Folke Mellvig Mord på halsen Zebrabok 1958 (1955)

Bra start - det gäller att hänga med i intrigen. Mycket humor
Mellvig skriver som moderna såpor. Små kort snuttar med olika människor inblandade. Men så blev det ju också film av böckerna eller var det tvärtom så att det blev böcker av filmerna?

Jenny Malm har fått sorg. Hennes man Johannes har omkommit i en bilolycka. På dödsbädden anförtror han henne att han har ett barn. Själva är de barnlösa. Johannes har en brorsdotter, Jenny har en systerson, skriftställare Axel Hermansson.

Alice Wigren och hennes mor är i Malmö, nyss hemkomna från en semesterresa till Paris. De hoppas båda att Alice ska återförena sig med sin man Arne Wigren. Alice får ett anonymt brev om att Arne är otrogen i sommarstugan på Bjurö. Hon åker genast till Stockholm.

På restaurang Metropol i Stockholm sitter kaptenen och privatdetektiven John Hillman tillsammans med Sonja Langenberg, Johannes brosdotter, som han fått i uppdrag att skugga. Hon är gift med affärsmannen Drott Langenberg.

Kajsa Hillman är ute i skärgården med en väninna Elsie Schmidt som har fått anonyma brev. Stugan ligger granne med Arnes. Hon får besök av en främmande man. Elsie är Johannes "hemliga" dotter. Hon har träffat sin fars änka och fått reda på att hon är bröstarvinge till en förmögenhet. Elsie är nu förälskad i Arne Wigren som ligger i skilsmässa. Sonja är Elsies "nya" kusin.

På Norrlandsgatan ligger detektivbyrån. Där arbetar också Freddy, Hillmans medarbetare. Ingen älskar "Halvan" Erik Svärd, konkurrent och innehavare av ett tiotal privata detektivbyråer. Han vill inte att Hillman lägger sig i hans klienters angelägenheter.
Freddy åker på semester, Hillman tar sig till
Elmida Hermanssons lägenhet men hon öppnar inte och han tar sig hem till lägenheten på Gärdet.
Sedan åker han ut till sommarstugan i skärgården. I Lillstugan ligger Sonja Langenberg strypt. Strax därefter dyker Kajsa upp. De ser ett ljussken från Arnes stuga i närheten. John tar sig dit. En man springer in i skogen och undkommer. När John kommer tillbaka till Lillstugan anländer
fjärdingsman J.O. Olsson med båt. Han har med sig kriminalassistenten Lund.
Någon har tagit fram Elsies kläder och lagt dem bredvis liket. Tror mördaren att det är Elsie han dödat? Hillman berättar att han hittat ett papper med ett telefonnummer som han ringt. Det gick till Jenny Malm och där fick han reda på att Jenny avlidit. Hillman lämnar referenser till
förste kriminalassistent Öhrgren i Stockholm och då blir Olsson vänligare stämd. Makarna Hillman får lämna mordplatsen sedan de lämnat fingeravtryck men John åker inte till färjan utan till pensionatet i närheten där Jenny Malms systerson Axel Hermansson lär bo. Det blir bråk och slagsmål och Axel berättar om hur han försökt misskreditera Elsie i Jennys ögon för att förhindra att hela arvet gick hans näsa förbi. Han spionerade på Elsies kontakter med en gift man, Arne Wigren. Skickade också anonymt brev till Alice Wigren.
Erik Svärd (som kanske arbetar på uppdrag av Axel Hermansson, Nej, det är Jenny Malm som hyrt honom för att känna Elsie på pulsen), vet att berätta att han i sin tur spionerat på mötet mellan Alice och Arne som blev mycket upphetsat.
Kajsa är svartsjuk på Johns förhållande till den mördade Sonja och låter honom sova i vardagsrummet. Freddy vill avbryta semestern efter mordet och får gärna nya uppgifter. Han får t o m skaffa en blondin att svara i telefon! Örgren dyker hastigt upp.
Sedan kommer Arne Wigren på besök hos Hillman. Han berättar att han fått brev från sin fru Alice med erbjudande om en direktörsplats i hennes fars firma, för att strax därefter få ett argt telefonsamtal sedan Alice fått det anonyma brevet från Axel. Sedan kom hon till sommarstugan på Bjurön.
Alice är kvar i Stockholm och Hillman kontaktar henne på hotellet. Hon tror fortfarande att Arnes kärlek var Sonja.
På advokatfirman Hansson&Cronsjös kontor delges innehållet i Johannes' och Jenny Malms testamenten. Där är Hermansson och Drott Langenberg men också
kriminalassistent Bergstedt. Kontentan är att Elsie ärver Johannes och Jenny. Det finns emellertid komplikationer: Dog Jenny Malm innan Sonja Langenberg? Då ärver Drott sin fru. Dog Sonja först ärver Axel Hermanssons mor. Ännu mer komplicerad blir arvstvisten om också Elsie är död.
Freddy har lyckats få kontakt med Elsie och ordnar träff med Hillman. Hon berättar att Sonja försökt inbilla Arne att Elsie orsakat sin fars dödsolycka genom att knuffa ut honom i gatan framför lastbilen. Det var strax innan som
Christer Sjögren (sic!), som var Elsies förre fästman, kommit till Johannes och oförskämt krävt honom på pengar. Sonjas uppgifter hade hon fått via detektiven Erik Svärd. Så Halvan får snart ett ilsket besök av Hillman och Elsie.
Lastbilschauffören
Eskil Svensson får ett besök av Hillman i fängelset. Han är övertygad om att någon stått bredvid Johannes Malm alldeles före olyckan.
Hillman intervjuar
fru Lindman. Makarna Malms trotjänarinna. Sonja Langenberg hade ringt Jenny Malm strax innan hon dog. Man hade hört reaplan i bakgrunden.
Kajsa har tagit på sig andra uppgifter. Hon charmar Drott Langenberg i hans lägenhet utan att lyckas få reda på så mycket.
Sedan sticker hon upp till Halvans lägenhet och hittar honom skjuten innanför dörren. Hillman är redan där och skrämmer henne.
När de kommer hem har Elsie försvunnit igen. Örgren dyker upp mycket irriterad över som han tror att paret Hillman gömmer sin klient Elsie från polisen.
John skickar Kajsa och Elsie till Hammarö för att ha sin klient ur synhåll för polisen.
Hillman åker till fru Lindman. Hon kan berätta om ett dyrbart smycke som Jenny Malm fått och som visade sig vara stulet. Det var köpt i Drotts antikvitetsaffär. Johannes anställde Erik Svärd för att reda ut detta.
Kajsa tar sig ut till Langenbergs sommarställe på Ingarö. Hon hittar söljan till Sonjas badrocksskärp. Var det här hon mördats? Hade hon forslats till Bjurö? Plötsligt är Arne där med en pistol. Hon lyckas låsa in honom i en garderob och ringer sedan till J.O. Olsson. Då blir hon nedslagen och medvetsslös. När hon vaknar bunden inne i en garderob hör hon på avstånd John argumentera för att det är Axel Hermansson som är mördaren. Hon lyckas sparka sig ut.
till sidans topp