Folke Mellvig Stjärnfall S&L 1952

Den firade teaterstjärnan Evert Block tar emot hyllningar efter kriminalpjäsens slut. Hans fru Irene Block är inte där men väl teaterchefen Lars Hallander, vännen konstnären Tore Lund, hans doktor Lorenz Widstrand. Kollegorna Annika Linder och Eva Karlén. Blommor har kommit från John och Kajsa Hillmans Detektivbyrå. Vera Rindell vill ha en huvudroll som tack för att ha varit Everts älskarinna. Nu är han trött på henne. Hon skriker och gråter. Hon var tidigare modell åt Irene Block och sedan till Tore Lund. Evert upptäckte henne tidigt och hon blev hans älskarinna.
Lasse Hallander låter inte Eva Karlén få den roll hon vill ha. Hon blir rasande. Kanske fotografen
Harry Strandberg med goda tidningskontakter kan hjälpa henne.
Irene Block vill ha skilsmässa. Orsaken är skådespelaren och Everts kollega
Herbert Axell. Evert vägrar. Irene och Herbert bestämmer sig för att prata ut med Evert i hans loge på teatern efter första akten.
Harry Stranberg hittas mördad med en dolk i ryggen.
Hemma hos Hillmans är det Kajsa som först ser tidningsrubrikerna om mordet. Hembiträdet
Hulda är där. John har telefon från en advokat Granberg. Men det är söndag så medarbetaren Freddy Sjöström får ta hand om det. Granberg är advokat åt Strandbergs biträde Sonja Strand som anhållits för mordet. Han vill anlita Hillmans detektivbyrå.
John Hillman träffar henne på Polishuset. Hon berättar att hon varit straffad för stöld på sin förra arbetsplats och att Harry Strandberg utnyttjat henne som billig arbetskraft. Hon ville lära fotografera. Han ville att hon skulle städa. Men hon är oskyldig till mordet och hon hörde ingenting av händelsen eftersom hon dammsög i vardagsrummet innaför ateljen där Harry hittades. Hon är rädd att det är hennes fästman,
Erik Hansson, som mördat Harry.
Efter samtalet vill
Kommissarie Karlmark tala med John. Han kan berätta att en fröken Margot Hall ringt till Harry precis efter mordet. En sångerska som varit förlovad med honom.
John och Kajsa åker direkt till Erik Hanssons arbetsplats. Han vill gärna vara med och bekosta Sonjas försvar.
Vidare till Margot Hall som inte tycks sörja sin f d fästman något nämnvärt. Ett skäl till den uppslagna förlovningen var att Harry börjat intressera sig för
Louise Ryberg, en medelålders rik chefredaktör för veckotidningen "Livet och Vi".
De åker tillbaka till mordplatsen. Där sker just en rekonstruktion. Där är
kriminalkonstapel Svensson och kriminalöverkonstapel Örgren.Det finns ett vittne, livsmedelshandlaren Hugo Johansson, som kom till Harry Strandberg för att leverera varor precis efter mordet. Även brandmannen Ellert är där, Strandbergs granne till vilken Sonja sprang för att telefonera.
Hillman får reda på att Eva Karlén besökt Strandberg på morddagen.
På kvällen går detektivparet Hillman med Freddy på restaurang för att höra Margot Hall sjunga. Hillman får henne att avslöja att Strandberg bedrev utpressning med sin fotografier som grund. Han hade ett foto på hur en bil som kört över en kvinna smitit från olycksplatsen. Mannen sitter i restaurangen och vill prata med Margot.
Freddy skuggar honom då har lämnar restaurangen. Det är Lorenz Widstrand, läkaren och Hugo Johansson kan identifiera honom som mannen som lämnade Strandbergs hus vid tiden för mordet. Uppe på sin mottagning berättar han för Hillman om hur Strandberg pressat honom på pengar. Han bestämde tid med Strandberg för att för en gång få slut på affären. Han kom precis då mordet skett.
Brandmannen Ellert har jour på Centralteatern. Där får skådespelaren Evert Block besök av en rasande Vera som skyller honom för att ha förstört hela hennes liv. Hon kastar en vas mot hans huvud. Han duckar och en spegel går i kras.
På scenen grälar hans "fru" mrs Armstrong på honom. Rollen spelas av Eva Karlén. Sedan ger hon honom ett glas med whisky spetsat med gift. Men denna gången är giftet verkligt. Det är cyankalium.
John Hillman använder sin dyrk för att ta sig in i Harry Stranbergs lägenhet för att leta efter spår. Han överraskas av en pistolbeväpnad Margot Hall. Snart hjälps de emellertid åt att leta. Hillman hittar ett kort av en man och en ung kvinna. Mannen är Ellert. Sedan hittar han vad han sökt efter nämligen kortet på Widstrands bil och den överkörda kvinnan.
Därefter tar sig Hillman till teatern. Kajsa och Freddy är redan där och liket av Evert Block bärs just ut. Hillman lyckas ta sig in på scenen där Karlmark håller förhör.
Freddy har fått tag på Eva Karlén. Hon vill prata med Hillman. John åker till hennes våning.Han får reda på att Irene Block begärt skilsmässa.
Irene Block ringer Tore Lund. Hon är orolig för Vera.
John kommer på besök till irene. Han lovar att Kajsa ska prata med Vera.
Harry hade tagit några foton om vintermiljö för "Livet och Vi". Men ett foto saknas. Hillman får Louises tillstånd att se bilderna i kronologisk ordning. Sedan åker John och Kajsa till Fyrbacka mellan Nynäshamn och Dalarö för att ta reda på vilket motiv som saknas. De hittar Santessons villa som kan vara "den felande länken". Det hittar en slags snölabyrint i trädgården. Med kolbitar gömda under snön. Planet till Helsingfors dånar över deras huvuden. Kolfigurerna bildar tecknet PR 6. Poste restante Stockholm 6? De knackar på dörren som är olåst. Snart blir de båda nedslagna. Vaknar inlåsta i en skrubb. Efter en lång tid kommer det en bil. Det är Santesson som kommit hem. Han är beväpnad med pistol som dock Hillman lyckas få tag på.
Hillman kräver att de kör till polisen. En bil följer efter dem. Santesson vill upp till sitt kontor för att hitta det kort han fått av en fotograf som föreställer en man som häller ut kol. Han hittar inte kortet. I stället dyker två män upp och tar hand om både Kajsa och John. Detektivparet övermannar dem emellertid och på gatan är redan polisen alarmerad (av John som "tidsinställt" tutan på sin bil så att den gått igång). Av Karlmark får de reda på att ligan använde sig av Santessons firma för sina smuggelaffärer. Men de var oskyldiga till mordet på Strandberg.
Kajsa åker över till Tore Lundhs ateljé. Hon spelar förvirrad. Pratar om sin syster som sitter inspärrad och inte får komma ut. Hon driver honom allt längre tills han springer i väg och låser henne inne. Hon blir rädd och ringer Freddy som lovar komma bums.
Men Tore har i stället åkt till Irene Block, hans gamla kärlek. Han talar om att den är han som mördat de båda. Evert för att han ville göra Irene fri och Strandberg för att han kommit på honom då han höll på att fylla gift i den flaska Evert skulle din drink ifrån. John Hillman kommer dit och Tore Lundh ber självmant att få ringa till polisen och ange sig.