Folke Mellvig Dödens mannekänger 1968

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Mellvigs startsida

Den kände brottmålsadvokaten Axel Nyberg har sin andra fru Pi Nyberg som arbetar på Sveriges Radio. Axel är inte riktigt glad för att Pi arbetar nära ihop med Dennis Larsson, oförlovad och snart 30 år. Han är ofta intimt nära henne utan att bli närgången. Han lägger an på henne. Men Alex litar på sin fru och tar ensam en lång tjänsteresa till Kanarieöarna.
- Pi vill göra en TV-serie om "ouppklarade brott". Hon är intresserad av "frigångare", personer som begått brott utan att bli upptäckta. Programmet ska börja med att visa polisens grundliga utbildning vid Polisskolan i Solna. Denna avslutas med en visning av "mordlägenheten", en träningslokal för blivande brottsplatsundersökare utrustad med möbler, badrum men också med dockor i kroppsstorlek, markerade med "blodiga skador". De kallas för "dödens mannekänger". Som ciceron fungerar kommissarie Lundin. TV-teknikerna tar mycket ljud och bild från den makabra lokalen.
- När det är klart och Pi kör därifrån upptäcker hon att hon glömt sina anteckningar i lokalen. Hon går tillbaka och med hjälp av en vaktmästare kommer hon in. Till sin förskräckelse finner hon kommissarie Lundin mördad i badkaret. Dödad med en kniv eller stilett rakt i hjärtat.
- Polisen är mycket intresserad av hela filmteamet, sminkösen Eva Backman, fotografen Lasse Granlund, ljudmannen Håkan Hermansson, ljussättaren Kalle Svensson, passaren Lennart Jansson osv. Polisen arbetar utifrån två teorier, att det handlar om hämnd eller om att tysta någon.
- Någon har placerat en påklädd skyltdocka i hennes besöksfåtölj. Vill någon skrämma henne till tystnad? Enligt vaktmästaren är det någon som beställt dockan från TVs rekvisitaavdelning, någon som kallat sig Pi Nyberg.
- När hon kommer hem till sitt ensamma hus ringer det på dörren. Det är Lasse Granholm. Det är knappt hon vågar släppa in honom. Hon misstänker allt och alla. Han tar med sig en del av filmen för att granska den nästa morgon. När han gått och hon lagt på säkerhetskedjan ringer telefonen. En man med en beslöjad röst talar om att människor kan hamna i riskzonen om de rör i för mycket. Pi går till granne för att ringa. När hon kommer tillbaka upptäcker hon att ytterdörren är öppen. En man tycks ta varit i hennes hem.
- Hemhjälpen fru Jonsson säger att en okänd man varit i huset och läst av elmätaren.
- En kollega till kommissarie Lundin berättar att Lundin för ett par år sedan blivit vittne till en man som flydde ut ur en affärslokal, det var Andersson & Co. Lundin tog sig en titt och hittade kassaskåpet öppet och nattvakten halvt ihjälslagen. Gärningsmannen är inte gripen och tillhör Pi Nybergs grupp av frigångare.
- Dennis hittar den påklädda skyltdockan igen, denna gång i sin egen parkerade bil. Polisen kommer och undersöker och Pi och Dennis följer med till polisstationen. Där träffar hon en gammal bekant, förste kriminalassistent Gunnar Roslund från riksjouren.
- Dennis Larsson vill bjuda Pi på restaurangen i Kaknästornet. Den ligger högst upp med fin utsikt. Efter maten gör Dennis stor sak av den höga höjden och en hisskorg som går på tornets utsida.
- Tillsammans med Roslund går de igenom filmen från Polisskolan i Radiohuset. Den visar hur kommissarie Lundin plockar upp en knapp från golvet och hur han säger hur viktigt det är med detaljerna i en undersökning samtidigt som han men argt och strängt tittar på en person bredvid kameran. Vem är den personen?
- Pi får poliseskort över natten i sitt hem.
- Pi träffar vaktmästaren på Radiohuset och får veta att mannen som både hämtade och lämnade skyltdockan på Pis kontor var samma "lockige, långhårige yngling". Hon har besök som väntar på henne, det är ljudingenjör Håkan Hermansson, ljudmannen från filmreportaget från Polisskolan. Han har ritat upp en "skiss" över var alla stod i det ögonblick då kommissarie Lundin föreföll ha upptäckt en viss person i "mordlägenheten". Han säger också att han blev skuggad under gårdagskvällen, troligen av polisen. Det var en "lockig, långhårig" yngling.
- Pi erinrar sig ett annat fall bland sina "ouppklarade brott" och som påminner om Andersson & Co. Det är inbrottet i Hallgrens Byggnads AB i Nacka.
- I ett rum på Radiohuset överraskar Pi Dennis Larsson i en öm och intim omfamning av sminkösen Eva Backman! Ett pinsamt ögonblick. Dennis försöker övertyga Pi om att allt varit ett missförstånd.
- Pi tar kontakt med Hallgrens Byggnads AB i Nacka. Får tala med VD och personalchefen. Får veta att det var kommissarie Lundin som haft hand även om denna utredning. Lundin var intresserad av flickan i växeln som har slutat men hette fru Eva Britta Berggren, född Johansson. Hon hade tidigare arbetat på Andersson & Co.
- Pi tar kontakt med en gammal vän, en kvinna specialiserad på att läsa på läpparma. Hon får titta på den intressanta filmsnutten och säger att kommissarie Lundin säger till sminkösen Eva Backman: "Planerar ni en kupp mot Sveriges Radio?".
- Pi går ner till filmarkivet på Radiohuset. Hon passerar en sjukbår. Under ett vitt lakan ligger en kropp. Hon ser det likbleka ansiktet på en "lockig, långhårig" yngling. Hon svimmar och vaknar upp på sjukavdelningen. Där får hon reda på att "ynglingen" är en maskerad Eva Backlund. Eva mördades på samma sätt som kommissarie Lundin.
- Pi åker till en väninna som lovar att ta hand om henne. Där tar hon kontakt med alla medlemmarna av filmteamet och stämmer träff med dem klockan halv sex på kvällen i konferensrummet. Hon träffar Roslund och berättar för honom att hon ska bluffa och säga till sina medarbetare att hon vet vem det är och ge denne en chans att själv avslöja sig för polisen. Hon ska få två livvakter med sig. Den unge Anders Mattsson ska vara med på träffen. Han ska föreställa en kusin på besök.
- Men först ska hon göra en inspelning för TV där hon vädjar till tittarna att vända sig till polisen om de känner igen mannen på bilden.
- Hon bluffar inför filmteamet att hon vet vem av dem som mördade kommissarie Lundin. Sedan gick hon därifrån och åkte hem i sällskap med livvakterna. Där kommer plötsligt Alex Nyström hem från sin resa till Kanarieöarna och skrämmer alla innan de inser vem det är. Det blir en glad återförening. Sedan händer inget under natten.
- Alex berättar att han på Kanarieöarna träffat en Ulla Nordlund, en mannekäng som åkte tillbaka innan Alex. Hon föreföll ha känt Lundin.
- Roslund tar med sig Pi och Alex till Täbystaden och galoppbanan. En man rider ut på banan. Det är Olle Gunnarsson säger en kvinna som ringt efter polisen. Hon har känt igen honom på Pis efterlysning i TV. Gunnarsson rider hög fart och då några ungdomar på häst kommer i vägen undviker Gunnarsson en kollision men då halkar hans häst och Gunnarsson, som rider utan hjälm, faller huvudstupa i den hårda marken och bryter nacken. Gunnarssons fingeravtryck binder honom helt vid mordet på Eva Backman och inbrottet i Nacka. En av mördarna är identifierad. En återstår. Vem är den andre?
- Roslund har funnit att före rånet hos Andersson & Co var Dennis Larsson anställd på en reklambyrå. Ett särskilt gott arbete var hans broschyr om kassaskåp. Samma typ som fanns på båda brottsplatserna. - Alex och Pi kör till trakten av Vanadisplan där Eva hade bott vid tiden för rånet hos Andersson & Co. Dörren öppnas till huset och en slank kvinna kommer ut. Det är Ulla Nordlund. Hon bor i samma hus där Eva tidigare bodde! Plötsligt kommer Dennis till samma port. Han säger att han söker Ulla Nordlund. Hon har en annan adress också säger Dennis och vill att Pi följer med honom. Men i den lokalen är det mörkt och tomt. Där tar Dennis fram en stilett och hotar Pi. Men plötsligt är någon bakom Dennis och tar ett strupgrepp på honom. Ulla Nordlund hade ordnat en fälla för Dennis. Dennis ville betala henne för hennes tystnad men hon fruktade att han i stället skulle mörda henne. Dennis mördade Lundin men det var Gunnarsson som dödade Eva Backman.