Molin säger han. Georg Gardiner försöker övertyga mig om att Anders Molin verkligen var en spion som arbetade på egen hand. Han ger mig ett gott råd att sluta gräva i saken.
- Tar åter kontakt med Nils Granlund. Han har haft inbrott. Allt är huller om buller i bostaden. Men inget tycks vara stulet.
- Nästa morgon är jag med och transporterar ett jättestort barockskåp som ett par ungdomar köpt av mig. Göran Axelman och hans fru. Säljaren var en ungkarl, en ryss. Mäklaren ville ha handpenningen direkt i kontanter. Jag såg ett brev på bordet. Det var från "Olof Granlund, fastighetsmäklare".
(286, Francine sammanfattar)
- Jag får ett brev från Birgitta Lundgren, Anders Molins fru. Det innehåller ett dokument på tyska. Det är Stasihandlingarna som Anders köpt loss från utpressaren. Som han ville förvara hos henne. Nu fick jag dem.
- Jag får ett samtal med Sten Sundman på hans tjänsterum. Hans namn finns i Stasihandlingarna. Det är helt naturligt, menar han. Jag menar att Anders Molin är oskyldig. Och hotar med att Säpo kan få handlingarna.
- Börje Hörnlund blir rasande när han får veta om att jag hotat Sten Sundman. Jag kontaktar i stället Calle Asplund. Han berättar att ryssen som sålde villan på Djursholm är en gammal bekant, Ivan Sytenko. Ivan Sytenko från Ukraina som ville engagera Anders Molin på den ryska sidan. Enligt Anders själv alltså. Vidare har Calle avslöjat Leif Carlson, en i min studentklass, för ekonomisk brottslighet. Leif Carlson var i Olle Granlunds lägenhet samma dag som han mördades. Han var där för att kräva Granlund på pengar.
- Ivan Sytenko bor för tillfället på Grand Hotel och jag får tillfälle att träffa honom. Lockar honom med ett fastighetsobjekt. Försöker få in samtalet på Anders Molin. Han är inte intresserad och då jag nämner George Gardiner, CIA-killen, lämnar han mig.
- Jag åker på en auktion i Västerås och åter tillbaka finner jag att någon letat igenom min lägenhet.
- Ballistiken visar att det är samma pistol som dödat både Olle Granlund och Anders Molin.
- Ulla Sundman kommer till antikhandeln för att bjuda in mig och Francine till en ateljéfest. Hon vill fira att hon sålt en av sina största grejor till Nationalmuseum.
- På festen träffar jag både Eric Gustafson och Ullas f d make Sten Sundman. Och Börje Hörnlund med George Gardiner, den flugfiskande CIA-agenten. Allt fler av aktörerna i spelet kring Anders Molin och hans tragiska dödsfall fanns med. Även Leif Carlson, bredvid en ung tjej, knappast 20 år. Hans fru, Louise.
Och så kommer Francine med sina föräldrar. Mitt under festen får jag ett telefonsamtal från Nils Granlund. Han har hittat papper från sin bror. På svårförstådd tyska. Det handlar om Ulla Sundman och Ivan Sytenko!
Jag stöter på Ulla Sundman och kan inte låta bli att fråga om hon känner Ivan Sytenko. Hon blir arg, förbannad och går därifrån.
När jag köra hem är jag nära att omkomma. Bromsarna tar inte. Någon har klippt av bromsslangarna!
- Nils Granlund dyker upp med den hemliga handlingen han hittat. Avsändare är "Ministerium fûr Staatssicherheit" (Stasi). Bevis för att Ulla haft en affär med Sytenko. Han träffar henne på "säkra ställen".
- Nästa dag ringer George Gardiner. Han vill träffa mig i min bostad på kvällen. Han passar på att lägga ett piller i min drink med verkan att jag förlamas helt men fortfarande kan lyssna och prata. Jag visar upp en kopia av Stasidokumentet. När jag börjar må dåligt ringer Francine. Dessbättre uppfattar hon mitt sluddrande.
Gardiner, som fortfarande är CIA-agent kan inte låta mig sprida handlingarna. Jag måste dö. Jag ska skriva att jag gjort självmord i min ånger över att ha mördat Carin Åberg i min ungdom. George Gardiner har redan mördat utpressaren Olle Granlund och Anders Molin. Börje Hörnlund dyker upp. Min vän räddar mig tänker jag dunkelt. Men har fel. Börje Hörnlund är CIA-agent. Telefonen ringer igen. Cléo blir rädd och stöter till min hand så att den "öppna" telefonen faller till golvet och blir liggande. Jag svimmar.
- och vaknar på Danderyds sjukhus med Francine sittande bredvid sängen. Francine hade kommit till min lägenhet. De sa att jag somnat och att de skulle gå. Och att jag erkänt mordet på Carin Åberg. Francine blev rasande, men Gardiner lyckades undkomma. Ett privatjet stack från Bromma i morse.
- Några dagar senare får jag besök av Nils Granlund. Han berättar att han sett hur hans bror Olle höll på att våldta Carin. Olle såg honom och sprang gråtande därifrån. Nils tänkte på Olles förlorade liv, ville rädda sin bror och dödade Carin.


 

 

Baksidestexten:

Den svenska diplomaten Anders Molin blir under kalla kriget utsatt för ett sovjetiskt värvningsförsök. Han instrueras av sin chef att acceptera och blir dubbelagent med löfte om en strålande framtid inom UD.
Så faller muren. Och vad som göms i snö kommer upp i tö. Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har slagits i spillror. En journalist har dessutom hittat handlingar i Stasis arkiv som pekar ut Anders som sovjetisk spion. För hans gamla chef hägrar posten som försvarsminister och han förnekar all kunskap pm Anders tidigare uppdrag. Det skulle stjälpa karriärlasset. Desperat vänder sin Anders till slut till sin vän, antikhandlaren Johan Kristian Homan för hjälp.
Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt.
Och Anders Molin - är han verkligen så oskyldig som han hävdar?

sidans topp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storyn:

Att på UDs direktiv engagera sig i en omfattande spionageoperation för att sedan stå ensam och övergiven när någon hotade att avslöja honom, trots att han var fullkomligt oskyldig. En fruktansvärd situation.
In kommer Anders Molin med sin vildvuxna historia och spioneri och falska anklagelser och ser mig som en räddare i nöden.
Sedan hamnar jag själv i en mordhistoria och blir en av de huvudmisstänkta. Ena av oss studiekamrater kanske var en mördare som måste tystas. Någon som dödat Carin Åberg.

 

 

 

 

sidans topp