Folke Mellvig Ett tu tre 1953
 

Fil. lic. Lennart Björkstam, litteraturdoktor kontaktar i uppdrag av sin klient författaren Herman Ljunggren Hillmans detektivbyrå. Där finner han makarna John och Kajsa Hillman liksom den "fåraktige men knipsluge" Freddy Sjöström. Det bär av till Skåne närmare bestämt till badortssamhället Treviksnäs, som väl bör omfatta Skanör och Falsterbo. Herman Ljunggren ärvde en förmögenhet efter en rik textilman, Emil Hansson och bor nu i den pampiga Södergården.
- John och Kajsa tar tåget till Treviksnäs där de träffar sekreteraren
Anna Bergström. Där finns också en ung man som visar sig vara författaren Lasse Logren och hushållerskan änkefru Emma Månsson. Men det första de får se av Ljunggren är hans lik. Han ligger död i sin säng luktande cyankalium. Fru Månsson svimmar då hon erfar sanningen men kan sedan berätta att hon serverade Ljunggren te och smörgås vid halvniotiden. Anna gick sedan upptill honom.
- Läkaren
Berndt Ahlman kommer och konstaterar cyankaliumförgiftning.
- Landsfiskalen
Tore Borg kommer. Det är en bekant till John Hillman. Även fjärdingsman Larsson. Denne hittar ett cellofanpapper under sängen som kan ha varit ett hölje för giftet.
- Apotekaren vet att Ljunggren rekvirerat kaliumcyanid för "desinsektion" av sitt växthus.
- Hillman informerar Björkstam som ber honom hålla ställningarna tills han själv kommer ner. Mer har skrivits om Logren än av honom.
- Trädgårdsmästaren
Anton Magnusson är intresserad av Emma Månsson och har använt kaliumcyanid mot skadeinsekter. Men det är Ljunggren som har nyckeln till förrådet.
- Borg tror att Ljunggren gjort självmord men velat dölja detta för att inte livförsäkringen skulle stoppas. Den går till hans kusin
Sonja Holzt.
- Anna ringer Ljunggrens advokat och får reda på att hon testamenterats 35 000 kr. Men Lasse Logren fick det den fina gården och en årlig avkastning för driften. John och Kajsa ombeds stanna kvar i huset för att övertyga sig om att Lindgren dött genom självmord.
- Freddy sätts telefonledes i arbete i Stockholm bl a med att skicka ner Johns frack till begravningen.
-
Alex Hammar, stinsen, var god vän med Ljunggren.
- Till begravningen kommer kusinen och arvtagaren den frånskilda bibliotekarien Sonja Holzt. Hon vill att detektivparet Hillman fortsätter att arbeta för henne.
- Till begravningen kommer också en enarmad man och en ung flicka. Han heter
Erland Jonsson och förlorade armen genom ett vådaskott. Ljunggren förbarmade sig över honom och skänkte honom en stor summa pengar.
- Lennart Björkstam går igenom Ljunggrens efterlämnade skrifter. Till sin överraskning finner han dikter. Om döden och ängslan, fyllda av bitterhet och pessimism men också galghumor.
- Hillman gör ett besök hos trädgårdsmästaren Magnusson. Han är i sitt växthus och är mycket irriterad över misstankarna om mord. Men han berättar om att Ljunggren haft en "kinakapsel" på sitt nattduksbord. Ortens apotekare kan upplysa om att en sådan gelatinkapsel löses upp på 5 minuter i magsäcken. Har någon preparerat kapseln med kaliumcyanid och sedan stängt den med gelatin?
- Björkstam fortsätter att läsa Ljunggrens dikter. En av dem tycks vara en bekännelse av mord! Där finns också skiss till ett testamente som visar sig vara Emil Hanssons. På listan finns inte Ljunggren med.
-
Viktor Andreasson har skrivit ett brev till Emil Hansson och rekommenderat Lasse Logren som mottagare av Hanssons donation. Men det var Ljunggren som ärvde allt.
- Emil Hansson hade dåligt hjärta, åt digitalis och dog i hjärtförlamning.
- Erland Jonsson berättar om
Ove Starck, som är järnhandlare och ordförande i kommunfullmäktige. Jonsson vill anlita Hillmans för att ta reda på vem det var som sköt på honom. När de båda detektiverna lämnar Jonssons hus i det regnvåta mörkret försöker en bil köra över dem. Båda kastar sig omkull och Kajsa vrickar foten. Tvingas till sängläge under flera dagar.
- John Hillman tar nu ner reserverna från Stockholm. Freddy "skrockar belåtet". Nu får han vara med där det händer något.
- Hur gick då jaktolyckan till? Månsson berättar att Starcks hembiträde
Vera Lundwall sagt att Starck själv gått ut för att jaga eftersom Emil Hansson låg sjuk. Anna däremot hävdar motsatsen nämligen att Starck inte jagat den dagen då Jonsson blev lemlästad.
- Freddys första uppgift blir att ta reda på att Vera Lundwall flyttat till Köpenhamn för att bli sångerska. Hennes föräldrar bor i Östra Hovie.
- John och Freddy skuggar Ove Starck när han beger sig till plats för vådaskjutningen av Jonsson.
- Detektiverna misstänker doktor Ahlman. John och Freddy beger sig dit. De hittar honom liggande död i sitt garage. Bilen är i gång. Kolosförgiftning. Han har en skada i nacken som efter slag av ett mjukt föremål. Någon står gömd utanför. Denne någon springer iväg. John springer efter. Snart är han ifatt Ove Starck. Starck berättar att den dag han bestämt sig för att jaga ville inte hans gode vän Emil följa med. I stället följde Anna med. Stark hade i hemlighet haft ihop det med Anna en tid men ville nu göra slut. Anna blev vansinnig och slogs med Starck om jaktgeväret så att ett hagelskott gick av. Det träffade Jonsson i armen.
- Under tiden har Anna förberett ett mord med cyankalium i Emma Månssons rum. Men Emma vaknar och undkommer.
- När John Hillman kommer tillbaka anklagar han Anna för mord och mordförsök. Inför Johns övertygande bevisning faller hon till föga och erkänner.
Anna var förälskad i alla sina offer. Hon var minst lika förälskad i de pengar och bekväma liv som äktenskapet kunde ge.

Fröken Hanström har frisörsalong i Stockholm(?)
Hillmans referenter är kriminalkommissarie Karlgren
"ett tu tre får du din mördare" tröstar Kajsa John (97)