Folke Mellvig Damen i svart Zebrabok 1959

I Holmsfors bruksgård är den 20-åriga Ann-Marie Hansson som är disponenten, ingenjör Christian von Schildens sekreterare, på väg till sin bostad i makarna Frohms gäststuga. Men innan ska hon lägga brev på brevlådan. Någon skuggar henne. Hon stryps och hon dränks i forsen, i Hämnarens nattmörka vågor.
Ann-Marie älskade den unge bruksingenjören
Björn Sandgren. Men i sina armar håller han Christians hustru
Inger von Schilden. Inger berättar att hon bjudit in John och Kajsa Hillman. Inger är Kajsas väninnan sedan ungdomen.
De möts vid stationen av Inger. På väg till bruksgården ser de Christian som fallit av sin häst. Sadelgjorden är genomskuren. De träffar också
Aina Elgström, ogift skulptris som är syster till Christians första fru som omkommit vid en bilolycka.
De inkvarteras i Ann-Maries lägenhet och
David Frohm gör entré.
Detektivparet inviteras på middag i bruksgården. Där är Christian och Inger och Björn men också Christians äldre syster
Cecilia von Schilden, lärarinna på bruket. Hon har sett det gamla familjespöket, den svarta damen som varslar om död och olycka.
Ett fladdrande spöke syns på avstånd men det är bara Hillmans detektivbyrås trogne medarbetare
Freddy Sjöström som försöker sätta upp ett tält i blåsten. Han skyller på fjärilsjakt.
Inger har stora problem. Hon är inte längre kär i Christian. Björn är nu allt för henne men vad händer med Christian om hon lämnar honom. Hon försöker få honom att sälja gården men han vill inte svika förfäderna trots sina stora skulder.
Kajsa träffar den lättklädda
Sonja Svensson som står modell för Aina Engström liksom Ann-Marie tidigare gjort.
Inger och Kajsa tar sig en ridtur. Stallgubben
Stig Andersson (ett av "hjonen") oroar sig för sin kriminelle fosterson Fors-Olle Andersson, dömd för ett dråp. Nu är denne på rymmen.
Det blir dans på det gamla loftet nere bland masugnsruinerna. Det var lövat och glatt. Freddy har charmat "den lilla godingen" Sonja med förlagets kamera.
Polisman Gustafsson var där som ordningsvakt. Freddy vill gå till tältet men Sonja förskräcks av att se en svartklädd dam på avstånd. Och det är verkligen Svarta Damen som kastar en snara om halsen på den väntande Christian. Liket tippas sedan i forsen.
David Frohm får hela verksamheten på dansbanan att avstanna då han skriker ut att han sett Svarta Damen mörda disponenten vid forsen.
John, Freddy och Gustafsson träder i aktion. Aina Engström visar en klack från en damsko hon hittat.
Sedan hittas liket efter Ann-Marie i rötmånadsvattnet i en av de halvt sjunkna malmpråmarna. Hon är strypt med Ingers scarf. Inger måste gå till sängs. Hon ser ett par svarta skor som saknar klack utanför sin rumsdörr.
I den döda flickans ficka hittas ett brev från Björn som grillas hårt av landsfiskalen. Inger tror sig kunna ge honom alibi genom att ljuga om ett cirkusbesök. Inger och Björn förefaller misstänka varandra för morden.
Någon försöker bränna upp ett par svarta damskor inlindade i en tidning i brasan i den öppna spisen.
Aina hittas mördad i sin atelje. Hon har ett dödligt sår i huvudet. Hillmans gamle kamrat och trätobroder,
kriminalkommissarie Sune Örgren vid statspolisen dyker upp.
Allt fler indicier pekar på att det är Inger som är mördare.
Men så grips då mördaren, åtminstone enligt honom själv och landsfiskalen. Det är Fors-Olle Andersson som just gripits av polisen vid ett inbrott i Holmfors.
Frågan blir hur Fors-Olle kan ha tagit sig in i huset. Kanske det finns någon hemlig ingång. Kanske det finns uppgifter om detta i förra fruns dagböcker som finns samlade i biblioteket. Kajsa tar Inger med sig och letar. De hittar dem. Inger stannar kvar i biblioteket för att läsa. Låser dörrarna noga inifrån. Plötsligt kommer Svarta Damen och försöker strypa Inger. Men John som just kommit på den hemliga gången som startar i en jordkällare vid allén dyker upp tillsammans med polisen, räddar Inger och avmaskerar Svarta Damen. Till allas förvåning visar det sig vara Christian!
Christian ville hämnas på sin fru Inger för att hon var otrogen med Björn Sandgren. Ann-Marie blev ett farligt vittne som måste undanröjas. Då försökte Christian kasta skulden för mordet på Inger och placerade ut falska spår. Sin egen död hjälpte hans medskyldiga syster till med. Sen försvann han via den hemliga gången till ett gömt rum där han vistades. Avsikten var att hans syster skulle ärva honom. Själv skulle han ta en ny identitet och sedan skulle de leva på pengarna medan Inger satt i fängelse och Björn
till sidans topp