Folke Mellvig Lyckta dörrar 1961

Pi Nyberg, i scoutkretsar alias Akela, är på utflykt som ledare för en grupp barn. De ska utnyttja en sommarstuga som vänner till paret Nyberg känner. Till sin bestörtning hittar de ägaren och direktören Herbert Hellquist skjuten i det stängda huset. Han har en pistol bredvid sig. Är det självmord? Maken Alexander Nyberg, den skicklige försvarsadvokaten är skeptisk.
(Herrskapet Nyberg presenterades i Mellvigs förra bok "Sist till kvarn").
Herbert Hellquist var tidigare gift med
Harriet. Nu är han omgift med den unga och vackra Yvonne sedan Harriet drunknat under en semesterresa i Italien.
Yvonne ringer från Sigtuna. Hon vet ingenting och blir uppskärrad vid meddelandet om sin makes död. 1:e kriminalassistent
Bill Winner kommer för att ställa frågor till Pi. (Han liksom åklagaren Paul Jäderstedt var också med i ovannämnda bok).
Pi åker ut till Stenströms för att träffa
Gertrud. Veterinären Arne Stenström är gift med Gertrud som är syster till Harriet. Gertrud är i kyrkan. Biktar hon sig? När Pi pratat med Gertrud får hon ett telefonsamtal från sin man och måste skyndsamt ge sig iväg.
Lektor
Ivar Lindblad var gift med Harriet innan hon lämnade honom för Herbert. Nu är han ihop med Agneta Rydell, som tycker att han snart borde glömma Harriett.
På radion får Pi och Alexander reda på att mördaren har erkänt mordet. Yvonne kan berätta för Pi att hon avtalat träff med
Birger Falk, ingenjör och liksom Björn Björkman anställd i Hellquists firma, i sommarstugan. När hon kommer dit hittar hon sin make skjuten. Björn skyllde mordet på Yvonne. Yvonne skyllde på Birger.
Pi träffar också Agneta. Anita i sin tur besöker Birger i häktet. Birger skyller först Anita för att ha stött Herbert i en tvist om patent men förstår sedan att Anita är hans bundsförvant.
Alex blir Birgers försvarsadvokat. Birger säger sig inte minnas vad som hänt sedan han fått ett slag i huvudet och svimmat.
Alex konsulterar Birgers husläkare Rolf Ericsson angående huvudskadan.
Sedan hem till Pi för middag. Pi linjer upp stora pappersark för att kunna analysera mordet och alla mordmisstänkta. Herbert blev skjuten med Gertruds försvunna pistol.
Yvonne träffar Pi och berättar om hur det gick till den dagen då Harriet drunknade i Italien.
Veterinären Arne Stenström är en god hypnotisör och Alex ordnar en utfrågning av Birger under hypnos under överseende av läkaren och åklagaren Jäderstedt.
Pi träffar veterinären Arne Stenström på slakteriet. Hon ser en mystisk dam. Lyckas ta en bild av henne. Plötsligt blir Pi inlåst i kylrummet tillsammans med de döda djurkropparna!
Birger känner inte igen kvinnan på bilden.
Nästa dag är det julbasar på skolan. Alexander hjälper till för sin sons skull. Både Lillbabs och Gunnar Wiklund gör uppskattade framträdanden. Lektor Ivar Lindblad är förstås också där och han försöker dölja att han blir upprörd över att se någonting bland publiken. Pi känner igen kvinnan från slakteriet men denne försvinner på nytt. Pi försöker följa efter i den stora Mercedesen. Hon kör till Arne och Gertruds sommarstuga. Hon tar sig in och ser att någon tycks bo där, och blir överraskad av Ivar Lindblad. Är det Harriet som "återvänt från det döda" som bor där. Gertrud förnekar detta. Det är en väninna till henne säger hon.
Utanför Pis och Alexanders hus ligger något pälsklätt. Det är kvinnan från slakthuset. Hon är skjuten i huvudet. Tyckas vara samma pistol som dödade Herbert. Plötsligt är Birger där. Han har rymt från fängelset. Gertrud kommer dit. Nu avslöjas att det är Harriet som kommit tillbaka för att se hur alla de hon kände nu levde efter hennes "död".
Mördaren drömmer mardröm ( i jag form) om sin rättegång. Harriet är vittne för åklagarsidan!
Alla inblandade samlas hos Pia och Alexander. Harriet har spelat in ett band hemma hos komminister Fredriksson strax innan hon mördades. Där berättar hon om hur hon såg en person komma till Backstugan och att därefter hon hörde hur Herbert blev skjuten. Men hon vill inte avslöja vem det var.
Det var emellertid Agneta Rydell som blivit lovad kärlek och pengar av Herbert. Han lovade att skilja sig från Yvonne men skrattade sedan bara åt henne. Hon dödade Herbert av svartsjuka.