Jan Mårtenson Vinprovarna 1979
 

Bokens jag, Johan Christian Homan, är på väg till Uppsala för att vara med på Södermanlands-Nerikes nations gåsamiddag den 11 november. Jag är inbjuden som gäst åt Lasse Strömberg som ska installeras som hedersledamot. Där träffar jag Ingrid Jonsson, änka efter en textilmiljonär. Margareta Holm är en yngre kvinna. Hon är också änka efter en av Strömbergs vänner, som också var läkare, liksom Alf Sundström vars fru Vivi Sundström är apotekare. I det stora vimlet av studenter finns också Lasses fru Elsa.
- Margareta Holms man
Anders Holm tog livet av sig för ett halvår sedan genom att gasa ihjäl sig i det egna garaget. Men Margareta själv menar att han blev mördad! Hon berättar för mig att Anders måste haft en gäst på kvällen när hon inte var hemma. Vidare hade han tagit sömnmedel. Anders hjälpte många människor att komma ur sitt narkotikaberoende. Hjälpte dem med en sorts långsam avgiftning.
- På tågresan hem till Stockholm får jag sällskap med Ingrid Jonsson. Vi pratar om Margareta Holm och jag säger att enda motivet för en mördare skulle vara att en av dem han försökt hjälpa med narkotika, en kvinna, dött av en överdos. Kvinnan var Ingrids dotter!
- Jag firar jul i Viby hos mitt värdfolk
Märta och Mikael Grenberg. Där dricker vi kyrkkaffe efter julottan. Med kommer också Eva och Hans Forslund. Vi pratar om gåsamiddagen jag varit med om. Forslunds känner Strömbergs. De är också "Vinprovare". Eva arbetar som läkarsekreterare hos Alf Sundström. Och Eva kände Anders Holm väl. Hon kan inte heller tro att "idealisten" Anders tog sitt eget liv. Hennes make tycks inte alls ha samma uppfattning.
- Lasse Strömberg lovade mig att vara med på vinprovning och så blir det. På Valentinsdag den 14 februari på Prästgatan nere i källaren under kupiga tegelvalv träffar jag förutom Lasse och hans fru, paret Sundström och Forslund den "vackra läkarsekreteraren och den utlevade playboyen". Margareta och Ingrid är också där. Margareta vinner tävlingen och själv är jag stolt över mina två rätt. Efteråt förklarar Margareta för mig att hon bara deltar för att finna Anders mördare. "Hans mördare finns här i kväll" säger hon så tydligt att alla hör det.
- I september åker jag med "Vinprovarna" på dess årliga vinturné. Jag följer med till Bordeaux mest för att ta reda på om det låg något i Margaretas påstående. Redan i flygplanet talas det lärt och kunnigt om vinets historia i allmänhet och särskilt om slotten kring Bordeaux och så fortsätter det. Det blir vinprovning i Philippe de Rotschilds mögeldoftande källare. Det ärorika
slottet Château d'Yquem gör särskilt Ingrid entusiastisk.
- Margareta berättar att hon hittat en varning på en papperslapp på sin huvudkudde på hotellet. Att hon var lika tokig som Anders och skulle dö som han om hon inte slutade snoka.
- På väg hem till hotellet efter mycket vindrickande ber Alf bussen stanna för att de ska få en chans att titta slottet Fargue. Lasse vill att de ska upp i tornet. Margareta fryser och får låna min mörka regnrock. Själv tar jag hennes tunna vita kappa. Är det därför jag blir knuffad ut genom en öppning i muren? Som genom ett under undkommer jag med en del skrubbsår.
- När vi återkommit till hotellet berättar jag för Margareta vad som hänt.
- På väg hem i flygplanet ser Lasse mina bandagerade handleder. Då berättar jag i förtroende för honom vad som hänt mig i slottstornet och att jag tror att det var Margareta som någon ville åt. Men Lasse menar att det är fantasier eftersom garaget där Anders gasades ihjäl var låst med nyckeln i på insidan. Jag flyttar mig fram i flygplanet till Margaretas plats och ber henne berätta om vad Anders gjorde och hur han var. Han var idealisten som ville befria narkotikaslavarna från deras drogbegär. Han arbetade med en ersättningsdrog. Två månader efter hans död var ett schweiziskt läkemedelsföretag igång med samma projekt. Det företag som Hans Forslund representerar i Sverige.
- Jag åker ut till Margaretas stora, eleganta hus i Djursholm. Hon är så vacker att jag blir kär i henne. Hon visar mig garaget är Anders dog. Det är ett bastant timmerhus. Fönstren har stadiga haspar på insidan. Den stora nyckeln i låset går inte att rubba från utsidan. Det är svårt för mig att tro att någon tagit sig ut ur garaget sedan Anders dött.
- En ny vinprovning i Lasses källare. Finalen går mellan Alf och Margareta. Till allas förvåning vinner Alf.
- Ingrid berättar att Margareta fått en stor livförsäkring efter Anders. Lasse kan tillägga att ingenting betalas ut till den som gör självmord inom ett år efter det försäkringen tagits. Vivi berättar att Lasse varit djupt försälskad för några år sedan. Det slutade olyckligt. Det unga föremålet för förälskelsen tog livet av sig. Hoppade ut genom ett fönster.
- Jag konsulterar min vän
Fredrik Bergh som är läkare. Han berättar att Anders använde sig av "ängladamm", fencyklidinhydroklorid som en ersättning för narkotika.
- När jag kommer tillbaka till affären ringer jag flera gånger till Margareta. Till sist svarar doktor Ström. Margareta är död. Hon hade dåligt hjärta och dog av hjärtstillestånd. Jag vägrar att tro detta.
- En gammal dam vill sälja en unik silverkanna från 1700-talet. Hon berättar om sina släktingar Vivi och Alf. De har äktenskapsförord på begäran av Vivis rika far. Alf har gjort en feloperation i berusat tillstånd som ledde till en patients död. En av Alfs kolleger ville då anmäla honom för Socialstyrelsen. Men denne dog innan.
- Jag försöker förgäves lura i min katt Cléo vitamindroppar med mjölken. Det får mig att tänka på att kanske någon hällt något i Margaretas vinglas som gjorde att hon förlorade den senaste vinprovningen. Enligt Fredrik Bergh finns det ett ämne som heter tetrodotoxin som inte har någon speciell smak. Det kommer från en
japansk blåsfisk och det får alla musklar, även hjärtat, att sluta arbeta. Men Lasse Strömberg kullkastar denna min teori. Giftet tetrodotoxin dödar omedelbart. Däremot erinrar han sig att det var Alf Sundström som nere i Frankrike velat att bussen skulle göra en omväg till slottet varifrån jag blev knuffad. (Men Lasse glömmer att det var han som föreslog att de skulle gå upp i tornet (s 72).
- Lasse vill att jag följer med honom till Margaretas hus för att titta på Anders efterlämnade papper i kassaskåpet. Innan dess bjuder jag honom på middag. Han lånar min skrivmaskin för att skriva ner receptet på den läckra måltiden. I bilen ut till Djursholm stoppade jag in slipsen under kavajen, tänkte på hur katten Cléo rivit hål i den under vår lek och plötsligt står det klart för mig hur Anders mördats i garaget! I garaget finns en lucka i taket. Den var ordentligt fastskruvad med bultar från insidan. Men den ram i vilken luckan var fastskruvad var däremot iskruvad uppifrån, från vinden. Skruvarna stack ut som Cléos klor på baksidan av slipsen.
- När jag förklarar för Lasse vill han göra ett experiment. Han binder mig med ett rep och lägger mig i baksätet. Motorn är i gång. Då ringer telefonen. Lasse går iväg. Jag är nära att dö innan jag får upp knoparna och lyckas slå sönder fönstret. Jag kastar mig ut. Då kommer Eva. Både jag och Lasse anklagar henne för att ha mördat Anders och Margareta. Men så kommer jag på att Eva inte kunde känna till luckan i garaget. Men Lasse hade hjälpt Anders bygga huset och visste om luckans konstruktion. Det är Lasse som är mördaren. Han var förälskad i Helena, Ingrids dotter. Anders skulle göra henne drogfri men gav henne "ängladamm" som gjorde henne så förvirrad att hon hoppade ut genom ett fönster och omkom. Han dödade Anders för att hämnas. Sedan trodde han att Margareta visste för mycket. Han hällde giftet tetrodotoxin i den öppnade vinflaska hon fick som tröstpris när hon förlorat vinprovningen.

Blåsfisken en dödlig delikatess