Folke Mellvig Vita frun Tidens 1963 (1962) 165 sid

Roger von Schöffer, den siste av sin ätt? Han kommer hem från Brasilien för att sörja och begrava sin
syster
Eva von Schöffer, som tar sitt halsband med sig i graven, när hon går ut i kärret och dränker sig.
Hans far dog för tio år sedan. Hans mor, gifte om sig med den stormrike och hänsynslöse
Wilhelm G:son Lundberg. Sedan hade modern dött och nyligen också styvfadern. Innan dess hade han gift sig med nuvarande slottsfrun Helen G:son Lundberg. Hon hade en dotter Agneta, som 17 år gammal slutat leka med dockor.
Husläkaren
Simon Ek informerar Roger om vad som hände när advokaten uoffentliggjorde Wilhelms testamente. Alla var samlade. Där var också förvaltaren Torbjörn Strand, Wilhelms sköterska Eivor Jansson, Julia och Selma Rask, innehavare av Stortuna värdshus samt husjungfrun Maria. Roger fick bara sina skulder efterskänkta och Eva en småsmula på 15000. Och gubben ägde 13 miljoner!
Julia och Selma Rask, de båda innehavarna av Stortuna värdshus får besök på Juliss 70-årsdag. De har en inneboende, en ung dam, Maud Bergstedt, etnolog som forskar i folks vidskeplighet. Det är deras systerson Freddy Sjöström från Stockholm, John Hillmans assistent och hjälpreda. Selma är synsk och ser då och då "Vita frun".
Vem spelar i paviljongen Evas melodi på pianot? Helena hör musiken och tror att det är hennes dotter Agneta. Men det är en docka som ser likadan ut. Då Roger kommer på henne gömmer hon dockan bakom draperiet till en av fönsternischerna.
Freddy vill låna pengar av av moster Julia. Hans dröm är att starta en egen deckarbyrå. Hans fästmö
Sonja är på väg från Stockholm för att intyga has oförvitlighet. Under tiden arbetar han flitigt som köksbiträde i mostrarnas värdshus.
Annika känner sig alltmer dragen till Roger som alltmer funderar på att stanna på godset. Trots att hon saknar körkort kör hon bil till köpingen. Vem liftar med henne om inte Freddy som skurit sig vid potatisskalningen och behöver omplåstring hos doktorn. Hon får punktering och då upptäcker de två att dockan som liknar Agneta ligger i bagageutrymmet.
Husjungrun Maria vii ha tabletter av Simon Ek annars ska hon avslöja honom. Är hon narkoman?
En krans från Evas begravning faller plötsligt ner i den öppna spisen. En makaber sista hälsning till Agneta?
John Hillman anländer. Nu som föregiven arkitekt som ska ha hand om rivningen av paviljongen där Eva bott. Han träffar sin gamle lumparkompis Simon Ek.
När Helen går till Agnetas rum var någon på väg att strypa henne. Helen hittar henne sovande men runt hennes hals ligger Eva halsband, släktklenoden. Hon känner att det finns någon i rummet och svimmar. Hillman och Simon hittar henne med Maria stående böjd över henne. Hillman och Simon går till gravkoret och finner Evas lik men också halsbandet på plats.
Helen kan inte sova. Hon ser levande ljus brinna i paviljongen. Hon känner att hon måsate gå dit, där finns gåtans lösning. En vit skepnad kommer mot henne. Och stryper henne! Simon och Hillman hör skriket och rusar dit och finner Roger stående böjd över den döda kroppen.
Kriminalkommissarie Rune Ahlgren från Stockholmanländer men tycks inte ta Freddys inviter om hjälp på allvar. Landsfiskalen inleder förhören.
Roger ringer Agneta. Vill träffa henne i paviljongen. Freddy följer efter och med honom Sonja. Dörren slår igen om Agneta. Där är någon, en vitklädd varelse med ett svarta bottenlösa hål i stället för ansikte. Agneta flyr uppför trappan till vinden. Dörren låses bakom henne och "Vita Frun" kommer och är nära att strypa henne. Hillman och Ahlgren skrämmer i väg spöket. Det flyr ut. Freddy tar upp förföljandet. Den vitklädda gestalten faller ner genom ett gruvhål. Men man hittar bara en docka. "Vita frun" är på väg mot Simons läkarpraktik. Hon demaskerar sig och Eivor kommer fram. Det är Simon som låst in Agneta i paviljongen. Eivor står under Simons hypnos. På samma sätt som han hypnotiserat Eva att göra självmord. Nu får han Eivor att också gå ut i kärret. Hon hittas död av Maud Bergstedt. Hon har ett papper i handen. Ett testamente där Eva skrivit att hon efterlämnar allt till Simon Ek.
Det var Eivor som mördade Helen. Och motivet var känt. Hon hämnades för att inte Wilhelm Lundberg ihågkom henne i sitt testamente. Men varken Hillman eller Ahlgren är nöjda. De vill utnyttja en spiritistisk seans som Simon Ek ska hålla för att få honom att avslöja sig. Maria ska spela rollen av att bli hypnotiserad. Maria låtsas bli hypnotiserad och hon säger sig se Eivor i de dödas land. Eivor kommer och vill ha Simon med sig. Maud Bergstedt som spelar Eivors vålnad gör Simon dödsförskräckt och han faller ihop och erkänner.
Hans motiv var att skrämma iväg Helen och Agneta från Stortuna vilket enligt testamentet innebar att de förlorade rätten till godset. Då skulle arvet delas mellan Roger och Eva och då Eva var död skulle Simon får hennes del.

Freddy får pengarna från sina mostrar för att starta egen detektivfirma. Men på ett villkor: att han gifter sig med Sonja!

Verkligen bra. Värd minst 6 poäng! Trevlig humor, spänning, övernaturliga inslag
Freddy försöker som vanligt få ihop det med alla flickor, denna gång med busschauffören Ann-Marie, men fästmön Sonja är efter honom.