Jan Mårtensson Det svarta guldet 1998

 

Jag, Johan Kristian Homan är i Norrlands ödemark och fiskar. Skälet är Gustav Silfverstierna som är bror till min särbo, den vackra kommissarien och chefen för SÄPOs personskyddsavdelning Francine Wallgren. Gustav sköter familjegodset Björkesta i Småland och har bjudit med mig till sin fiskestuga i Lappland. Där blir vi inbjudna till "Jojje", Georg Axelsson, chef för Optimusinvest som har rena lyxhotellet en bit därifrån. Han har blivit miljardär främst på lyckade fastighetsaffärer. Peter Lindgren är närmare 70 år och grundare av Åsbroverken och dess styrelseordförande. Jojje har en skara av yngre beundrare och fjäskare som Svante Berg, Odd Allman, mäklare och direktör hos Svante Berg. Erik Weman, är VD för Åsbroverken. Örjan Blad är chef för ett bolag inom finanssektorn. Mats Hellman är ekonomijournalist som skriver i Börs och placeringar.
Jasmine di Carpucino som är en av direktörerna i Åsbroverken anländer i helikopter tillsammans med Tommy Sjöberg, en av Erik Wemans underställda. Hon har en stor affär på gång i Turkmenistan. Hon har papper som måste undertecknas snabbt.
- På morgonen går jag ut och fiskar ensam före alla andra. Jag är nära att få upp världens största fisk. Då hör jag Jasmine skratta.
- Sedan Gustav och jag lämnat sällskapet får vi höra att Odd Altman försvunnit efter den sena kvällens fiske. Senare hittas han drunknad. Enligt dödsannonsen sörjes han enbart av sin mamma Margit Altman. Jag beslutar mig för att gå på begravningen i Hedvig Eleonora kyrka. Där träffar jag Odds mor som pratar om alla mycket konstiga saker som hänt Odd. Örjan Blad berättar för mig att Odd hittades med ett stort sår i bakhuvudet och att han nyligen fått fel på bromsarna och nästan kört ner för ett stup.
- Min vältränade särbo Francine får mig med på Sturebadets motionsprogram. Det blir maskiner i träningshallen, en simtur, bastu och det bästa, en räksallad med morotsjuice. I den ångfyllda bastun hör jag två män utan att kunna se dem prata om Georg Axelsson och hans drunknade mäklare som kunde ordna också illegala affärer och som visste allt om Jojjes verksamhet.
- På Auktionsverket träffar jag på Odd Allmans mamma Margit. Hon berättar att han just fått ett stort arv efter sin pappa. En stor mängd värdepapper. Inte ett troligt tillfälle att tänka på självmord.
- Jag gör en tur till London. Där ska jag dels träffa en amerikansk antikhandlare och dels hjälpa Alice Lehmannder, en god kund, änka efter en mångmiljonär. Till min överraskning sitter hon i styrelsen för Åsbroverken och känner mycket väl Peter Lindgren. Jag får också veta att Erik Weman är ihop med Jasmine.
- På planet hem får jag sällskap med Jojje. Han har gjort affärer.
- Jag kommer hem, hämtar min katt Cléo hos min allt-i-allo Ellen Andersson och hälsar på Eric Gustafsson utanför hans antikaffär. Hemma i min lägenhet överraskar Francine mig. Jag berättar vad som hänt, särskilt misstänksam blir hon på min relation till Jasmine. Mats Hellman ringer mig, han vill köpa en present till sin fru. Han köper en vacker tennterrin i empire. Jag bjuder på kaffe för att få tillfälle att fråga ut honom. Han har en hel del att berätta, som att Odd Allman bytt fiskeplats med Peter Lindgren. Örjan Blad är bra på att ordna fram finansiering på nolltid. När någon behöver dölja en förskingring kanske. Mycket vet han också om oljefälten under Kaspiska havet. Lindgren vill inte ta för stora risker med Åbroverken.
- Nästa dag läser jag i Dagbladet om ett rånmord i en villa. Det är Peter Lindgren som är skjuten.
- Jag tar kontakt med min gamle vän Calle Asplund, som är chef för Stockholmspolisens våldsrotel. Han tror att det verkligen handlar om ett rånmord.
- Jag ringer Jasmine som vill få en byrå värderad. Hon berättar om alla intriger som uppstått sedan Peter Lindgren lämnat sin ordförandepost så bryskt. På restaurangen där vi äter träffar vi Örjan Blad i sällskap med Igor Issralyen, en armenier med oljeaffärer redan i gamla Sovjetunionen.
- På godset Björkesta träffar jag Archibald Silfverstierna, Francines far och kanske min blivande svärfar. Han berättar långa historier om sin släkt som hans son Gustav säkert hört åtskilliga gånger. Efteråt träffar jag bankmannen Björn Wrangberg i rökrummet. Hans bank har Åsbroverkens affärer.
- Calle Asplund ringer mig. Han vill gärna skylla rånmordet på ryssmaffian. Jag ringer Jasmine. Hon vill ha hjälp med att få en byrå värderad. Det är en Gustaf Adolph Ditzinger tror jag. När jag lämnar lägenheten ser jag Igor Issralyen smyga sig in.
- Francine är redan hemma i min lägenhet. Hon är inte riktigt klar över mitt förhållande till Jasmine.
- En herrgårdsauktion utanför Örebro. Till min överraskning är det Svante Berg som köpt gården. Han vill bjuda på lunch för att övertyga mig om att det är den ryska maffian som ligger bakom mordet på Peter Lindgren. Påstår att Odd Allman var en spelare som förlorade mycket pengar.
- Alice Lehmannder är i Stockholm och vill veta hur min värdering av hennes arvegods utfallit. Hon påstår att Peter Lindgren varit emot oljeprojektet i styrelsen därför att han i hemlighet som privatperson ville investera i projektet.
- Jasmine har mycket att berätta om den organiserade brottsligheten i Ryssland. Det är farligt att ägna sig åt affärer i Ryssland. Beskyddarverksamhet och torpeder anlitas.
- Calle Asplund talar om att ett vittne sett en person lämna huset strax innan Peter Lindgren blev mördad. Det är Georg Axelsson. Men han har alibi för mordtidpunkten.
- Jag gör "hembesök" hos en gammal överstinna som vill sälja sin ljuskrona. I samma trappuppgång i det gamla huset på Strandvägen träffar jag på Jojje som har kontor där. Han bjuder in mig till ett party samma kväll. Hans företag Optimus fyller tio år. Francine kan jag ta med mig. Där är Erik Weman. Francine var klasskamrat med hans omkomna fru Margareta på Lundsberg. Där är också Igor Issralyen som säkerhetspolisen håller ett äga på. Honom tar Francine tag i. Själv lyssnar jag i smyg på två herrar i kretsen av Jojje. De tror att Jojje vill ta över Åsbroverken i smyg tillsammans med ryssarna. Jojje presenterar mig för Ingrid Mann, syster till Peter Lindgren. Hon tycks inte sörja sin bror som hon menar var hård, hänsynslös och arrogant. Han drev sin stackars dotter i döden genom att ställa för hårda krav på henne. Hon sitter också på en hög aktier som många vill köpa av henne.
- Erik Weman vill ha mig som gäst att prata med efter partyts slut. (250)

Jag slutar läsa boken här och hoppar till slutet, de 30 sista sidorna. Det finns för mycket om allt.
-----------------------------------------------------------------------------
Svante Berg har delgetts misstanke om brott. Och polisen har hittat Mats Hellman. Jag, Homan har fått en bula i huvudet. När han knuffades ner och höll på att försvinna i ett gruvschakt.
- Jag ser Cléo ute på gatan och blir mycket förvånad. Men då jag tar upp katten ser jag att en förväxling skett. Då kom jag att tänka på att kanske Odd Altman fallit offer för en förväxling. Han hade ju tagit Peter Lindgrens fiskeplats.
- Jag förstår att det är Erik Weman som mördat både Peter och Odd. På en rådjursjakt som Gustav bjudit mig på anklagar jag Erik för de två morden. Grunden var att Peter var på väg att avslöja att Erik mördat sin fru Margareta, Peters dotter. Och det gjorde han för att han förälskat sig i Jasmine. Han kunde inte skilja sig eftersom Margareta satt på alla pengarna och även Eriks position i företaget var beroende av henne. Homan säger att Erik la sömnmedel i Margaretas drink och sedan placerade henne i en bil och knuffade den utför ett stup. Erik Weman skjuter Homan med dennes jaktgevär. Homan hade dock bara laddat med en patron och med den hade han skjutit en hare. Homan sjunker ihop trots att vapnet klickar. Gustav ropar och Erik går in i skogen och skjuter sig.För mycket av allt

Det blir mycket fiske i Norrlandsälvar ute i vildmarken. Det blir mycket finansvärlden, insideraffärer, optioner, derivat osv.
Som vanligt mycket historia, främst konsthistoria. Mycket om antikviteter, Stockholms gator, torg och byggnader och deras historia. Konstutställningar, modern konst och installationer. Den svenska Vasa-ätten. Exklusiv matlagning. Vinodling.
I denna boken särskilt mycket om det nya Ryssland, dess kriminella nätverk, oligarkerna, den nya maffian, heroinsmuggling från Centralasien.