Vic Suneson: Ordet är mord Tidens 1958
 

Män i en polisbil uppmärksammar att en man faller nedför en brant. Han är blodig.

Bruno Kenner, medelålders nervläkare med omfattande praktik i ett hus på Baldersgatan. Där bor också
Gustaf Kenner, Brunos far, pensionerad major och passionerad viraspelare. Han drar inte jämt med
Alice Kenner, Brunos hustru, med intresse för fiolspel och välgörenhetsbasarer. Där bor också Ove Samuelsson, yngre bror till Alice, lovande reklamman. Tjänstefolk är Hjördis Byedahl, härskarinna i husets köksdepartement och Gärda Blåst, hembiträde med nedkippade skor. På mottagningen (i huset) finns sköterskan Kristina Parén. Hon är släkt med Bruno.
En ovanligt krävande patient är
fru Rickman.
Ove vill låna pengar av sin syster. Igen.
Bruno faller baklänges genom trappräcket till andra våningen.
Ove är förlovad med
Jo Granquist, ung dam med mörkt hår. Hon kommer till huset på Baldersgatan just efter olyckan. Det blev bara en stukad fot. Plötsligt kommer polisen! Det är Jesper Falk, förste kriminalassistent, "rödhårig, fräkning, grovhuggen och 36". 99 kg. Någon har hört skottlossning för två dagar sedan.
Peter Peterson, kompanjon till Ove i reklamfirman Recko. Stor skämtare och historieberättare.
Jo har plats hos
Torsten Nyman, vän i familjen och även han ivrig viraspelare.

Födelsedagsfest för Alice på Älgön där familjens sommarstuga ligger. På väg ut är Bruno, Alice och Gärda. Ove och Jo. Torsten Nyman och Gustaf. Peter Peterson och Kristina Parén.
Där finns en segelbåt, Alice. Bergknallen Utkiken. Det blöta Kärret. Det bottenlösa Stupet. Samt Hyddan, lämlig för punschdrickande.
Ove och Jo ger sig ut på en segeltur i Erstaviken. Bruno tar bilen för att handla. Kör av vägen i en kurva. Skadas lindrigt. Han vill inte att hustruns födelsedagskalas ska ställas in för hans skull.
Efter middagen ska det bli skattsökarlek. Startar klockan 12 på natten. Bruno gömmer Alices presenter utomhus och gästerna får via en vers skriven av Alice ledtrådar var de ska leta.
Jo faller ner för Stupet i vattnet. Räddas av Ove. När de kommer tillbaka efter skattjakten är Alice försvunnen. Gärda Blåst hittar henne död i källaren. Troligen ihjälslagen med en ficklampa.
Kriminalkommissarie O P Nilsson och Jesper Falk anländer. De är ute i ett annat ärende. Saltsjöbadspolisens överkonstapel Croon kommer. Och sedan kriminalassisten Aron Andersson från Stockholmskriminalen.
Det andra ärendet är att reda upp mordet på en ungrare,
Bartoli, som knuffats ner för en klippa (se bokens inledning). Fast han heter egentligen Tabor. Bela Tabor, 28 år, och bror till den mördade, är efterlyst. Han har varit på Älgön. Och arbetat i trädgården hos Kenners. Croon får i uppgift att undersöka om Tabor finns i stugan på Älgön. Han ska kontakta konstapel Lindgren. Han finner dörren öppen och Lindgren nedslagen.
O P Nilsson slår snart fast att "fel" person mördats. Det måste ha varit Bruno Kenner som mördaren velat åt. Kenner informerar då om att han varit mycket nära att skjutas till döds några dagar tidigare. Kulorna sitter fortfarandc i väggen.
(jag får nu en tanke att det är Bruno som mördat sin fru. Sin oskuld vill han visa genom att ange sig själv som tilltänkt offer??)
Ove Samuelsson avslöjar för O P Nilsson att han arbetat hos Torsten Nyman och då blivit beslagen med att förskingra från kassan. Han krävde betalning med en växel och Ove förfalskade sin systers namn på den. Torsten kom på detta och utsatte Ove för utpressning.
Konstapel Regnström lyckas fånga Tabor då denne försöker fly från Älgön. Han skyller allt på Bruno Kenner! Bruno tvingas berätta om hur han i slutet av kriget studerat i Ungern för den berömde nervläkaren professor Bartoli. Han lämnade Ungern 1944 när ryssarna var på väg och anförtroddes då av Bartoli ett antal ädelstenar. När Bruno några år senare behövde pengar till sin klinik sålde han smaragderna. Sedan kom Tabor och hävdade sin rätt till de ädelstenar jag fått av hans far.

Änkefru Maria Charle, en av Kenners patienter, bekräftar att hon ringt honom, kvällen då Alice mördades (koncentrationen på detta telefonsamtal stärker mina misstankar att den är Bruno som mördat sin fru. "Ungern-spåret" är ett villospår!?).

Nu skriv det ett brev. Det är en man som skriver. Han skriver ett "bekännelsebrev" där han utger sig för att vara Bruno Kenner. Eller är det Bruno som skriver? Det blir snart klart att det hela var ett dubbelspel från Brunos sida. Han arrangerade mordförsök mot honom själv för att skaffa ett alibi för mord på sin fru och försök att sväta ner Ove. Målet var Jo som han älskade.
Peter har slut på cigaretter. Får tillstånd att åka och köpa. Ove får Bruno med sig för att säkra segelbåten i blåsten. O P hittar Bruno medvetslös i kajutan. Med en spruta och en kanyl. Avskedsbrevet ligger bredvid. Ove är försvunnen. Läkare tillkallas och Bruno överlever. Ove hittas svårt misshandlad av Bruno. Bruno spelade ett dubbelspel. Han arrangerade sitt "självmord" så att det skulle se ut som om det var Ove som skrivit avskedsbrevet och som sedan försökt döda Bruno.
Han arrangerade mordförsök mot honom själv för att skaffa ett alibi för mord på sin fru och försök att svärta ner Ove, som var Alice bror. Målet var Oves fästmö Jo som Bruno älskade.

till sidans topp