Folke Mellvig Brott i paradiset 1961

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Mellvigs startsida

För tio år sedan försöker fyra personer göra en kupp mot det stora ÅWE-bolaget, en metallindustri på Kungsholmen i Stockholm. Kassaskåpet var fullt med avlöningspengar. De fyra kumpanerna är Torsten Lindgren, ledaren för ligan, hans yngre bror Harry Lindgren, sprängexperten Gunnar Berg och den närsynte musikern Tage Skolund, vars uppgift det var att hålla vakt. Men något går galet. Nattvakten går sin runda en timme tidigare än vanligt och dyker upp just när sprängningen sker. Någon får tag på en hammare och slår ihjäl nattvakten som heter Alfred Hansson. Sedlarna sprutar i luften. Då dyker den nedslagne nattvakten upp, han har något i handen, en dosa med en nyckel fasttejpad på locket. Sedan sjunker han ihop och dör. De fyra kumpanerna blir förskräckta och drar därifrån utan att ta med sig något av bytet. Mord vill de inte bli inblandade i och de skyller på varandra.
- Dådet upptäcks nästa morgon och då är alla pengarna borta. Kommissarie Nystedt har inte många ledtrådar och de skyldiga hittas aldrig. Änkan Gertrud Hansson har en son i tjugoårsåldern, Einar Hansson.
- Tio år senare när Einar hälsar på sin mor får han ett anonymt telefonsamtal. Det är en kvinna som säger att hon har tips som kan klara upp ÅWE-ligan. Hon ringer från en skrubb utanför vilken tjuvarna Tage Skoglund och Harry Lindgren lyssnar. Hon ber Einar gå till Lundins Tobaksaffär på Vattugatan och där hämta ett brev.
- Medan Einar väntar på sin tur i tobaksaffären kommer en ung kvinna in. Det är Eva Malmborg som ska hämta en nyckel från sin väninna. När Einar också ska hämta sitt brev blir dessa förväxlade så han får henne och hon hans. Einar springer i väg för att hinna i kapp den unga damen. Han är nära att krocka med en närsynt man. Han säger till expediten att han vill hämta ett brev till Einar Hansson. Tage Skoglund rusar i sin tur efter Einar.
- Eva Malmborg beger sig till Stockholms-Nyheterna där hon hoppas att hennes farbror Arnold som är chefredaktör ska ge henne ett jobb som kriminalreporter. Hon tar hissen upp samtidigt som Einar och Tage kommer fram till receptionen. Arnold utser henne till elev åt tidningens kriminalreporter Adam Palmquist, AP-kallad, som mycket motvilligt accepterar. Då blir Eva uppringd av Einar Hansson som vill tala med henne. Mer hör hon inte förrän samtalet avbryts och en duns hörs.
- Palmquist tar med sig sin "elev" till en våningsstöld på Karlavägen. Når de sitter i bilen tar hon fram brevet och upptäcker bestört att det är Einars brev. Hon öppnar det. Hon finner en vit prästkrage och en papperslapp med texten "Sätt blomman i knapphålet och kom till Restaurang Paradiset för vidare upplysningar".
- Hon träder in med en viss försiktighet. Där finns ägaren, Vivi Karlén. Hon ska gifta sig med Tage Skoglund och är mån om att han ska befrias från alla misstankar innan bröllopet. Tage Skoglund spelar på pianot och de andra tjuvarna Gunnar Berg och Harry Lindgren är mycket förgrymmade över att Tage låtit Vivi kontakta Einar Hansson. Eva får tala med Vivi Karlén men då denne förstår att hon har anknytning till en tidning blir det helt tyst.
- Eva beger sig då till Ulla Blomgrens lägenhet, där hon lovat att vattna blommor och mata kanariefåglar. Gunnar Berg som fått tag i Evas brev med nyckel till lägenheten är redan gömd bakom ett draperi. När han tänker låsa in Eva på toaletten, ringer det på dörren och Einar Hansson kommer. Eva ger honom brevet och han läser texten. Einar ringer till Restaurang Paradiset och ber att få tala med Vivi Karlén men hon är inte där.
- Nästa dag är förvirrningen stor på Restaurang Paradiset eftersom Vivi Karlén inte dykt upp. Det är hon som håller i det mesta, som nyckeln till spritförrådet. Kallskänkan tar fröken Andersson med sig och går upp till Karléns lägenhet i samma hus men där är hon inte heller. Däremot tycks hon ha sovit och ätit frukost där. På köksbordet ligger en telefonkatalog med adressen till Observatoriet i Saltsjöbaden understruken När Einar som träffat Eva på restaurangen får höra detta ger de sig genast av till Observatoriet. Efter i sin bil följer Tage Skoglund.
- Framför det höga tornet ser de en skåpvagn på vars långsida det står reklamtexten: "Tallskogens Tvätteri, Harry Lindgren". Av en liten grabb får de beskedet att det finns en vaktmästare i "tvåans observatorium". Den de hittar där med en stor skiftnyckel i handen är ÅWE-mannen Gunnar Berg. Han går därifrån och Eva följer efter honom för att fråga om Tage Skoglund. Han går till kontoret och pratar i telefon med någon på Salong Chic.
- När Eva är tillbaka på redaktionen träffar hon Palmquist, som har en präktig blåtira. Han skuggade Tage Skoglund till Salong Chic där han blev bryskt bortmotad av en av "tempeltjänarna". Eva tar AP med till salongen. Hon tar på mörka solglasögon. Hon vill leta efter Vivi Karlén som hon fruktar är mördad men kommer i stället in på kontoret där hon träffar direktör Torsten Lindgren i samspråk med en man som gömmer sig bakom ett skåp. Eva skyller på att hon gått fel.
- Utanför Salongen träffar hon på AP och de ser hur en liten senig karl bär ut en jättestor, kullrig och tydligen tung tvättsäck. Han lägger den i en skåpbil märkt Tallskogens Tvätteri, Harry Lindgren. Eva tror att Vivis lik ligger i säcken. Senare på dagen tar hon därför en taxi till tvätteriet. Där är mörkt och kusligt. Hon ser en man med en repstump i händerna närma sig henne. Hon slåss för sitt liv, bara för att upptäcka att mannen är hennes kollega AP som i sin tur trodde att kvinnan var Vivi Karlén. När de drar sig tillbaka stupar AP över en tvättkorg så att kläderna rubbas och Vivi Karléns bleka ansikte framträder. Hon är skjuten i nacken. AP ber Vivi ta hans bil och åka och ringa tidningen och polisen, i den ordningen. Men när Vivi fått igång bilen får hon snart en pistol i ryggen. Det är Harry Lindgren som legat gömd i baksätet. Eva blir rädd, är nära paniken, men en gång scout, alltid scout så hon lyckas blinka en morse signal med strålkastarna. En bil stannar men vem går ur den om inte brodern och direktören Harry Lindgren. Han blir arg på sin bror när han får höra att Vivi Karlén är mördad. Det blir ett handgemäng och Torsten slår pistolen ur Harrys hand. Eva får tag i pistolen samtidigt som polissirener hörs. AP har själv lyckats larma polisen Båda männen grips misstänkta för mordet. Även Gunnar Berg och Tage Skoglund blir anhållna. Evas dröm går i uppfyllelse då hennes artikel hamnar på tidningens första sida.
- Einar kommer till tidningen och Eva bjuder hem båda männen på en smörgås. AP blir alltmer svartsjuk på Einar. AP ringer kommissarie Henry Nystedt för att få de senaste nyheterna. Han får veta att kulan som dödade Vivi Karlén inte kom från Harry Lindgrens pistol. Tage Skoglund är oanträffbar.
- Nästa morgon ringer AP och säger att han är på väg till Skoglunds lägenhet. Eva vill förstås följa med. Hela lägenheten är i en enda röra och är full av kriminalare. Henry Nystedt är där och kriminalassistent Vide. Det ser ut som om någon letat efter något i lägenheten. Eva får en idé om att något kanske är gömt i toalettstolens vattenbehållare. Och mycket riktigt. Med HPs hjälp halar hon fram ett förseglad, genomskinlig plastpåse som tycks vara full av pengar. Det måste vara bytet från bankrånet för 10 år sedan. Nystedt räknar och kommer fram till 90000 kronor.
- Direktör Wallmark för ÅWE-bolaget känner igen numren på alla de stora sedlarna. Han berättar också att Vivi Karlén besökte honom några dagar tidigare. Hon ville prata om ett nummer. Hon fick bekräftat att det sprängda kassaskåpet hade nummer 2862B, sedan gick hon.
- Cigarettflickan på restaurang Paradiset har fått ett uppdrag av Tage Skoglund. Hon har i ett litet paket svaret på frågan varför Vivi Karlén kände till kassaskåpsnumret. Hon överlägger med rockvaktmästaren vad hon ska göra.
- På restaurangen sitter Eva, AP och Einar för att fira det uppklarade fallet. Men AP är inte övertygad. Han tar kontakt med cigarettflickan. Hon vill gärna tjäna en hacka för ett tips till tidningen och visar upp paketet som Tage Skoglund bett henne lämna till Gunnar Berg om det skulle hända Tage något. I paketet finns en rund dosa av plåt, som innehållit ett färgband till en skrivmaskin. På locket fanns en nyckel fasttejpad. Dosan är fullsmetat med plastelin och i detta lätt formbara material syns tydliga avtryck av en kassaskåpsnyckels båda sidor. Man kan också avläsa nyckelns nummer, 2682 B, alltså det sprängda skåpets nummer.
- Medan AP varit borta har Eva och Einar lämnat restaurangen. De ser Gunnar Berg åka i väg i sin bil och följer efter men förlorar bilen ur sikte vid ett rödljus. De åker då till Observatoriet. Eva går en egen runda, hittar ett öppet fönster och njuter av den svala kvällsvinden. Einar hittar henne där. Oavsiktligt avslöjar han sig så hon förstår att det är han som är mördaren!
- AP tar kontakt med kommissarie Nystedt och visar upp dosan med nyckeln. Nystedt kallar genast in fingeravtrycksexperten Boström. Snart är avtrycket identifierat. Det är Einar Nilssons! Det är han som slog ihjäl sin styvfar. Han försvarar sig med att den "gubben" gjorde livet till ett helvete både för honom och för hans mor. Einar börjar jaga Eva för att döda också henne. Hon gömmer sig bakom en stor transportkista. Hon svimmar då hon upptäcker Tore Skoglunds döda kropp i kistan. Gunnar Berg har anlänt och jagar Einar. Och sedan kommer AP och flera poliser som griper Einar.
- Eva Malmborg får vila ut på sjukhuset, där hon börjar skriva på sin sensationella artikel och AP - Adam Palmquist och Eva får varandra till slut.

Mördaren var hemmastadd på ÅWE-bolaget. I ett obevakat ögonblick lånade han nyckeln och gjorde ett avtryck i plastelin. Avsikten var att fila till en egen nyckelkopia. Mördaren var ingen av de tre tjuvarna. Det var en otrolig tillfällighet att de kommit på samma idé att tömma kassaskåpet samma kväll. För Skoglund var dosan ett slags säkerhet, en garanti för att inte bli anklagad för mord.