Folke Mellvig Gengångaren 1972

 

Baksidestexten  Sammanfattningar  Mellvigs startsida

Ingenjör Tore Mattsson besöker ett företag för att träffa direktör Christian Ekström för Tillmanindustrier. I receptionen sitter hans f d fästmö Kerstin Hallberg, nybliven änka efter Arnold Hallberg som omkommit i en bilolycka. Kerstin har två barn, Ulla, sex år och Ulf, 4 år. Kerstin har en barnflicka, Birgitta Engman, 19 år.
- Advokat Lars Ahlgren träffar henne på restaurangen. Han är affärsjurist och har hjälpt Kerstin med mycket efter bilolyckan.
- Fröken Märta Hallberg är Arnolds syster och hon tycker inte att Kerstin sörjer henne bror tillräckligt väl.
- Eva Ahlgren kommer på besök. Hon är Kerstins bästa väninna och syster till Lars Ahlgren. Senare på kvällen får Kerstin besök av en kvinna från Norrtälje. Hon heter Irene och säger sig vara Arnolds älskarinna. Hon vill att Kerstin ska dela arvet after Arnold med henne. Medan de pratar får Kerstin ett telefonsamtal. En man ber att få tala med ingenjör Arnold Hallberg.
- Nästa morgon får Kerstin lift av Tore Mattsson till arbetet. Hon ber sin chef direktör Ekström om extra lång lunch för att äta lunch med Tore. De åker till Djurgården.
- På kvällen åker Kerstin till Märta, Arnolds äldre syster. Hon blir bestört då Kerstin berättar att hon hittat en pistol bland Arnolds kvarlåtenskap. Däremot kände hon till älskarinnan i Norrtälje. Märta menar att hon kan ordna kontakt med Arnold. Hon är med i ett sällskap som har ett bra medium.
- Kerstin åker ut med Birgitta och barnen till sommarstugan. När de kommer tillbaka på kvällen är allt upp och ner i huset. Någon tycks ha letat överallt. Pistolen och ammunitionen är borta. Birgitta berättar att hon sett en okänd man stå och arbeta med dörrlåset och sedan sagt sig ha gått fel.
- Kerstin ringer Lars Ahlgren som vill komma genast. Han kallar in två polismän också.
- Kerstins syster Vera som bor i barndomsstaden vill att Kerstin ska låta Birgitta och barnen komma och hälsa på och leka med sina kusiner ett tag. De tar tåget. På perrongen träffar hon Lars Larsson som är Birgittas fästman.
- Birgitta får ledigt en dag och mitt i röran kommer Tore Mattsson på besök. Han vill bjuda henne på restaurang på kvällen. Hämtar henne klockan 19.
- En svart Amazon följer efter dem när de kör iväg. De har det revligt på restaurangen men på hemvägen är den svarta bilen fortfarande efter dem.
- Nästa gång den svarta bilen följer efter henne antecknar hon bilnumret. Ägare är en detektivbyrå.
- Genom direktör Ekström får Kerstin veta att Arnold, som alltså också arbetat på Tillmanindustrier, haft en betydligt högre lön än vad han uppgivit för sin maka.
- I Kerstins vindskontor hittar kriminalarna en liten bandspelare, utan band.
- Kerstin får ett nytt besök, en ännu mer påträngande kvinna än förra gången. Hon uppger sig för att vara Tores fästmö och anklagar Kerstin för att lura Tore från henne. Hon kallar sig fru Britta Lidström och är full med rika smycken och armband. Hon är mycket burdus. Då kommer Tore med en blombukett till Kerstin. Det blir en pinsam situation. När Kerstin kört ut henne säger Tore att hon är en viktig kund och affärsbekant.
- På kvällen nästa dag kommer Lars Ahlgren för att hämta Kerstin till hans syster Evas förlovningskalas. Fästmannen är läroverksadjunkt på den skola där Eva är kurator och heter Lennart Skoglund. Kerstin tycker inte om honom.
- Nästa dag åker Kerstin till sin barndomsstad för att hämta Birgitta och barnen hos sin syster Vera. Hon har precis träffat dem då telefonen ringer. En mansröst säger att de kräver att hon talar om var hon gömt det som de letat efter i lägenheten. Ulla berättar att en främmande man frågat Ulf om när deras mamma skulle komma. Vera och Erik berättar för Kerstin att det länge gått skvaller i staden om Tore Mattsson. Att hans chefs fru lagt ett gott ord för honom så att han fick den fina förflyttningen till Stockholmskontoret.
- Hemma finns en brevlapp i postkorgen. Det är Märta som lagt dit den. Hon skriver att hon fått "kontakt" med Arnold under en seans med ett medium.
- Christian Ekström ringer hem till Kerstin och vill ha ett viktigt samtal med henne. Han säger att kvällen innan den då Arnold omkom i en bilolycka blev en man överkörd och dödad. Bilföraren smet från olycksplatsen. Kan det vara Arnold och kan han ha berättat detta för sin älskarinna som sedan hade en hållhake för utpressning av honom?
- Märta berättar att Arnold inte har fått ro. Det är något han måste säga Kerstin. En fara hotar Kerstin.
- Polisen spårar mu alla samtal som Kerstin får.
- Birgitta åker ut till sommarstugan. Tore har tipsat henne om att Arnold kanske gömt det där som männen jagar. En bil följer efter henne utan att hon märker det. Hon letar igenom hela stugan utan att hitta något. Men i vindsutrymmet välter hon en kartong med gamla serietidningar och då faller det ut ett genomskinligt fodral. Samtidigt dyker en mansgestalt upp och skrämmer henne. Det är Lars Ahlgren. Hon vill inte visa honom vad hon hittat så hon ber honom hämta en stege i redskapsboden. Plötsligt är där en man med mask för ansiktet som hotar henne med pistol. Han slår ner henne när hon inte vill lämna över ritningarna. Hon vaknar upp när det bultar på ytterdörren. Det är Lars men dörren är låst. Lars är blodig i skallen, i håret och på ena kinden. Mappen med ritningarna är borta. Både Lars och hennes bil har ett hjul platt. Lars byter till reservhjul och de tar sig till en lokal polisstation.
- Lars ringer nästa dag och berättar att en Göran Gustavsson nyligen släppts ut efter en halvårs fängelsestraff. Han uppgav som sin adress, sin systers Irene Gustavsson adress. Båda har gått under jorden.
- Tore Mattsson följer med Kerstin till den seans som Märta Hallberg vill att de ska vara med på. Där sitter flera människor samlade som i en kyrka. Avlägsna röster hörs efter en stunds väntan. En man pratar om en röd Taunus. Och att Kerstin ska akta sig för Göran.
- Tore visar upp sitt nya radhus för Kerstin. Det är bara hon och barnen som fattas menar han.
- Kerstin får en räkning från banken. Det är för Arnolds bankfack!
- I bankfacket finns en kartong med en bandspelarspole med band. Hon åker genast hem, går upp på vinden och tar fram bandspelaren hon tidigare hittat på vinden. Den är batteridriven och fungerar. Hon lyssnar på ett samtal mellan Arnold och tre män som han kallar Göran Gustavsson, Henry Brandt och Olle Lundin. Göran påminner Arnold om att han, Arnold, kört över en lantbrukare på Norrtäljevägen och sedan smitit därifrån. De presenterar sina villkor för att inte avslöja Arnolds brott. De tre männen planerar inbrott i Tillmankoncernen, där Kerstin är anställd och Arnold en betrodd ingenjör. Inbrottet ska ske dagen före avlöningsdagen. Arnold ska förse dem med skisser över var tjuvlarmen är placerade. När Kerstin hört färdigt hör hon smygande steg utanför vindsförrådet. Men det är Anders Jonsson, en polis som visar sin legitimation. Han skickades ut sedan polisen avlyssnat Kerstins telefon. Han tar bandspelaren med bandet och åker till polisstationen.
- Polisman Molin hör av sig till direktör Ekström. Nu gäller det att planera för infångandet av ligan.
- Ligan kommer klockan två på natten som planerat och grips alla på bar gärning.
- Och Kerstin flyttar in hos Tore Mattsson, sin ungdomsförälskelse, med de två barnen och barnflickan Birgitta Engman. Men innan dess gör de ett besök i sommarstugan och lyckas precis hindre Irene Gustavsson som försöker sätta fyr på huset som hämnd för att hennes bror gripits.