Folke Mellvig Hillman och Kavaljeren 1956
 

Kaptenen John Hillman och hans fru Kajsa planerar en resa till Italien. Men något kommer emellan så det få bli Kalmar i stället. John får ett brev från läkaren Arnold Bäckström med bön om hjälp. Bäckström hade tidigare bistått med råd i Hillmans kamp mot spionligan. Kajsa, då hon hette Larsson, har gått i skola i Kalmar och har vänner där. Rektorskan Sigbritt Fahrenius var hennes mors väninna. Dottern Eva Fahrenius är Kajsas. Eva är för tillfället i Peru. Hon är flygvärdinna.
- De kommer till tant Sigbritt. Hennes hembiträde
Greta Gudmundsson tar fram mat.
- På kvällen blir det teaterföreställning. I mellanakten spanar John förgäves efter Bäckström. I stället träffar sällskapet herrskapet Julia och Christian. Nu är de emellertid omgifta var och en på sitt håll.
Julia med ingenjören Jockum Speyer och bankdirektören Christian Winkler med läroverksadjunkten Solveig Ekstrand.
- Efter teaterns slut träffas alla på Teaterbaren för en teatersupé. När Hillman kommer in på eldbegängelse är Solveig nära att svimma och välter sitt vinglas.
- Åter hos tant Sigbritt träffar de en förgråten Greta p g a kärlekstrassel.
- Nästa morgon blir det bilutflykt till Öland. Via "Kalmarsund VI". (Bron kom inte förrän 1972). Strax utanför Borgholm ligger en nyss nedbrunnen villa. Hästägaren
Göran Svenning hade brunnit inne. Man hittade honom skjuten genom huvudet med pistolen bredvid sig. Längre fram hittar de en auktion. Där träffar John som av en tillfällighet Arnold Bäckström. Han bjuder på en sekretär som räddats från eldsvådan. Gubben Algutsson blir upprörd. Det var hans dotter Asta som ärvde allt efter Svenning där hon tjänat som hembiträde.
- Som vi kommit överens om kommer jag till Bäckströms villa dagen därpå. Ett propert hembiträde informerar honom om att Bäckström ännu ej är hemkommen. För att fördriva tiden åker jag till "Kalmartidningen" och läser i läggen om den "mystiska villabranden". Detta uppmärksammar kriminalreportern
Sixten Carlsson som säger sig vara bekant med Göran Svenning och som vägrar tro att denne begick självmord.
- När jag återkommer till Bäckströms villa är ingen hemma. Jag hör ett ljud av att porslin krossas går in och finner en porslinsfigur i tusen bitar. Bäckström och hembiträdet kommer samtidigt. Vem har krossat figuren och varför?
- Arnold berättar om hur Göran Svenning dykt upp på en privat fest som Eva Fahrenius hade dagen före eldsvådan. Arnold var där men tvingats lämna för ett läkarbesök. När han kom tillbaka blev Göran utkastad och ingen ville tala om varför. Dagen efter omkom Göran och Arnold fick för sig att hans vänner misstänkte honom för dödsfallet. Till sist lyckas han även klämma fram sin hemlighet nämligen att han hjälpt Solveig att göra abort. Hon blev sol och vårad av Göran och blev med barn.
- Kajsa har lyckats ta reda på att Arnold varit gift. För ett år sedan omkom både hans fru och deras två barn i en tragisk bilolycka i Tyskland. Hustrun hette
Helen Speyer och var Jockums kusin.
- Arnold har för avsikt att starta ett sjukhem i den fina luften på Öland. Han ska köpa tomten av Kaleb Johansson som också är hans patient. Den frikyrklige
Kaleb Johansson ser synd över allt och vill skänka allt till hednabarnen. (Kaleb är ett populärt frikyrkligt namn i svenska deckar kretsar. Vic Suneson har använt det i minst två sammanhang, bl a i Brottforsen).
Kaleb är sjuk och Arnold blir orolig då han inte ringer. De tre far till Kalebs adress och hittar honom skjuten på golvet. Polisen alarmeras. En av Kajsas tidigare danspartners,
förste kriminalassistenten Björn Ståhl kommer i sällskap med kriminalassistenten Olgård. Även Arnolds golfpartner kommissarie Hermansson dyker upp.
- Hillman får ett anonymt telefonsamtal. En mansröst vill att Hillman avslöjar allt han vet för polisen. Hillman kallar mannen för "Kavaljeren".
- Det unga hembiträdet Greta Gudmundsson vill erkänna något för John. Hon tog en promenad med en man och hamnade utanför Kalebs hus vid tiden för mordet. Plötsligt försvann hennes kavaljer och kom inte tillbaka. Hon hörde en smäll som av ett skott. Är det han som är "Kavaljeren"?
- Paret Hillman tar sig till Bryggeriet för att träffa Asta Algutsson, som varit hembiträde hos Svenning. John tror att "Kavaljeren" är Astas fästman.
- Sedan stämmer de träff med Julia Winkler på "Byttan", Stadsparksrestaurangen. Hon berättar om sin kärlek till Jockum och om hur hans kusin Helen Bäckström omkommit i en bilolycka i Tyskland.
- I Domkyrkan träffar de en sörjande Solveig.
- På Stadshotellet söker de upp Christian Winkler.
- Och i sin bostad får hembiträdet Asta Algutsson besök. Hon berättar att hon varit hos Svenning på morgonen innan branden. Men då var det alldeles tyst i huset.
- Detektivparet deltar i sorgegudstjänsten i den lilla frikyrkan under ledning av pastor
Malmberg. Sopranen Ethel Enochsson hjälper honom att räkna kollekten.
- Asta vet också att berätta om en "radioklocka" som Svenning hade. Han hade ställt den på klockan 11 på söndagsmorgonen.
- I Kalmartidningen har Sixten Carlsson fått in en lång intervju med Kalebs hushållerska
Olga Bladh.
- När John ser ett foto på Julia i riddräkt får han sina aningar. Snabb bilfärd till ridhuset som gränsar till Svennings nedbrända tomt. Grabben Sven vet att Julia brukade rida där. Och att hon kände väl ridmästaren
Ebbe Persson. Det tycks vara han som är "Kavaljeren" åt Greta Gudmundsson. Har han haft ett förhållande med Julia?
- Nu får det bli ett besök hos Julia Winkler. Det avlägger John själv. Han påstår att Christian, hennes förre make kommit på hennes förhållande med Ebbe Persson och därför skildes de två. Men även Svenning kom på älskogsaffären och hotade med att förråda henne för hennes nuvarande fästman Jockum. Det var detta Svenning pratade om på festen hos Eva Fahrenius och som fick honom utkastad. Kaleb Johansson kom fram till att Julia dödad Svenning och ville ringa till polisen. Julia erkänner att hon då tog fram en pistol och sköt ett varningsskott i väggen bakom Kaleb. Men när röken lagt sig låg Kaleb död på golvet.
- Under tiden åker Kajsa till Kalebs hushållerska
Olga Bladh. Hon manglar tvätt. Ett lakan har små prickar som av krutstänk. Det tar Kajsa med sig. I triumf presenterar hon beviset för Björn Ståhl! Någon stod utanför Kalebs fönster, gömd under ett lakan på klädstrecket utanför. Denne sköt skottet som dödade Kaleb. Olgård hittar hylsan på gräsmattan, den har kaliber 7,65. Kulan i väggen har kaliber 6,35! Det ser alltså ut som om Julia skjutit för att skrämmas och någon annan skjutit för att döda.
- Eva Fahrenius har kommit till stan. Hon berättar att vad Göran Svenning pratat om och som fått dem att kasta ut honom var att han påstått att Arnolds fru Helen, avsiktligt kört ihjäl sig och barnen. Göran åberopade ett brev från Jockum.
- John Hillman erbjuds göra ett besök på Slottet i Jockums sällskap. Han förevisas de tjocka murarna och fängelsehålorna. Det hjälper honom att få en idé om att Göran Svenning inte alls dödades i sitt hem utan flyttats dit sedan han dödats. Då hör han någon som ropar. Det är Ebbe Persson som någon skjuter på. Skytten flyr men hittas skadad när han försökt hoppa ner från den höga slottsvallen. Det är Christian som misslyckats med att döda ett farligt vittne.
- Sedan Göran kastats ut ur tant Sigbritts hus hade han gått till Christian och skrutit med ett onämnbart födelsemärke som Julia hade och Solveigs abort. Christian blev rasande över hur Göran skändade hans kvinnor och krävde pengar för att hålla tyst. Christian sköt honom. Nästa dag transporterade han "hem" liket och skapade en brandhärd. Kaleb räknade ut hur det gått till och därför sköt Christian honom.


Vännen Örgren på Bergsgatan hade avancerat till krim. ök. eller kanske det kallas förste kriminalassistent.
En beskrivning av Kalmars och Ölands geografi. Mellvig visar goda kunskaper om staden. Det smala portvalvet som kallades för Kavaljeren. Fina miljöbilder. John kör Opel Kapitän.