oFolke Mellvig Att skugga en man Regal 1967 (1955)

Carl-Eric behöver pengar för att starta sitt livsverk. Han farbror Enok Falkman vill att de ska stå kvar i familjeföretaget. Carl-Erics fästmö Ylva Lidberg erbjuder honom sitt morsarv som han dock stolt avvisar. Ylva bestämmer sig då för att försöka påverka farbrorn men när hon kommer till dennes lägenhet ligger han bakom en soffa ihjälskjuten. Hon blir chockad när hon hör någon smyga ut bakvägen från lägenheten. Hon flyr därifrån och blir skuggad av en man i mörk trenchcoat. Privatdetektiven John Hillman har uppmärksammat detta och ringer upp henne. För ett par veckor sedan fick Hillmans Detektivbyrå i uppdrag av Jenny Lübeck, Enoks sekreterare, att skugga Carl-Eric Falkman. Men plötsligt ringer Enok Falkman! Frågar efter Carl-Erik. Som kommer upp strax efter det Hillman gått. Konstnär Fredrik Falkman är en äldre bror till Enok och familjens svarta får. Jenny Lindbeck ringer plötsligt och ber Ylva komma till Karlaplan klockan halv tolv. Carl-Eric lämnar. Han slår sig ihop med mannen i trenchcoaten!
Hillman tar sig till Artillerigatan där Enok Falkman bor. Där är
kommissarie Karlgren och också Örgren. Enoks brorsdotter Eva Falkman-Berg kommer för att identifiera liket och det är mycket riktigt Fredrik Falkman som ligger död.
Ylva beger sig till Karlaplam mitt i natten. Ingen Jenny tar kontakt. Det gör däremot Hillman som skrämmer henne.
Jenny får följa med Hillman ut till Fredriksro på Värmdön vid Marviken där Fredrik Falkman bodde och där Enok ska befinna sig.
Snart kör de förbi en vinglande cyklist som kan upplysa om vilket som är Falkmans ställe. Cyklisten vet också att
Anton Sjölund nyss kommit hem till Stora Pensionatet. Beskrivningen av "trenchcoatmannen" passar bra på Sjölund. Bilen han färdades i måste vara Carl-Eriks.
Det lyser i två fönster. Bakom dessa sitter en ung kvinna. Maria är döv. Står för hushållet och målar.
Enok kommer men ser dödssjuk ut. Han lyckas säga att han vet vem mördaren är innan han faller ihop i något som liknar en hjärnblödning.
Hillman ringer till Sjölund på Stora Pensionatet och får motvilligt lov att komma dit. Sjölund berättar att Fredrik sedan länge varit skyldig honom mycket pengar. Han åkte till stan för att prata med hans bror Enok. När han såg liket som han antog vara Enoks var han övertygad om att Fredrik var mördaren. Men när han ringer till Fredriksro är det Enok som svarar. Enok vill träffa Sjölund och ordnar så att Carl-Eric kör honom ut.
När de ska åka därifrån vill inte bilen (som är en Hillman) starta. Det är sent och Johns föreslår att Ylva och han ska övernatta på pensionatet. På natten överraskar Carl-Eric Ylva. Han berättar en del men vill inte avslöja vem det är han skyddar.
Efter en skön frukost går bilen som om ingenting har hänt och John tar gärna emot all information som Ylva fått från Carl-Eric. Han lämnar av henne vid hennes bostad och plötsligt är konstapel Svensson där som på uppdrag av den urförbannade Örgren ska hämta in Hillman för förhör. Men det är inte så allvarligt som det låter och snart är Hillman på väg med egna undersökningar. Den tunna fru Eva Falkman-Berg står på tur. Han hälsas välkommen av en "ganska trind, söt och levnadsglad" husjungfru som förefaller beredd till det mesta i en mans sällskap.
Sedan är det den 35-åriga, frånskilda fru Jenny Lübeck som står på tur. Hillman vill avsluta uppdraget han fått.
Hillman har förbjudit Ylva att ta emot besök men hon gör det ändå. En ung blond man ringer på. Han har hälsningar från Anton Sjölund och Carl-Eric. Om hon vill träffa den senare ska hon på kvällen låta den unge mannen, Arne, kör henne till honom.
Då Hillman ringer Ylva på kvällen är det därför ingen som svarar. Lägenheten är tom. Han kontaktar Eva. Hon berättar att hon är med barn. Men inte med sin man som är oförmögen utan med Arne Beckman. Fredrik visste och försökte pressa henne på pengar.
eva har kommit till en sportstuga. Arne Beckman är där. De väntar på Carl-Eric. Hon hör ett skott. En bil rivstartar. Arne är skjuten. Sedan kommer Carl-Eric och Hillman i var sin bil. Arne Beckman är Sjölunds son.
Sjölund kände igen "lilla fröken Inga Johansson från posten". Hon var kär i Fredrik och fifflade med postkassan. Nu heter hon Jenny Lübeck. Hon levde bra efter skilsmässan och ville nu gifta sig med Enok för att hämnas på Fredrik. Men den senare hotade att avslöja henne för Enok och därmed förstöra allt.
Arne Beckman upptäckte också hennes tidigare jag och han sköts också.
till sidans topp