Folke Mellvig Mannekäng i rött Tidens 1959 190 sid

Valter Asplund, kommerseråd. Pettersson-Starck, utpressare. Har brev från Asplund till "den röda mannekängen" Katja Sundin. Som han säljer för tio tusen kr. Privatdetektiven, kapten John Hillman som Asplund hyrt är emellertid där och griper utpressaren. Han har hjälp av sin egen medarbetare Freddy samt kriminalkommissarien vid statspolisen Sune Örgren.
Hustrun Kajsa Hillman är också detektiv. Hon har anlitats av Thyra Lennberg, ägare till modehuset La Femme. En äldre rullstolsbunden kvinna. Psykisk förlamning.
Kajsa ska spela mannekäng och lista ut vem som stjäl företagets idéer till den nya kollektionen.
Birgitta Lindell, är Lennbergs högra hand. Lennberg styr företaget med en diktators hand. En anställd är Sonja Svensson, bekant med Freddy. En annan är modetecknerskan Petra (Peter) Morell. Märta Falck är chefssömmerska. De kurviga Anette och Monika är mannekänger.
Modehusvaktmästaren
Lindkvist finns också där.
Katja Sundin är försvunnen men hittas mördad i ett skyltfönster. Med en ovanlig dolk i ryggen.
Sångerskan
Gabrielle von Hook är systerdotter till "kommendanten" Lennberg. Hon har en bror fil dr Rikard von Hook.
Överstinnan Lekander, en rik kund på La Femme.
Bobbie Norddahl är Lennbergs hunsade fosterson. Efter ett upprört besök planerar hon att stryka honom ur testamentet.
John och Kajsa besöker Thyra Lennberg hemma hos henne.
Fröken Magnusson är hembiträde. När de lämnat henne somnar hon och vaknar av att någon är i huset. Ljuset slocknar hon trevar efter sin pistol, men den är inte där. Telefonledningen är bruten och det börjar lukta rök. Thyra Lennberg innebränns. Innan hon ändrat i testamentet. Fostersonen och de två syskonbarnen ärver en tredjedel var.
Bobbie Nordahl har en firma för begagnade bilar. Där finns mekanikern
Kurre Holm. Bobbie är på sitt torp. John och Freddi träffar honom. med jaktgevär och dolk.
"Peter" är förälskad i den vackra Gabrielle. Kärleken är inte helt ömsesidig.
Det händer mystiska saker. En kvinna helt lik Thyra dyker upp liksom hennes exklusiva Rolls-Royce. Och en vit katt.
Alibin för mordkvällen:
Gabrielle var på restaurang med en viss Charlie och sedan hemma hos honom.
Bobbie var ensam på torpet 10 mil från brandplatsen men Birgitta Lindell ringde till honom kl. 23. Rickard von Hook låg hemma och sov.
Birgitta ska träffa Gabriella på modehuset. Hon ska ha sin valuta inför en resa till Spanien på en månad. På det tomma modehuset möter hon en bekant person. Utanför modehuset träffar Birgitta Rikard som fått ett telefonbud att komma. Plötsligt upptäcks Gabriella hängande i takstolen till ett nybygge bredvid.
Rikard erkänner att Sundin pressat honom på pengar för en förfalskad växels skull. Birgitta att hon givit Bobbie ett falskt alibi.
Bobbie hämtas som misstänkt av polisen men flyr i sin MG.
På slottet där Rikard är intendent ska La Femme ha sin stora vårvisning. Bobbie är där. Vill att Birgitta ska hjälpa honom ut ur landet. Hon flyr. Snart hittas han död. Skjuten. Självmord?

På begravningen finns åter den mystiska svartgrå damen som starkt påminner om Thyra Lenngren med sin vita katt. När Kajsa försöker komma till tals med henne blir hon inlurad och inlåst i bårhuset! En otäck upplevelse innan en kyrkogårdsman låser upp för henne.

Under mannekänguppvisningen på Slottet. Den störs av "katt-damen". Kajsa ska nu ta reda på vad hon går för!

Och under tiden undersöker John och Freddy ett inbrott i Bobbies torp.

I en lönnlåda hittar John ett blodfläckat brev som avslöjar allt. Hans medbrottsling Birgitta planlägger och uppmanar honom att mörda Thyra Lennberg och Gabrielle så att Bobbie ska ärva allt och sedan gifta sig med sin älskade Birgitta. Men Birgitta blev mer intresserad av Rikard, Bobbie blev svartsjuk och besvärlig och Birgitta sköt honom också.

Men under tiden skipar Thyra Lennberg rättvisa på sitt sätt. Thyra avled aldrig av branden. Chocken gav henne i stället åter förmåga åt benen att gå och hon tog sin tillflykt till sin väninna "katt kvinnan". Birgitta blir skräckslagen då Thyra hotar att styrpa henne hon flyr och störtar ner för en trappa och omkommer.