Folke Mellvig Guldlock och björnarna 1954

Privatdetektiven John Hillman får ett uppdrag av sin tandläkare Arthur Lindquist. Han är gift med Elsa, som är född Beckman och syster till advokatbyrån Beckman. Han vill ha tag i en ung kvinna han varit förtjust i, Monika Hallgren. Han hade träffat henne just på byrån. På restaurangen där Hillman informeras finns också Hans Beckman, Lindquists svåger och advokat. Denne samtalar med fabrikörparet Gunnarsson.
Hans bror
Viktor Beckman och brorsonen Arnold Beckman utgör "De tre Björnarna".
När Hans Beckman kommer hem till sin våning blir han uppbragt. Någon, tydligen en kvinna, har varit i hans lägenhet och ätit av den mat hans hushållerska ställt fram.
Arnold Beckman vill gärna ha ihop det med
Inga Friberg. När han äntligen får henne att följa med hem flyr en kvinna iväg.
Victor Beckman skyndar sig nervöst hem trots den summa han vunnit på poker. Han hustru
Louise avskyr poker och äger via äktenskapförord alla hushållets tillgångar. Hustrun är dessbättre bortrest men i Victors säng ligger en attraktiv kvinna, Annika Axelsson. Hon tänker avslöja honom för hans fru.
Hemma hos Inga ringer två män mitt i natten för att efterfråga Annika Axelsson. Annika har tidigare bott en kort period hos henne. Senare på natten är det någon som smyger sig in i hennes lägenhet.
När Inga kommer till kontoret på morgonen möts hon av beskedet att Victor Beckman hittats död av sin fru Louise. Skjuten med pistol.
På kontoret finns också he- och tjänstemannen
Tore Brandt, den flirtiga växelflickan Sibyl Carlsson, den nervösa kassörskan Vivi Arvidsson och den påhittiga sekreteraren Olga Lunde . Hillman vänder sig särskilt till Inga Friberg, då hon är väninna till Hillmans fru och medhjälpare, Kajsa. De tre träffas snart på en restaurang.
Men innan dess tar Hillman sig en titt på den mördades bostad. Där träffar han kriminalassistent
Örgren, en bekant sedan tidigare. Ett örhänge är upphittat i sängen och en värdefull tavla försvunnen.
Inga berättar vad som hänt henne under natten och de beslutar att Kajsa ska ta ett vikariat på advokatbyrån.
Detektivbyråns trogna medarbetare
Freddy Sjöström följer med då Hillman dyrkar sig in i den försvunna Ann Axelssons lägenhet. Han hittar ett ensamt örhänge. Dess motsvarighet hittades i den mördades säng. Trots Freddys vakthållning rusar plötsligt en dam in i lägenheten och sliter till sig örhänget.
Freddys efterforskningar ger resultat. Annika Axelssons styvfar är är den bekanta direktören
Jonas Axelsson.
(På sidan 93 finns en detaljbeskrivning av advokatkontoret. Där finns också den gulliga springpojken
Krister. )
Tore Brandt har avbeställt två flygbiljetter till en semesterresa. Den ena var avsedd för Sibyl!.
Vid Hillmans nästa besök på advokatkontoret kan Vivi Arvidsson leta fram Monika Hallgrens namn och adress i en bok. Någon har korsat över hennes namn.
Kajsa lägger ut sig för Tore Brandt. Spelet kan snart bli allvar. Kanske också det spel som hon spelar som anställd på kontoret.
Sibyl hittar Vivi Arvidsson medvetslös i kokvrån.
Samtidigt åker Hillman till Österhaninge som varit Monika Hallgrens adress. Den får han av styvfadern Jonas Axelsson som efter en misstänksam inledning blir Hillmans klient. Där hittar han Annikas mostrar och sedan också Annika själv på kyrkogården. Hon är vid Monika Hallgrens grav. Monika är hennes mor! Annika berättar för Hillman men hon vill absolut inte ha kontakt med sin far Arthur Lindquist. Hon ärvde pengar och en tavla av Ernst Öman efter en släkting men det slarvades bort av advokatbyrån. För att hota advokaterna begav hon sig hem till deras hem. Innan dess hade hon blivit kär i Tore Brandt.
När hon låg i Viktor Beckmans säng blev hon vittne till att han sköts ihjäl.
Herbert Eriksson från Ferms Reparationsverkstad har hand om servicen av byråns kontorsapparater. Han ringer anonyma samtal till Annika.
Kajsa tar sig an den nedslagna Vivi Arvidsson som snart erkänner att hon var hos Viktor Beckman både före och strax efter han mördats. Hon hade älskat honom och hade ett barn med honom. Hon besökte honom mordnatten men då var han redan död. Hon såg brodern Hans Beckman lämna lägenheten.
Vivi blir hämtad av polisen. På polisstationen träffar Kajsa på sin make John. Det bli kohandel med kriminalassistent Örgren. Men snart dyker
kriminalkommissarien Karlgren upp.
Hillman tar sig till Sibyl Carlssons lägenhet. Hon kommer direkt från badet och är lockande naken under badkappan. Men vad Hillman vill veta är vem som ringde till Tore Brandt den natten Viktor Beckman mördades. Tore Brandt kommer också dit i samma ärende. Det var Ann (Annika) som ringde. Det var Tore som tog sig in till Inga för att få tag på Ann.
På kontoret beslutar man sig för att trots allt som hänt fira den sedvanliga Luciafesten. Alla ska träffas för förberedelser halv åtta nästa morgon. Annika för sin del ska lussa för sina gamla mostrar i Österhaningen.
På morgonen hittar personalen Olga Lunde sovande på Viktors soffa. Nej, hon är skjuten!
En avliden fru
Elisabeth Tärnström blir plötsligt mycket aktuell. Hon fanns ihjälgasad i sin lägenhet. Mord eller självmord? Ett 4-årigt tidningsklipp hittas i Olgas väska. Tärnström hade varit byråns klient.
Fabrikören Gunnarsson har viktiga saker att avslöja. Han kände Olga och visste att hon tagit reda på att det just var Hans Beckman som lurat av Tärnström hennes förmögenhet och därmed orsakat hennes död.
Nej, det är
Herbert Tärnström, alias Herbert Eriksson, som är mördaren och hämndens redskap. När han kom tillbaka från kriget i Finland fanna han att han var dödförklarad, att hans fru begått självmord och att advokatfirman Beckman lurat honom på hans frus förmögenhet. Han får hjälp av Olga Linde som också är i spåren på fallet Tärnström. Hennes avsikt är att pressa Hans Beckman på pengar. När Herbert Tärnström avslöjas av Hillman och polisen är på väg att gripa honom hoppar han ner i gatan framför en buss och omkommer.

En lång bok (320 sidor) med många inblandade och många intriger. En verklig puzzeldeckare. Mycket komplicerad intrig, där bokens inledning ger bra ledtrådar. Kajsa och John fungerar bra tillsammans och Freddy är fortfarande en tillgång! Freddy är liberal och kommer i slagsmål när han försvarar USA politik. 5 poäng är bra för Mellvig.