Jan Mårtensson Telegrammet från San José 1971
 

Det har skett ett regimskifte i Sverige. En koalition mellan de tre borgerliga partierna, kallad "moderalerna" har bildat regering. Centerpartisten Ryno Severin Andersson är utrikesminister. Centerpartiets ledare, den fryntlige Helmer Lundberg är statsminister. Moderaten Hedman är handels- och industriminister och Karl Gustav "Kalle" Gren finansminister.
I Arvfurstens palats har "Excellensen" "unge" Hanselius,
Harald Hanselius, som sekreterare. Denne bringar ett brådskande telegram från Carl Leijonkula, svensk ambassadör i San José. Severin kallar genast rättschefen, utrikesrådet Berglund, liksom chefen för pressbyrån, kanslirådet Nils Svensson, till sammanträde.
Telegrammet informerar om att platschefen för Skandinavkoncernen
Edvard Lund mördats. Lund var gift med presidentens dotter. Attachén Ander misstänks för mordet och begärs utlämnad från den svenska beskickningen.
Skandinavkoncernen har på kort tid utvecklats till ett världsomspännande företag under ledning av VD
Rune Tiger. Företagets verksamhet i Karimbien är omtvistad beroende på småländernas genomkorrumperade regeringar.
De tre kommer överens om att skicka förste sekreteraren
Jonas Berg till San José. Först vill han inte men då hotar Severin med förflyttning till Murmansk.
Nästa dag sätts han in i de aktuella förhållandena av Gösta Hagberg, kansliråd och expert på Karimbien. Han får reda på att presidenten heter Juan Jesus del Castillo y Washington och är teologie doktor. Han är populär och har livit omvald flera gånger. Snart är det val igen. Landet är stort som Skåne + Halland och har 15 miljoner invånare.
Gull-Britt Johansson, dotter till en skrothandlare, heter nu
Madame Helène de Leijonkula och är ambassadörsfru.
På flygplatsen hämtas Jonas av
Lasse Sandberg, kanslist på ambassaden. Han berättar att Thomas Ander, 27, sitter nervös och trycker på ambassaden medan säkerhetspolisen patrullerar utanför. Ander berättar för Jonas att han blivit helt förbannad på Edvard Lund när denne lurat de infödda för sin egen vinnings skull och att han gått hem till honom och slagit honom på käften. Men det var inte det han dog av. Edvard Lund blev skjuten senare samma kväll.
Inga Johansson, 22 år och oförlovad, är blond med blåa ögon.
Jonas får träffa ambassadören som berättar att många på ön har motiv för att döda Edvard Lund. Bl a var han privatbankir åt många landsmän. Carl är rädd för avlyssning och de sitter därför på golvet under det stora skrivbordet.
Jonas bjuds in att vara med på en mottagning för svenskar hemma hos Leijonkulas på kvällen.
I den svenska riksdagen svarar utrikesministern Severin på en enkel fråga från
herr Nordgren i Våtö. Han har hjälp av kabinettsekreterare Odelberg och unge Hanselius.
Nästa dag träffas regeringen vid sin sedvanliga lunchberedning. Mycket handlar om los Hermanos frågan, dvs byggandet av en jättestor damm som ska driva ett elverk på San José. De flesta är överens med statsministern men utbildningsminister
Nysten, ung och ambitiös, tycker att Sverige mer ska engagera sig för demokrati i andra länder.

Tillställningen hos Leijonkulas är av högsta klass och kvalitet. Fru Andersen och fru Quist ska imponeras. Det är "ambassatriserna" från Norge och Danmark.
Jonas träffar snart "kungen" (han ser på pricken ut som Gustav II Adolf)
Justus Ström, en konstnär som Edvard Lund lockat över till San José med löften om pengar som dock aldrig infriades. Han träffar också Greta Hagberg på SAS-kontoret och den vackra manslukerskan Christina Olander. Manuel Oliveira, latinamerikan med svensk mor. Representant för Bolzzani-koncernen, en konkurrent till Skandinav om los Hermanos kontraktet. Linnea Sundberg är en dam på över 80 år, änka efter en framgångsrik affärsman sitter bredvid sjömansprästen Gunnar Sjöberg vars kyrka hon förser med pengar.
När Jonas lämnar festen kidnappas han nästan av Christina som i sin snabba bil kör honom till en restaurang uppe i bergen. Hon vill prata enskilt om Thomas som hon känt sedan hon var barn. Thomas älskar Christina. När han fick reda på att hon hade ett förhållande med Edvard Lund blev han vansinnig. Det är därför polisen tror att Thomas mördat Edvard. Ett "crime passionné".
När de kör hem är de nära att rammas av en annan bil och bli knuffade utför ett högt stup.
När Jonas sent på natten kommer till sitt hotellrum väntar överste Vadiz, chef för säkerhetspolisen på honom. Han säger att Thomas Ander ska erkänna sitt brott annars finns det risk för att en uppretad folkskara stormar ambassaden.
Christinas man,
Sten Olander har brådskande rest till Stockholm. Orsaken är att hans framgångsrika agenturfirma köpts upp av Skandinav som hotar att göra honom arbetslös.
Linnea Sundberg bjuder hem Jonas. Hon tycker om unga män, skvaller och att bestämma över andra. Jonas får reda på att Manuel Oliveira försöker få los Hermanosprojektet till det företag han representerar, Bolzzani. Överste Cadiz är mellanhanden mellan honom och kommunikationsministern.
I Stockholm klagar Nysten över att man valt en otillräckligt intellektuell person till utrikesminister. Kanske han själv aspirerar på titeln? Severin tar inte åt sig kritiken. Varför ska den svenska regeringe lägga sig i om ett svenskt företag vill bygga en damma och ett kraftverk i ett annat land långt hemifrån? När detta dessutom gav positivt klirr i valutareserven och arbetstillfällen i Norrland.
Men oroliga blir man på UD då tidningar slår upp rubriker kring dödsfallet och den "belägrade ambassaden".
Skandinavkoncernen håller styrelsemöte. Bankdirektör
Jan Bergman, arbetande styrelseordförande och tillika stor ägare i företaget kräver att VD Rune Tiger åker över till San José.
Jonas följer med Lars Sandberg på balettävlingen på i San Josés luxuösa Operahus. Det byggdes under åren före första världskriget då gummiruschen förde landet till höjden av sin blomstring.
Efter en parodi på balett blir det ateljéfest hos Justus Ström.
Jonas får tillfälle att med känsla försvara sig mot alla de fördomar mot diplomatarbete som finns. De är en välutbildad elit som arbetar hårt för nationen och inte "nån sorts asociala parasiter och snyltgäster som lever glada dagar långt hemifrån på skattebetalarnas bekostnad".
När Jonas går hem blir han hämtad av säkerhetspolisens bil. Överste Cadiz vill prata med honom. Han klargör att nästa dag ska Ander skriva under en bekännelse annars svarar Cadiz inte för följderna.
Jonas ringer till Linnea och ber henne ordna en lunch hos sig för alla inblandade. Efter maten håller han till allas förvåning ett tal. Där misstänkliggör han i tur och ordning Sten Olander, Justus Ström och Manuel Oliviera för mordet på Edvard Lund. Den senare reagerar med att knuffa Jonas så att han blir hängande utanför balkongräcket på 16:e våningen. Den som räddar honom från en säker död är Madame Helène med sin bastanta kroppshydda. Hon blir verkligen upplivad av att det äntligen händer något.
Det är ett medtaget men uppeldat sällskap som återvänder till ambassaden. Där väntar Rune Tiger, VD för Skandinavkoncernen.
Utanför samlas mobben i plutonform, i hemlighet anförd av överste Cadiz som själv gör entre på ambassaden.
Han hotar ånyo med stormning av ambassaden om inte Ander skriver under en bekännelse. Jonas Berg däremot påstår att Edvard Lund begått självmord inför risken att avslöjas som den största heroinexportören till den amerikanska undre världen. Till yttermera visso kan Jonas Berg åberopa maktmedel för sin sak i form av den svenska flottans utbildningsfartyg Vingaren på väg in i hamnen. Från salutbatteriet ekar salvorna över Februariviken. Flera salutsalvor följer. Dett knäcker överste Cadiz, som skriver på ett papper att Ander är oskyldig och att fallet är uppklarat.
Snart kommer att telefonsamtal från republikens president. Han vill ha ett möte med Jonas Berg. Den stora limousinen hämtar. Berg tas emot av presidenten i bara ett badlakan. Han måste duscha fler gånger om dagen för att klara värmen. Tillsammans dricker de medicin som visar sig vara olika former av svenskt brännvin.
I Stockholm är utrikesminister Severin hårt ansatt särskilt av utbildningsminister Nysten som trånar efter ämbetet. T o m statsministern är bekymrad. Men just när han är nära att falla dyker Jonas Berg upp. En stor presskonferens ordnas och allt ställs tillrätta.

Mycket om intriger i koalitionsregeringen. Man tänker opåkallat på Bo Baldersson. Har det aldrig spekulerats om sambandet Mårtensson - Baldersson. Beskrivningen av den borgerliga regeringen i denna bok och den i Balderssons sjätte bok "Statsrådet sitter kvar" ligger nära varandra. Denna bok har jag ju docktidigare uppfattat som skriven av "en annan" Baldersson än de övriga.