Folke Mellvig Den gula bilen Zebrabok 1963

En turistresa till ett Medelhavsland slutar med att doktor Björk stannar i landet sedan han av en tillfällighet filmat ett attentat mot landets ledare, ministerpresident Hurkas. Hans dotter Kerstin Björk får själv åka tillbaka. Björks plats i bussen tas av K. A. Sommer, hemlig polis hos Hurkas. John Hillman är med på färden. Han har sällskap med en medelålders kvinnlig läkare, Maria Engström. Längst bak i bussen sitter en man klädd i bussbolagets uniform. Sommer igenkänner honom som Miller, en av attentatsmännen. Han känner sig hotad. Lyckas få Kerstin att ta emot hans cigarettpaket. En gul Mercedes följer diskret bussen.
Det blir allsång i bussen under guiden fröken Larssons ledning och Miller utnyttjar oväsendet till att skjuta Sommer med en ljuddämpad pistol. Hillman upptäcker vad som hänt, bussen saktar ner, Miller smiter ut och Kerstin Björk tar upp jakten. Snart tar en gul bil upp Miller.
De andra måste övernatta i Granhult i Småland. Hillman får kontakt med
Freddy Sjöström (som vanligt upptagen med unga vackra kvinnor. Men med Bibban tycks det vara allvar. Det blir lysning innan bokens slut) på detektivfirmans kontor i Stockholm och lyckas få honom att fatta att han ska hämta sin chef och mästare i Granhult med bil omgående.
I Granhult har en kriminalkommissarie tagit kommandot. Men snart kommer Mordkommissionen från Stockholm.
Kerstin Björk som lämnat sin väska med pengar och allt i bussen har lyckats lifta sig tillbaka till Granhult. Hon tar sig in i bussen och hittar sin väska. Men en person på Sommers plats rör på sig. Hon flyr i väg. Den gula bilen dyker upp och försöker köra ihjäl henne tills Hillman får henne med sig i sin bil.
De sätter kurs mot Solliden, Sandemo, en adress som Sommer frågat Hillman om i bussen. De hittar ett ruckligt, till synes obebott hus. Men de hittar en svartklädd dam som inte vill kännas vid namnet Sommer. De åker i väg och strax därefter stryps kvinnan av en man med en deformerad hand. En man försöker köra dem därifrån och han finner senare kvinnan liggande nere i ett grustag. Det är Grete. Telefonväxeln avrapporterar ett beställt telefonsamtal till Klerbo 57.
Mot Klerbo! På ett lunchställe ropar radion ut att Kerstin Björk är efterlyst. Hillman finner det säkrast att gömma henne hos en närbelägen
faster Ebba.
Klerbo 57 är
Helmuth Falks Bilskrot. Helmuth Falk är mannen som tidigare bryskt avvisat dem. Han vet vem Hillman är och förklarar att han är en mellanhand som ordnade sammanträffande mellan Sommer och Grete. Grete hade bevis för att få attentatsmännen fast. Någon smyger sig på de två. Hillman blir nedslagen och då han vaknar upp hittar han Falk strypt. Freddy kommer som en räddande ängel. John grälar på honom i bilen för att han tagit med sig en tickande väckarklocka från firman. Han kastar den ifrån sig och den exploderar. Det var en tidsinställd bomb som skulle fört Helmuth och John till himlen.
Till faster Ebba kommer en man med polislegitimation och hämtar Kerstin. Men hon förs till den gula bilen! Hon känner igen honom. Det är mannen som sköt Sommer.
När Hillman kommer till sin faster ringer han genast till kriminalkommissarie
Sune Örgren i Stockholm. Också till landsfiskalen. Ingen känner till något gripande av Kerstin Björk. Freddy vill röka men det är falska cigaretter. I stället hittar han en mikrofilm som visar sig innehålla bilder på attentatsmännen från Balkan. Fullt pådrag från polisen men John och Freddy ger sig ut på en egen jakt efter Kerstin. Småpojkar pekar ut vilken väg den stora gula bilen har tagit och snart hittar de den på väg mot Stockholm. Där är också en Cadillac. John chansar och följer efter denna. De kommer till ett vårdhem för psykiskt sjuka. Vem är överläkare där om inte Maria Engström. Det är tydligt att hon hjälper attentatsmännen men hon nekar till allt och Hillman blir utkastad av en storväxt vårdare. Han låtsas emellertid bara köra därifrån och tar sig sedan in i hemlighet. Efter stort rabalder med många båda komiska och dramatiska inslag lyckas han och Freddy befria Kerstin.
Åter i Stockholm erinrar Freddy sig en pryl som han olovandes tog med från Helmuth Falk. En sorts speldosa som döljer en liten trådspelare. Det som är inspelat är mycket avslöjande. Det är Gretes meddelande till Sommer. Bevis på att attentatsmännen har stöd från själva ambassaden i Stockholm.
De måste genast överlämna detta till någon hederlig person på ambassaden. Kerstin pappa har en bekant
ambassadrådet Lorénz. Genom honom får de tala med ambassadören själv, baron Leclerc. Han blir mycket upprörd över inspelningen. Men av annan anledning än Hillman tror. Det är Leclerc som är ligaledaren. Han vill locka med sig Kerstin till Arlanda eftersom hennes far kommer samtidigt med presidenten Hurkas. Själv simulerar han ett hjärtanfall och hämtas med ambulans.
Genom att lura Leclerk på sjukhuset att hans son är med i den bil som ska hämta Hurkas på Arlanda får han honom att erkänna att bilen har en bomb som exploderar så fort bilen stannar. Med hjälp av motorcykelpoliser lyckas samtliga evakueras oskadda ur bilen (inklusive Kerstin Björk och hennes far) medan bilen kör sakta. De utländska terroristerna grips.