Jan Mårtenson Mord i blått 2012

 
Baksidestexten  Storyn  Sammanfattningar  Mårtenson startsida

Edward Wrannberg vet att han snart skulle dö. Han lider av obotlig cancer. Han har arbetat upp ett stort internationellt modehus och det vill han kunna lägga i trygga händer. Hans fru är död och han har gift om sig med sin 20 år yngre medarbetare Margareta. Detta gillade inte hans två döttrar Helena och Britta. Helena är gift med Kenneth Löfgren och Britta med Bertil Gren.

Jag, Johan Kristian Homan är tillsammans med min älskade Francine Silfverstierna på minisemester i Marrakech i Marocko. Francine hade träffat en gammal studiekamrat från Uppsala, Birgitta Gren. Företaget SwedeFashion skulle fira sin 50 årsdag hade hennes styvmor Margareta Wrannberg, bestämt.

Jag konsulterar min gamle vän Eric Gustafson för att prata om resan till Marrakech och företaget SwedeFashion.

Francine bjuder hem mig och herrskapet Britta och Bertil Gren på en vardagsmiddag. Bertil arbetar på SwedeFashions juridiska avdelning, mycket med CSR - Corporate Social Responsbility. Margareta är "helfrälst" på modelegenden Yves Saint Laurent som ligger begravd i Marrakech. Jag överhör ett hätskt telefonsamtal mellan Bertil och Kenneth om "kärringdjäveln".

Kenneth Löfgren om är marknadschef på SwedeFashion försöker lansera en ny, ogenomtänkt idé hos MargaretaWrannberg men blir avspisad. Han vill utöka modeproduktionen med parfymer. Han kontrar med att hon är emot all förnyelse.

Kan man älska en byrå? Jag har köpt en ny rokokobyrå av Christian N. L. Linning. Sexsiffrigt pris. Jag ställer den i fönstret och får snart besök av en kund som visar sig vara Sture Nilsson, styrelseordförande i SwedeFashion. Han vill köpa byrån som en present till företagets VD på dess 50-års dag.

På flygplanet ner till Marrakech hamnar jag bredvid Katja Berg, modejournalist i femtioårsåldern. Hon är också på väg till jubileumsfirandet. Hon kan berätta om ledningen för SwedeFashion. Lite skvaller om att Helena Löfgren kommit på sin make Kenneth med en av fotomodellerna. Hon heter Monika Svenngren.

Vi äter middag på The Red House. Katja Berg ansluter sig. Plus två medarbetare på SwedeFashion, Lena Sernblad, produktansvarig på försäljningen och hennes sambo Daniel Palm som är på reklamsidan. Han kallar Margareta Wrannberg för SwedeFashions svar på Margaret Thatcher. Bertil och Kenneth för "stollarnas vaktparad".

Informationsmöte inför firandet. Förutom alla tidigare nämnda finns där också Tony Larnell som arbetar med människorättsfrågor i leverantörsländerna. Liksom journalisten på Dagens Industri, Svante Törnblad och företagets finanschef Peter Hagman. Gunilla Holgersson arbetar under Kenneth Löfgren.

Nästa dag blir det busstur genom Marrakech och de historiska sevärdheterna. Vi besöker också Yves Saint Laurents grav med ett stort minnesmärke.
Jag behöver uppsöka toaletten. Då hör jag utanför vad jag tror är Sture Nilssons röst. Han säger till någon att han sitter på bevisen och ska passa sig noga.
En stund senare upptäcks liket av Sture Nilsson. Han ligger mördad på golvet inne i museet. Skjuten till döds, pass och plånbok borta och polisen misstänker rånmord. Polisen är försiktig. Turismen är viktig för Marrakech.

Löjtnant Mohammed Abi frågar ut mig. Kommissarie Marahroui.
Hemma blir jag uppringd av Margareta Wrannberg. Hon vill att jag ska hjälpa henne med en ny affärsidé. Hon ska etablera en exklusiv affärskedja i ett högre prissegment och vill ha hjälp med möbleringen.

Katja Berg kontaktar mig i min affär. Hon har en cocktailshaker i silver som hon vill sälja. Behöver pengar omgående. Hon är nöjd med 10000 kr i handen.
På kvällen ser jag en nyhetssändning på TV. Tony Larnell är mördad. Han som arbetar med människorättsfrågor i leverantörsländerna.

På Swedefashion är stämningen tryckt efter uppgiften om mordet. Jag träffar Diana Forsgren som är chefdesigner. Hon gråter hejdlöst och säger sig veta vem som mördat Tony Larnell. Hon och Tony älskade varandra.
Bertil Gren antyder att det ligger annat än ett rån bakom mordet.  
Jag går på guidad rundvandring i Sofia Albertinas palats vid Gustav Adolfs Torg. När jag lämnar palatset träffar jag på Jonas Berg, min kusin och jämnårige komåpis från skoltiden på Karro i Örebro. Han arbetar på UD. Han var diplomat utomlands i många år, har nu kommit hem till stockholm och har hamnat på "Elefantkyrkogården". Men tack vare terrorismen som gjorde honom till samordningsman på UD i terrorismfrågor har han fått nya spännande uppgifter.

(Han var med i Mårtenson: "Telegrammet från San José", Den boken skrevs 1971, två år innan Helgeandsmordet 1973, då Johan Christian Homan, som har en antikaffär introducerades. Ingen kunde väl ana att Jonas Berg och Homan var kusiner!)

Det finns en rapport om att det smugglas knark, kokain gömt i tygimporten till Sverige från Marrakech. Vem var det som tog emot leveranserna?
Francine vet att berätta att Säpo haft spaning på Tony Larnell sedan länge.
Sture Nilsson och Margareta hade haft ett förhållande.
Jag träffar Gunilla Holgersson, ung nybliven civilekonom, som arbetar på Marknadsföringssidan. Pratar om "hostile takeover" av SwedeFashion.
- Jonas Berg ringer. Vill prata om Marrakech. Men inte per telefon.
- En gammal vän, en säkerhetspolis från Marrakech har kontaktat honom. Polisen är oroade över rykten om att SwedeFashion använts för kokainsmuggling. Kokainen skulle finansiera terrorismverksamhet i Sverige
- Jag tar tåget till Uppsala för att träffa en äldre dam som vill sälja en del silverobjekt. Hon heter Emma Wadström. En kaffekanna är stämplad Sven Örn.
Jag bjuder 70 000. Hon vill ha 75000. Ett bra pris. Utropspris på Bukowskis 125000 - 150000 kr. http://www.bukowskis.com/auctions/554/450-kaffekanna-av-sven-orn-stockholm-1763-rokoko. Pengarna ska hon ha till att köpa aktier i ett modehus som hon fått tips om ska byta ägare och stiga på börsen. Det heter något på "fashion".
Jag går på restaurang Sturehof tillsammans med min gamle kollega Sven Lindberg. Vill ha tips om var man kan få tag i de inventarier som behövs till Margaretas nya butik. Jag ser Kenneth Löfgren komma in och snart ansluter sig Monika Svenngren. Sedan kommer systrarna Britta Gren och Helena Löfgren.
- Alla samlas på efterfesten efter SwedeFashions modevisning. Jag träffare Diana Forsgren, chefdesigner och förälskad i Tony Larnell. Hon säger att hon vill att jag ska träffa en av Tonys kompisar, Alexander Lundin. Han har en villa på Lidingö. Är han och Tony ett homosexuellt par? Alexander liknar en asketisk datanörd. Tony höll ihop med en grupp aktivister. Sofo, "Söder om Folkungagatan". Han drog sig ut och blev hotad.
- Jag träffar Carl Asplund för att berätta om vad jag fått reda på. Gör honom på gott humör genom att prata om Shakespeare.
Jag berättade, metodiskt och pedagogiskt. Började i Marrakech och mordet på Sture Nilsson. Gick in på förhållandena på SwedeFashion och motsättningen mellan ägarna liksom ryktena om en "hostile takeover". Jag tog upp mordet på Tony Larnell och vad Diana berättat, liksom vad jag fått höra från Alexander kvällen innan. Kokainet i tyg försändelsen på Arlanda tog jag med och även vad Jonas Berg berättat om en misstänkt terroristverksamhet i Sverige med förgreningar i Marocko.

- Jag äter middag med Francine och min kusin Jonas Berg. Innan dess får jag adressen till Alexander Lundin.
- På en inköpsrunda hittar jag plötsligt ett gym "Fit for fight" som Tony Larnell brukade frekventera. Jag träffar föreståndaren Olle och ber honom kontakta mig om "Jack" dyker upp.
- Lite senare dyker en ung man, Jack, upp i min affär. Han känner Tony, som slutade på gymmet på grund av några stökiga killar som var på honom. Han känner också Alexander, "bögen", som hela tiden raggade efter Tony.
- Jag håller ett föredrag i Oskarshamn och efteråt blir det supé hos ordföranden. Han berättar om en stor textilfabrik som Sebastian Palm startade. Daniels far? Men en orm kom in i paradiset, Sture Nilsson, som såg till att Sebastian förlorade företaget, blev ruinerad och tog sitt liv.
- Jag kontaktar Alexander för att reda ut vad han menade då han pratade om att Tony haft en fadersgestalt han blivit stort besviken på. Han går motvilligt med på att jag ska komma ut till hans villa vid tiotiden på kvällen. Jag åker dit och hittar Alexander död. Medan jag tittar på honom rusar polisen in och tar mig på bar gärning menar de.

- Jonas Berg sitter på ett lyxhotell på ön Madeira. Han är en del av en operation, "Stingrock" som ska nysta upp ett colombianskt nätverk, en av kokainkartellerna i Bogotá. I Genève har han träffat sin gamle kollega Abdel Bensmail fårn den marockanska säkerhetspolisen och Herbert Westreicher från CIA. De ska lägga en fälla för "El Comandante" från Colombia. Snyggt klädd i mörkblå Armanikostym. Han vill ha hjälp med att bygga upp en ny organisation i Europa. Sverige kan bli en viktig inkörsport till USA från Latinamerika. Men det finns konkurrens i Sverige, ryssar, albaner, italienare. En person på ett modeföretag i Sverige klantade till det, 20 kilo kokain förlorades.
- Jag får "medalj" av Calle Asplund i form av en flaska i blått, Bombay Sapphire. För att jag hjälpte till att få fatt på terroristen Alexander Lundin som visade sig vara en galning på väg att spränga Stockholm i luften. I ett låst rum fanns många förberedelser för terrordåd.
- Jonas Berg återkommer från sin "semesterresa" men vill inte avslöja någonting alls. Bara att han träffat en knarkkung.
- Men när han bjuder Francine, som redan vet allt via Säpo - och mig - på middag få vi höra om hur knarkkartellerna i Sydamerika söker nya transportvägar till USA. Någon eller några på SwedeFashion är inblandade.
- Kenneth Löfgren övertygar mig om att det inte är han som mördade Sture Nilsson i Marrakech. När mordet skedde var han tillsammans med Monika Svenngren, en av hans fotomodeller! Där försvann den teorin.
- Jag får ett telefonsamtal, presentatören visar att det är från Jonas Berg, "El Comandante" hör jag honom säga. Och sedan inte mer. Han ringer upp och lämnar ett meddelande. Jag bestämmer mig för att gå hem till honom, han bor i närheten. Jag möts av en man med pistol i handen då jag ringer på. I rummet finns Jonas och två män. Två torpeder från den colombianska knarkmaffian.

Då kommer Peter Hagman, finanschefen på SwedeFashion in. De två männen säger att El Comandante inte är nöjd med Hagmans organisation i Stockholm. De har varit inkompetenta och det tolereras inte.
Det är Peter Hagman som mördat både Sture Nilsson och Tony Larnell eftersom de hotat avslöja honom och hans kokainsmuggling.
Då ringer min telefon. Det är Carl Asplund. Polisen är på väg i full utryckning.

Peter var företagets verkliga trotjänare. Men han ansåg sig inte få den uppskattning han var värd. Han skaffade sig en förmögenhet via kokainsmuggling i avsikt att ha över företaget för egen räkning.
Företaget Swede Fashion existerar:
"Vi specialiserar oss på tillverkning och import av tyg produkter från en fabrik belägen i Dhaka, Bangladesh. Vi garanterar det bästa priset till våra kunder pga den låga tillverkningskostnaden i Bangladesh samt den avgiftsfria importen inom Europa. Tygprodukter tillverkade i Bangladesh har alltid varit högt prioriterat för importörer i Europa. "
Hemsida för SwedeFashion.
Finns på Facebook.


 

Baksidestexten:

På det stora modehuset på Sturegatan är stämningen kaotisk. Husets grundare har avlidit och lämnat över ledningen till sin unga änka. Hans båda döttrar avskyr sin styvmor och dessutom har deras storslagna expansionsplaner gått upp i rök.

Samtidigt som maktspelet trissas upp ska företagets överdådiga 50-årsjubileum firas, i Marrakech, den mytomspunna staden i Marocko mellan snötäckta Atlasberg och Saharas sandvidder. Där flockades 1900-talets internationella jetset och där levdes ett hedonistiskt liv, långt borta från borgerliga spärrar och konventioner. Och där skapade modeikonen Yves Saint Laurent sitt residens i den magnifika trädgården Jardin Majorelle, där hus och dekorationer skimrar i lysande kraftfullt majorellblått.

Johan Kristian Homan, den stillsamma antikhandlaren från Gamla stan, hamnar mitt i firandet. Hans flickvän Francine är bjuden till jubileet, och Johan Kristian följer med.

Men plötsligt, under ett besök i Yves Saint Laurents trädgård, slår döden till, ett livsljus blåses brutalt ut. Rånmord, tror marockansk polis. Mord, tror Homan, men han har ju inga bevis, bara sin intuition.

Tillbaka i Stockholm involveras Homan alltmer i intrigerna bakom modehusets fasader. Dramatiken växer och snart finner han sig mitt i en händelseutveckling med dödlig utgång.

Mord i blått är en färgstark, initierad berättelse från modevärlden. En spännande kriminalhistoria med skarpsynta observationer av samhällsutvecklingen och ett rikt mått av kultur, antikviteter, kulinariska läckerheter och goda viner. Samt naturligtvis på ett hörn: Cléo de Merode, Homans blåmaskade siames.

sidans topp

 

 

 

 

Storyn:

 

 

sidans topp