Jan Mårtensson Karons färja 1995

Baksidestext
 

Jag, Johan Kristian Homan läser morgontidningarna. I Nerikes Allehanda ser jag att min bäste vän under skoltiden, Olle Lindman är död. För ett år sedan drunknade han i Vättern och hans kropp har inte återfunnits. Vid sin död drev han hotellet Vätternhus utanför Askersund. Jag bestämmer mig för att åka till eftermiddagens minneshögtid. Senast jag träffade honom hade han just skilt sig från sin fru Greta och gift om sig med Caroline.
- Det är inte första gången jag är i Askersund (se Den röda näckrosen). Efter ceremonin i kyrkan hälsar Greta på mig. Hon säger att, "det var den där människan som fick honom till det. Hon dödade honom". Jag presenterar mig för Caroline, en lång, blond kvinna, mycket vacker och hon bjuder in mig till hotellet. Prästen Lars Hansson erbjuder sig att åka med i min bil för att visa vägen. Innan dess presenteras jag för Olles mamma, Signe Lindman och hans syster Barbro Bianchi. Hon är i 30-års åldern med långt, svartblankt hår och blek med mörka ögon. I bilen avslöjar prästen att Olle tagit livet av sig. Han skrev ett avskedsbrev till Caroline. Tursamt nog hade det gått ett år sedan han tog en hög livförsäkring så att Caroline med den kunde rädda det konkursfärdiga hotellet.
- Jag låter mig övertalas att övernatta på hotellet för att nästa dag kunna vara med på utflykten till Övralid (10 km norr om Motala) och firandet av Heidenstams födelsedag. (Vid Heidenstams bostad Övralid firas årligen den 6 juli Verner von Heidenstams födelsedag, Övralidsdagen. Då delas Övralidspriset ut). Heidenstam föddes på Olshammar, en gård i närheten. Det blir en procession med musikkår och en svensk flagga.
- På kvällen ser jag från mitt rum hur Caroline och hovmästaren Gianni Pilotti kysser varandra länge och innerligt.
- Det blir december, snö och vinter. Jag säljer bra i julruschen och bjuder mig själv på en måltid på Operabaren. Där ser jag hovmästaren Giovanni tillsammans med en kamrerliknande man. Giovanni berättar att han varit i Thailand för att köpa en hotellkedja. Vätternhus är för litet för honom. Han vill att den andre ska hjälpa honom med finansieringen. Göran som serverar fräser bakom ryggen åt Giovanni och säger att han lurat honom på 50000 kr. De hade en pizzeria ihop. Han är hal som en ål och lurar alla, helst kvinnor, allt enligt min kontaktman på Operabaren, Göran.
- Calle Asplund, chefen för våldsroteln är inte intresserad av mina antydningar om att Olle Lindman kanske har mördats.
- Julen närmar sig och då jag ser en annons om att fira jul på Vätternhus slår jag till och beställer. Jag packar och tar bilen dit. Den förste person jag ser är "Kamrern". Han heter Petter Brander och har en resebyrå. Han har en ung, vacker kvinna med sig. Jag får glögg och Caroline välkomnar mig liksom Olles mamma Signe. Jag får sitta vid hedersbordet och där sitter också Petter Brander och hans flickvän Magdalena. Liksom Erik och Birgitta Lundgren, rättsläkare och sjuksköterska, Marja och Gustav Andersen, storbyggmästare från Örebro samt bankdirektören Ulrik Morén.
- Signe gråter och säger att det spökar i huset. I natt hade Olle kommit och kysst henne på kinden (redan här började jag misstänka att självmordet var arrangerat och Olle fortfarande i livet).
- Julbordet är utsökt och det blir många rätter och många starka drycker att dricka. Och mycket trevligt samspråk. Petter Brander blir på örat och berättar om sitt bevakningsföretag. Det tar reda på obehagliga omständigheter om människor som är obekväma för andra. Han visar mig också ett litet kuvert med rosa diamanter från Australien. Han ska sälja dem i Göteborg på annandagen. De är värda många miljoner.
- Det blir långdans anförd av Caroline. Själv drar jag mig undan och blandar en gin och tonic. Den vackra Barbro ansluter sig. Hon lever på pengar efter sin man Richard Bianchi som dog i USA. Caroline berättar för mig att Olle hade aids och att det var skäl nog för honom att ta livet av sig (en ren lögn visar det sig).
- När vi ska lägga oss säger Petter Brander att jag ska väcka honom klockan sex så att han och jag hinner med till julottan.
- Jag drömmer en mardröm om Olle och djupa vatten och på morgonen svarar inte Petter hur hårt jag än knackar på hans dörr. Den är öppen och jag finner honom död i sin säng, helt kall och vit. Jag tittar i hans plånbok, hittar inte det vita kuvertet och då överraskar Magdalena mig. Vi tillkallar Caroline och läkaren Erik Lundgren. Det går inte att ringa ut p g a snöstormen.
- Magdalena söker upp mig. Hon tror att jag tagit diamanterna. Hon vill ha hälften, alternativt att vi tillsammans åker till Göteborg och säljer dem och delar på provisionen. Om jag inte går med på det hotar hon med att de som äger diamanterna kommer att döda mig.
- Jag tar en promenad i det vackra vintervädret och träffar Barbro, Olles syster. Vi blir överens om att jag ska arrangera ett gemensamt teaterbesök i Stockholm.
- Åter i Stockholm söker jag upp min vän och kollega Eric Gustafson. I dörren till hans antikhandel möter jag bankdirektören Ulrik Morén. Eric säger att Ulrik bara köper det allra dyraste. Han har gott om pengar, lever på en jättehög fallskärm han fått sedan han köpts ut från banken. Eric känner också Petter Brander. Han är känd för konststölder, har velat ha Eric som bulvan. Eric menar att en sådan som Petter inte gör självmord, han måste mördas.
- Jag tar förnyad kontakt med Carl Asplund sedan Erik Lundgren ringt mig och berättat att obduktionen av Brander visat att han mördats med gift. Brander är en ovanligt ful fisk som sysslat med knark men alltid klarat sig utan att fastna i nätet.
- Jag går på Auktionsverket på Gallerian där jag ofta kan göra billiga fynd. Där stöter jag på Marja Andersen, storbyggmästarens fru.
- Jag tänder en brasa i min Mariebergskakelugn och njuter av min egenhändigt blandade, iskalla Dry Martini på Bombay Sapphire. I det totala lugnet funderar jag på vad som hänt och försöker få ledtrådarna på plats. Sedan ser jag på en rysare som handlar om Dracula och får mardrömmar.
- Ett telefonsamtal från Calle Asplund väcker mig. Två poliser från Örebro vill förhöra mig. Jag berättar alltihop, rakt upp och ner. Helt sant är det emellertd inte. Jag nämner inte att jag hittat Branders plånbok på golvet. Inte heller om förslaget jag fått av Magdalena.
- Åter i affären får jag besök av en liten blyg och försagd dam. Jag köper hennes gustavianska sockerskrin i silver av Pehr Zethelius för 20000 kr.
- Samma dag lyckas jag sälja det till storbyggmästare Andersen för 25 000.
- Jag letar upp adressen till Branders företag "Exotic Travels" och beger mig dit. Jag säger mig vara intresserad av udda resor och får träffa direktör Ljung. Jag ser att kassaskåpet som är fullt av pärmar står öppet på koden 191919 och bestämmer mig för att ta mig en titt senare på kvällen när alla har gått hem.
- Jag har en gång fått låna en uppsättning dyrkar av Calle Asplund och "glömt" att lämna tillbaka dem.
- Dyrkarna fungerar och snart har jag öppnat kassaskåpet. Pärmarna innehåller inget intressant däremot finns där en svart anteckningsbok med en adressförteckning. Jag känner igen många av namnen. Då blir jag störd av att Ljung kommer tillsammans med den yppiga blondinen i receptionen. Jag lyckas gömma mig i garderoben.
- Jag tvingas lyssna på älskogsljud en stund sedan hör jag att de försvinner. Men just när jag också ska försvinna överraskas jag av Ljung som varit på toaletten. Jag tvingas säga som det är att jag letar efter material som kan avslöja Petter Branders mördare och då blir han plötsligt hjälpsam. Avgörande för hans ändrade inställning är att jag hotat med att avslöja hans erotiska bravader för hans fru. Ljung öppnar kassaskåpet och låter mig skriva av namnen i den svarta anteckningsboken. Ljung berättar om Branders konstaffärer. Han var agent för ryssar som lagt beslag på en massa konstverk i Tyskland efter kriget. Själv har jag råkat ut för konsekvenserna av de nazistiska plundringarna (se Gamens öga).
- Jag får ett inbjudningskort från Caroline om att fira nyår på Vätternhus. Det gör jag gärna, men första äter jag lunch på Operabaren. Jag vill gärna kontakta min informatör Göran. Han vet att Brander höll på med konststölder. Han verkade som mellanhand mellan tjuvarna och försäkringsbolagen. Även Gianni deltog. Liksom en snygg tjej, en riktig hårding.
- När jag kommer till Vätternhus blir jag utfrågad av kommissarie André. Jag träffar sedan Signe som berättar att sent på julafton hörde hon Brander och en annan person gräla. Brander pratade om skandaler som kunde avslöjas.
- På nyårsafton serveras jag glögg av samma vackra blond unga kvinna som julafton. Det visar sig vara Catharina, Ellen Anderssons systerdotter som enligt Ellen vet en hel del om gästerna på Vätternhus som till exempel att Gianni hotade Olle Lindman med kniv. Vi blir avbrutna av en gammal vän till mig kriminaljournalisten L-O Pettersson. Han har en stor korruptionsskandal på gång.
- Caroline berättar för mig att hennes svägerska Barbro har gott om pengar efter sin döda man, italienättlingen Richard Bianchi. Han tvättade pengar åt den italienska maffian, förvandlade knarkpengar till fastigheter i Europa. Polisen lär ha varit mycket intresserad av var Barbro höll hus den kvällen Richard dog. Han körde rätt in i en tankbil som exploderade. Någon hade fifflat med bromsarna.
(Ibland funderar jag på om Olle Lindman verkligen är död. Kanske har han gömt sig i Thailand och väntar på att bli dödförklarad så att "änkan" Caroline kan få ut den stora livförsäkringen? Om självmord och försäkringsbedrägeri skrev Tomas Arvidsson i "Utanförskapet", 1981 där bröderna Jan och Bo Bertilssons arrangerar Bo Bertilssons drunkning på Tor Lines passagerarfärja Tor Britannia från Göteborg till Felixstove).
- Efter maten träffar jag Catharina inne på kontoret i köket. Hon säger att Olle påstod att Gianni sålt knark till en gäst på hotellet. Att Brander påstått detta. Olle skrek "djävla svartskalle" till Gianni och det fick honom rasande. Han drog kniv och hotade Olle.
- Jag bjuder Calle Asplund på middag för att få tillfälle att informera honom om allt som hänt. Det är Sture Bengtsson som har hand om ärendet. Mördaren injicerade succinylcholin i en av Branders muskler. Om man får för mycket upphör musklerna att fungera och därmed andningen. Succinylcholin kan inte köpas på apotek. Det används bara på sjukhus under operationer.
- En av mina bästa och mest förmögna kunder är Stig Berglind. Jag får i uppdrag av honom att åka till New York och ropa in ett gammalt och dyrt mynt från Stockholms 1500-tal. Stig känner Richard Bianchi. Han lurade en gång Gustav Andersen på flera miljoner i en fastighetsaffär.
- Jag ringer upp L-O Pettersson och kollar av vad som kan vara gemensamt mellan "min" Gustav Andersen och hans korruptionsskandal. Tydligen en hel del.
- Nästa morgon får jag besök av två "torpeder". De kräver att få diamanterna och slår sönder några dyrbara tallrikar. Sedan ringer Magdalena retfull, men lägger på luren då jag bluffar med att jag spelar in samtalet.
- Sedan kommer Barbro. Hon ska snart åka till USA för att se till huset hon äger. Men först får jag bjuda hem henne på middag i ungkarlslyan. Vi diskuterar tragedierna på Vätternhus. Barbro menar att Caroline är hård och kall och utnyttjade Olle. Då ringer telefonen. Det är Signe. Hon berättar att Caroline är död. Sedan ringer Calle Asplund och berättar att Caroline mördats. Hon dränktes i sitt eget badkar.
- Jag träffar Calle på hans rum. Där är också Sture Bengtsson som ger mig mer information. Gianni har alibi för mordkvällen. Av Magdalena! Nu berättar jag allt om hennes hot och de två torpedernas besök i min affär.
- Jag kommer till New York och ringer Barbro som bjuder mig på middag. En stor amerikansk sirloin-stek. Efter middagen får hon ett telefonsamtal och medan jag sysslolös går runt i bostaden ser jag ett kuvert från John Smith på Eleuthera, The Bahamas. Jag tycker mig känna igen den kraftfulla handstilen.
- Sedan jag ropat in det svenska 1500-talsmyntet på auktionen för 45000 dollar tar jag en flygtur till Bahamas. Därifrån måste jag ta ett taxiflyg till ön Eleuthera. Där kör mig en svart pojke till postkontoret. Jag väntar länge i kön på min tur. Ingen där känner till John Smith. Sedan frågar jag på Paradise Hotel. En solbränd, blond kvinna, Cathy Hepburn, tar emot i receptionen. Jag bokar rum och frågar förgäves efter "min vän" John Smith. Jag ringer Calle Asplund och berättar om mina teorier om Barbro som mördare. Han viftar bort mina fantasier. Polisen fick ett anonymt telefonsamtal om att leta efter diamanterna i Giannis sovrum. De fanns bakom ventilen i hans garderob. Giften som Brander dog av fick Gianni av en nerknarkad läkare.
- På banken IBC säger jag mig vilja placera pengar. Investera amerikanska pengar i byggbranschen i Europa. Där finns brevpapper och kuvert med branschen insignier tillgängliga för kunderna. Exakt ett sådant kuvert såg jag på Barbros skrivbord. Bankmannen är välvilligheten själv tills jag nämner namnet John Smith. Och sedan Richard Bianchi. Då vill han inte längre vara med och ber mig gå.
- Jag badar i det underbara vattnet och sitter sedan ensam vid ett bord till middagen. Cathy Hepburn placerar mig tillsammans med två amerikaner, professor Richard Thomson och hans fru Anne. Dick är historiker, specialist på 1500-talet och Kolumbus. De tänker flyga till ön Salvador det var där Kolumbus fick första markkänning med "Indien". Jag somnar i min stol på mitt rum. Väcks brutalt av en röst och en pistolpipa i nacken. Rösten varnar mig för att lägga mig i och sedan sövs jag med ett hårt slag mot bakhuvudet.
- Jag vaknar med världens baksmälla. Det är Dick Thomson som vill iväg till Salvador. Flygplanet väntar. Jag nämner inte överfallet.
- På ön finns det en man med ett stort skägg som hjälper till med utgrävningarna. Han kallas John Smith och efter någon dag anar jag sammanhanget. Det måste vara Barbros avlidna man Bianchi som lever inkognito. Men vid en närmare titt känner jag igen min gamle skolkamrat Olle Lindman. Han bjuder mig hem till sin enkla hydda och säger sig ha blivit helt chockad när han kände igen mig. Han berättar att det var Caroline som dödade Brander. Han hotade med att avslöja försäkringsbedrägeriet. Han krävde att få ta över Vätternhus och få del av pengarna. Tanken med det arrangerade dödsfallet var att när allt lugnat ner sig skulle Caroline sälja Vätternhus och de skulle gemensamt öppna ett hotell på San Salvador. Olle blev med tiden misstänksam på Caroline eftersom det inte kom några pengar. Han reste i smyg till Vätternhus och kunde konstatera att att hovmästaren Gianni tagit över både Caroline och hotellet. Han blev så arg att han dränkte henne i badkaret. Det var Olle som gömde diamanterna i Giannos garderob och fick honom fast. När Olle berättat allt tar han fram en pistol och säger att han måste tysta mig. Skjuta mig och dumpa kroppen i havet. Men det gör han inte. I stället simmar han ut i havet och dränker sig.


Charon mämns redan i Akilles häl, 1990.

   
 Heidenstams Övralid  Heidenstams Olshammar

Heidenstamsällskapet


Karta över Bahamas (åter till texten)


Baksidestext:
Olle Lindblom var skolkamrat och god vän med Johan Kristian Homan. Nu är han död. Ställd inför en hotande konkurs som skulle spoliera hans livsverk, konferenshotellet Vätternhus, har han trött och deprimerad tagit sitt liv. Efter att ha skrivit ett avskedsbrev simmade han ut i Vätterns mörka vatten. Efter minneshögtiden i kyrkan bjuds Johan Kristian till en mottagning på Vätternhus. Av en tillfällighet blir han vittne till en öm scen mellan Olles nyblivna änka och den vackre Gianni, hovmästaren från Florens. Det får Johan Kristian att börja fundera över vännens död. Hade verkligen den dynamiske, energiske Olle låtit sig slås ner av ett konkurshot? Sådant hade han ju klarat av förr. Johan Kristian återkommer till hotellet för att fira jul tillsammans med en liten grupp människor. Tidigt på juldagens morgon finner han en av de manliga gästerna död. Den första diagnosen tyder på hjärtinfarkt, men det står snart klart att det handlar om ett giftmord. Enligt ryktena skulle den mördade ha sysslat med kriminella affärer i stort skala, bland annat ha finansierat knarktrafik. Många intressanta ting kommer i dagen under Johan Kristians konfrontationer med några av de misstänkta. Han tror sig börja ana sanningen, men alla hans teorier kullkastas då ett nytt mord inträffar...
åter början