Folke Mellvig De tre ingenjörerna Rabén&Sjögren 1956

Verkmästare Henry Lindberg i verkstadsfirman Henry Lindberg & Co.
Hans fru
Marianne Lindberg. Marianne återkommer till Stockholm på måndagkvällen. Nästa dag säger Henry att han måste åka till sin mor Gertrud i Hässleholm. Men dit kommer han inte. En okänd man, Verner Bauer stövlar in och frågar efter Henry. Marianne blir orolig och vänder sig till sina vänner John och Kajsa Hillman. En dam, Irene Brandt, ringer och förhör sig om de träffat Allan. Allan Bergström är Mariannes bror som har satsat pengar i verkstadsfirman. Han bor med sin halta fru Aina.
Hillman besöker
Aina Bergström. Hennes man är på "inspektionsresa" säger hon. Hon berättar att deras bil stals på söndagskvällen. Tjuven råkade kollidera med ett elskåp som lade ett helt kvarter i mörker. Allan hade varit hos sin svåger Henry när det hände.
Hillman fortsätter till verkstadsfirman. Där träffar han Henrys kompanjon, direktör
Birger Lekander. Denne berättar att han sett Henry med en ung, rödhårig dam i lunchrestaurangen. Damen är naturligtvis Irene Brandt och hon blir Hillmans nästa besök. Hon är skild från "geniet" Tage Kalling.
Hemma ringer Hillman Kallings telefonnummer. Eftersom telefonsvararen fortfarande är på blir han misstänksam och åker till Kallings bostad. Kajsa är med. De hittar Kalling död, skjuten. Hillman ringer sin vän och trätobroder, 1:e kriminalassisten
Tobias Örgren. Kalling var på väg att framställa den verkliga uppfinningen, en skrivande diktafon.
Henrys fingeravtryck hittas på mordplatsen.
Hillman hittar ett meddelande om att Allan Bergström ska befinna sig i Roslagen. Kanske i sin sommarstuga? Hillman antyder detta för Irene Brandt i hopp om att hon ska nappa på kroken och åka dit. Och mycket riktigt, Hillman kan snart skugga henne till järnvägsstationen och tåget till Norrtälje. När han vill hindra henne från att gå av skjuter hon honom, dock med lösa skott. Hillman får dock lift med en flicka på vespa och de kommer till huset som kallas Caprice. Men allt är tyst och tomt. Hillman hittar Tage Kalling död, nyss skjuten i ryggen! Irene dyker upp. Nej det är Tages tvillingbror
Jonas Kalling. Strax innan Hillmans ankomst beställde någon ett telefonsamtal till 411932. Det går till Eskil Ström.
Eskil Ström är emellertid död, men änkan har en inneboende som heter Verner Bauer. Som snart kommer och vill ha ett enskilt samtal med John Hillman. Han kör lastbil ofta åt verkstadsfirman. Han skulle träffa Tage Kalling på söndagkvällen och såg en person försvinna i en sådan svart bil som Allan Bergström har. Sedan försökte han träffa både Bergström och Lindberg för att sälja upplysningen.
I bilen utanför har Kajsa fått sällskap av flickan med vespan. Det är journalistaspiranten
Eva Ellert. Plötsligt dyker Allan Bergström upp. Hillman smyger efter. Det hörs tre skott. Allan Bergström är skjuten till döds. Den förmodade mördaren är död. Nu pekar allt på Henry Lindberg.
Men det kanske finns en annan historia bakom. Aina Bergström skadades vid en explosion på sitt arbete på ett laboratorium på Freja för flera år sedan. En arbetskamrat omkom. Hon hette
Elsa Brandt! Syster till Irene Kalling. Freja ägdes av Jonas Kalling och ingenjör Emil Gunnarsson. Irene och Tag ärvde en bra summa efter Elsa.
Hillman ringer hem till Marianne. Han hör två pistolskott och att Marianne ropar Henry! De tar sig snabbt dit. Henry ligger skadad på ambulandbåren. Han hade skuggat Gunnarsson och de hade skjutit mot varandra. Gunnarsson träffade bäst, i självförsvar påstod han. Hillman får ett samtal med Lindberg.
De två tvillingbröderna är förväxlade. Det är Jonas Kalling som låg död i Tage Kallings bostad. Det var Tage Kalling som sköts ihjäl i Allans sommarstuga Caprice i Edsmo. Irene Kalling gjorde ett misstag vid identifieringen. Hon tror att det är Tage som dödat sin bror för att ta hans identitet.
Till sist lyckas Hillman med sin oefterhärmliga förmåga lägga ihop alla ledtrådar så att allt pekar på direktör Lekander. Denne erkänner sig besegrad men bara för att snart dra pistol och hota dem. Hillman skjuter pistolen ur handen på honom och örgren griper honom.
Irene åker till Amerika och ära och rikedomar. Själva åker familjen Hillman till Kalmar för att vila. "Det kan väl ändå inte hända något i Kalmar?".

 

 

 

 

 


till sidans topp