Folke Mellvig Ryttare i blått Tidens bokklubb 1960 173 sid

sammanfattning av lästa

Privatdetektiven, kapten John Hillman åker till London
Hans hustru Kajsa

Deras medhjälpare i detektivfirman Freddy Sjöström

Den blå Ryttaren, Rutger von Schöffer bor ensam i en jaktstuga i närheten av Strömsholm, hjärtpunkten för svenskt kavalleri. Han blir vittne till hur en häst piskas. Han hittar ett ridspå med en silverring. Hästen är Champion och tillhör Douglas.

Kerstin Renman är en av de två civila i den "långa kursen". Hon är nyligen förlovad med ryttmästaren Douglas Weinestam. Tidigare var hon fäst vid löjtnant Henrik Löwe, som nu älskas av vet.stud. Git Malmström.

Pensionerade ryttmästaren Kurt Forsberg. Stallföreståndare Jonsson. Bataljonsveterinär Grabbe. Stallman Palm. Stallman Lundin.

På Strömsholmsslott danar och dricker traktens honoratiores. Även löjtnant Nelson och fänrik Andersson. Och Douglas halvsyster godsägarinnan på Ribersvik, Elly Weinestam, charmant dam som älskar män och champagne.

Ute i parken för att hämta luft skriker Elly högt. Hon har sett hur den Blå Ryttaren segnar ner och dör. Men då Kurt med flera kommer dit hittar de ingenting. Kurt tar sin bil och åker till Ryttarens jaktstuga.

Hillman åker till London från Bromma flygplats. En svensk detektiv ska hjälpa Scotland Yard med ett problem. Kajsa ska under tiden gå en Blå Stjärna-kurs på Strömsholm. Freddy Sjöström, som en gång räddat livet på John under dennas USA-år blir ensam kvar på detektivbyrån.

Snart ringer fru Weinestam och vill ha hjälp. Freddy glömmer direkt sitt löfte till Hillman att ej ge sig in på nya uppdrag. Han träffar sin klient i badkaret.

När de nya hästarna kommer upptäcks Ryttarens vita häst bland dem. Man börjar en skallgång till häst efter den blå Ryttaren.

Kerstin och Git letar i ett gammalt ruckel. På vinden hittar de blå Ryttaren skjuten.

Överstelöjtnant Axel Weber, skolchef på Strömsholm har kallat in kriminalkommissarien Sune Örgren. Rättsobducent doktor Samuelsson är också där. Och en konstapel Boman.

Kajsa hittar patronhylsan. Sune Örgren ska ordna så att officerarnas pistoler ska provskjutas.

Douglas skjuter med en lånad pistol. Hans egen är stulen.

Douglas har ett party i sin ungkarlslägenhet.

Kurt anklagar Henrik för att ha motiv att skjuta Ryttaren eftersom Henrik var skyldig honom pengar för att köpa hästar. Douglas å andra sidan har också motiv eftersom Ryttaren enleverade Douglas mor, varvid hans far sköt sig.

Freddy få ta del av Ellys alla avlidna f d makar. Plötsligt upptäcker han att hans flickvän Sonja Svensson är Ellys nya hembiträde. Blå Ryttaren dyker upp igen på en hästtävling. Är det mördaren som nu sitter på hästen?

Douglas upptäcker att ridspöet som Freddy hittat är hans!

Kerstin badar i den strida strömmen. Hon håller sig i ett rep. Men det brister och hon är nära att drunkna. Repet är kapat med en kniv! Kurt är i närheten och räddar henne (???)

Klädd i Ryttarenskappa och sittande på hans häst avslöjar Douglas vem som är mördaren.

Men då skjuter mördaren honom.

(Det nämns mycket om Kurt Forsberg)

Det blir fälttävlan. Plötsligt rider "den Blå" ifatt Kerstin och slår ner henne.

Någon lägger sömnmedel i kaffetermosen som konstapel Boman ska ha.

Därför somnar denne Kerstins livvakt när hon får ett telefonsamtal från en okänd person som uppmanar henne att komma till slottskapellet. Där ska Forsberg lösa mysteriet. I hennes rum sitter en icke namngiven person i ridstövlar och röker. (Varför följer inte denna person med henne? Vilken hon alltså gör. Det är Kajsa Hillman.

I sakristian överfölls Kerstin av Git Malmström som försöker slå ihjäl henne med en klubba. Hon räddas av Örgren som larmad av Kajsa följt efter henne. Motivet var svartsjuka. Hon ville i första han bli av med Kerstin som Git menade dragit Henrik ifrån henne. Hon ville också åt Douglas som förödmjukat Henrik.

Ock så kommer den stolte John hem från London där han hjälpt Scotland Yard att lösa mysteriet.