Folke Mellvig 13 Bonniers 1966 192 sid

Deckarförfattaren Tomas Hällberg är intresserad av det ockulta. Chefsredaktören på Vecobladet i Stockholm ger honom och fotografen Jan Wirén i uppdrag att göra en artikelserie om människor som haft upplevelser av övernaturligt slag. De gör några mindre reportage tills Hällberg får ett telefonsamtal från Saxå. En dam kan vittna om att hon att hon hört en kvinna förutsäga en bilolycka. Fru Aina Ekstam, född Brinckman har kört ihjäl sig. Hon ägde herrgården i by tillsammans med sin syster Birgitta Brinckman som är invalid och därför hade en särskild bil. Det var denna bil Aina körde då hon omkom eftersom hennes egen var på verkstad.
Telefonsamtalet kom från
Elsa Allander. Hennes make Birger Allander är disponent på sågverket och dessutom kyrkvärd. Men den dam de först träffar är dottern Mona som inte är alls så spiritualistiskt lagda som föräldrarna. Deras son Jan är död och de glada över att ha kontakten kvar. Gudrun Olsson heter kvinnan som förutsåg bilolyckan. Hon bor i ett torp under herrgården och hade just blivit uppsagd.
I kyrkan träffar de Birger Allander. Han säger att Gudrun påstått att båda systrarna skulle bort, genom "eld och luft". Aina var skild. Maken har en son
Krister Ekstam. Han har heminrednings- och försäkringsfirma i Saxå och är förlovad med advokaten Fredrik Bergströms dotter Ulla.
Tomas och Jan träffar också Gudrun Olsson. Hon säger sig aldrig ha försökt påverka ett skeende i ont syfte och hon minns överhuvudtaget inte beskyllningarna om att hon skulle ha kommit till herrgården och uttalat varsel om de båda systrarnas död.
De träffar också Gudruns granne, pensionären
Erlandsson. Han påstår att Gudrun var den första som visste att det var Aina som omkommit fast alla andra trodde att det var Birgitta.
Olga Linder är kyrkoherdefru. Hon var med hos systrarna på Kyrliga syföreningens möte då Gudrun kom dit. Där var också Elsa Allander och sekreteraren Greta Edholm, kantor Olof Strands fästmö. Liksom hembiträdet Ester. Gårdskarlen Albinsson försökte hindra Gudrun men föreföll alltför rädd för hennes makter.
Bilen var det inget fel på, den kom direkt från Hermanssons bilverkstad.
Gustaf Hermansson är tillika komunalnämndsordförande.
Tomas avslöjar överraskande för Birgitta Brinckman att han inte tror på Gudruns parapsykiska krafter. Det är bara en förevändning för honom att ta reda på vad som verkligen hänt i det som polisen betraktar som en ren olycka. Hon är enarmad sedan en olycka. Hon blev skjuten i armen av en pojke som inte kunde hantera faderns gevär. Fadern var kantorns som sedan dess tvingas betala ett månatligt skadestånd. På Hermanssons bilverkstad blir de först vänligt bemötta men servicepojken Bosse är nära att ta till våld då han tycker att Tomas frågor är väl insinuerande.
Trevligare är det hos Greta Edholm på biblioteket. Denne tror på att Gudrun Olsson haft en magisk inverkan på skeendet.
Men en träff med Krister Ekstam och hans fästmö Ulla Bergström i heminredningsaffären slutar också ilsket. Många i saxå har ömma tår.
De åker tillbaka till herrgården för att titta på garaget. Gårldskarlen Albinsson kommer på dem men Ester kan intyga att de är O.K. De hör en duns i huset. Den kommer från vinden. Det är Birgitta Brinckman som hängt sig. Ester ringer efter polisen. Kriminalkommissarie
Ove Karlberg kommer. Det visar sig vara mord. Birgitta stryptes innan hon hängdes.
Tomas och Jan sammanfattar. De får ihop 13 misstänkta till de två morden.
Krister Ekman berättar att Birger Allander velat ta en livförsäkring hos honom men läkarundersökningen gav så dålit resultat att den blev för dyr.
Vid frukosten anländer den unga vackra Mona som vill berätta att några timmar innan Aina körde ihjäl sig stod advokan Bergströms bil parkerad utanför Brinckmans garage. Hon vet också att Bergströms fru Alice dog för några år sedan på ett konstigt sätt. Hon snubblade och fick sin egen kniv i hjärtat!
Ett nytt besök hos Gudrun Olsson sammanfaller med att mobben med Bosse Strand i spetsen angriper henne. Men innan dess antyder hon att "tretton" var ansvarig för morden. Sedan sätter hon fyr på huset och gömmer sig i en jordkällare.
Tomas och Jan bjuder advokat Bergströms unga sköna sekreterare Yvonne Nilsson på middag. Hon bjuds på vin och lockas med att komma på bild i veckotidningar för att få henne att prata om advokaten.
sedan blir det kaffekalas hos Allanders. Tomas berättar att Gudrun "sett" vem som är mördaren.
Dörren till gravkoret står öppet. Där har man bragt Birgitta Brinckmans döda kropp. Tomas och Jan tar Greta Edholm med sig in. När hon ser liket "sitta" upprätt flyr hon i panik. (Begravningsbyrån låter ofta liket sitta upprätt ett tag för att den missfärgning av ansiktet som fö mycket formalinbehandling ger ska ge med sig!). Utan att se sig för störtar hon ut framför en långtradare och körs ihjäl.
Det var hon som ströp Birgitta. Motivet vara att göra sin fästman kantorn fri från ett livslångt krav på skadestånd. Kantorn själv var ovetande. Han levde bara för sin musik.