Helena Poloni Mord i barm 1957 (1956)
 

(boken börjar "i förväg")
Måndag
Postmästare
Pamela Pehrenstam, "Päron" kallad bor i ett litet hus, "Nr 6", i den lilla idylliska staden Brunnsköping vid Mälaren. Huset ägs av byggmästare Wold, vars försteman är byggnadssnickare Jussi Malm och är Pamelas vicevärd.

Pamela har ett ärende till Jussi Malm men hittar honom medvetslös och svårt misshandlad i hans radhus. Hon springer därifrån och ringer polisen från Pressbyråns kiosk. Kioskägaren varskor redaktör
"Pluto" Nilsson på Brunnköpings tidning.

Torsdagen innan:
Jämnårig med Pamela är
Hild Grufva, apoteksinnehavare. Båda kvinnliga ungkarlar.
I Munkbogränd 8, bor en åttiårig husägarinna
fru Andersson och missonsbokhandelsmedhjälperskan Linnéa Wikén, som avvikit till Florens med brevbäraren Emil Haglund. Linnéa mor kallades "Nattlivet" och ansågs prostituerad av skvallret. Hans maka är mangelbodsinnehavaren Gertrud Haglund och sonen heter Klas-Göran.
I huset bor också
"Mulen" Rudolfsson, ung och finnig chaufför.
Prostinnan
Astrid Brunelius är väninna till Pamela och Hild. Hennes man David Brunelius, prost och tankspridd.
Linnéa Wikén har just kommit tillbaka sedan älskaren dött i Italien.
Gertrud Haglund besöker pastorsexpeditionen. Hon är djupt uppbragt över att tvingas leva i samma hus som den som förfört hennes man och vill ha hjälp av prästen att få Linnéa vräkt. Prästen är helt hjälplös inför anstormningen men får hjälp av sin maka Astrid som bjuder in fru Haglund på kafferep så hon får tillfälle att lätta sitt hjärta om sin äktenskapstragedi. Astrid föreslår att hon ska tala med Pamela.
- Pamela tar Linnéa med på en promenad som berättar att hon kommit tillbaka efter sin älskares död för att ha en utställning av hans tavlor. Hon vill ha den på Rådhuset. Och hon vill inte flytta från "8-an" förrän alla förstått vilken stor konstnär Emil Haglund varit.
- Någon gör inbrott i Pamelas lägenhet och stjäl dryckesvaror.
- Häradshövdingen erbjuder sig att ha utställningen i hallen på Herrgårn.
- Astrid träffar husägaren fru Andersson på kyrkogården. Hon berättar att
Hulda Svänglund aldrig kunnat med Linnéa. När Huldas brorson "Tompa" Svänglund rånat postkontoret i Eskilstuna hade nämligen Linnéa påstått att han gömt sig hos Hulda. Hulda hade dött av att hon ätit rotmos som satts ut med råttgift i för att ta död på råttorna.
- Astrid bjuder varje lördag sin kusin landsfiskalen
Karl-Gustaf Moberg på middag i prästgården. Han berättar att Pamela riskerar att bli vräkt. Det är "Tompa" Svänglund som ärvt "6:an" efter sin faster. Hans gode man Jussi Malm fick i uppdrag att hyra ut huset möblerat tills han själv kom ut. Malm fann detta omöjligt och lät Pamela hyra omöblerat. Han lät magasinera allt lösöre. Tompa hade med sig bankbudsrånaren "Masen" Säter när han besökte Moberg.
- Taveltransport anländer till "signora Wikén". Gumman Andersson vägrar ta emot den så det blir Pamela som upplåter ett skjul för tavlorna. Skjulet är emellertid dåligt så hon ringer till byggmästare Wold och frågar efter herr Malm.

Nu är vi tillbaka i bokens start!
- Nästa dag har Brunnsköpings Tidning två stora nyheter. Den ena har rubriken "Crime Passionale?" och handlar om den attraktive Jussi Malms död. Den andra handlar om hur
borgmästare Kranck missbedömt och missgynnat stadens store konstnär Emil Haglund.
- Klas-Göran Haglund läser tidningen och pöser av stolthet. Men när han visar sin mor tidningen, förlorar hon totalt fattningen, spottar och fräser i ursinne och sliter sönder tidningen.
- Klas-Göran flyr och gömmer sig i ett aspsnår. På kvällen bestämmer han sig för att se sin fars tavlor en gång och sedan rymma till Stockholm. Han tar sig in i skjulet och hittar några säckar han kan sova på. Han vaknar på natten av att det brinner. Han tar sig snabbt ut genom gavelfönstret och når brandskåpet som han aktiverar med hjälp av en sandal. Innan dess har han sett en kvinna i mörka kläder klättra över spjälstaketet till åttan! Han såg vem det var. Brandlarmet utlöser en berömvärt snabb beredskap. Elden var anlagd. Det började brinna i alla fyra knutarna samtidigt.
Teckningsläraren Hvidt hade sett och bedömt Emil Haglunds alster.
Poliskommissarie Ouist får hand om ärendet.
- Redaktören Nilsson intervjuar Astrid Brunelius som inte verkar vara sitt vanliga jag.
- Pamela ringer Astrid Brunelius och aviserar sin ankomst. Någonting som just hänt tänker hon berätta. Det är att en av de sju lårarna med tavlor har försvunnit. Pamela tror att Linnéa misstänker henne!
- Jussi Malm får besök på sjukhuset av sina föräldrar och sin fästmö in spe, fru
Ulla Svahn. Jussi säger att det var för honom en helt okänd person som misshandlade honom.
- Av en ren tillfällighet träffar Hampus Gazell en gammal bekant i Stockholm. Det är den erkände konstkritikern Aron Brickberg. De lyckas få se Haglund tavlor och Brickberg blir helt överväldigad inför de vackra färgerna och djärva motiven. Linnéa får reda på vilken berömdhet hennes Emil nu blivit och vilka stora värden hans tavlor förväntas inbringa. Stor blir hennes besvikelse då Hampus Gazell reder ut de juridiska reglerna vad gäller dödsfall och giftorätt. Linnéa kommer inte att få någonting.
- På natten hörs ånyo brandkårens sirener. Det är Munkbrogränd 8 som brinner. Mulen Rudolfsson är allvarligt bränd. Övriga boende klarar sig med chockskador. Man antar att det är Mulen som sängrökt. Prostparet tar hand om pojken Klas-Göran som hävdar att "Mulen" är oskyldig. Däremot avslöjar han inte att han vet att det är hans mor som anlagt båda bränderna. De upptäcker också att det är pojken som tagit dukarna i den försvunna låren. Rudolfsson avlider av sina skador på sjukhuset.
- Nästa dag blir det jordfästning av busskonduktören Rudolfsson. På kvällen samma dag är det vernissage i Rådhuset av Emil Haglunds tavlor ledd av överförmyndare
Nordankar.
- När Gertrud Haglund sent omsider fattar vilken stor man hennes avlidne make uppfattas som får hon svår ånger över hur hon missuppfattat och behandlat honom. Hon utgjuter sig totalt för prostinnan Brunelius som hon ser som en biktfaders ställföreträdare. Hon utlämnar sig totalt och detta får Astrid att tro på att det inte är hon som startat mordbranden - men väl branden i 6:ans uthus.
- Landsfiskalen Moberg talar om att Nordankar fått in pengar som betalning för en tavla som stals av "Masen" för två år sedan och inte återfunnits. Man lyckas få fram att det var Emil Haglund som för köpt lire i Italien för dessa pengar.
- När "Masens" foto visas för Jussi Malm ser han direkt att det är Masen som misshandlat honom.
- Vid sin sekretär författar Astrid hur det hela hänger ihop.
- Sedan hennes hus brann ner våldgästar Linnéa Pamela och förefaller varken vara benägen att flytta eller att skaffa sig ett jobb. Allt tär på Pamelas tålamod.
- En kväll bjuder Pamela in Astrid och Hild för att hjälpa henne att tillbringa ännu en kväll med Linnéa. De leker sällskapslekar och äter och dricker. Astrid blir sjuk och förs i taxi till sjukstugan. Även Linnéa Wikén får svåra buksmärtor och den unge jourläkaren Jarnebrand hämtas akut. Även hon förs till sjukstugan där hon tas emot av syster
Inga-Britt. Det är fullbelagt så Linnéa hamnar på en brits i instrumentrummet. Plötsligt upptäcker Inga-Britt att Astrid Brunelius håller på att förblöda efter ett snitt i ena pulsådern. En hastig insats av blodtransfusion och dropp räddar hennes liv. Linnéa får en sövande spruta mot smärtorna och får i sömnen halsen avskuren!
- Gertrud Haglund som också är intagen på sjukstugan blir starkt misstänkt för dådet och anhålls i väntan på ankomsten av mordkommissionen från Stockholm.
- Linnéa Wikén begravs och alla talar så vackert om brottsoffret. Ända till Astrid Brunelius vaknar från den sövande medicineringen. Hon kräver att genast få avslöja sanningen om vad som hänt. Främst att hon inte gjort självmordsförsök utan det är Linnéa som försökt mörda henne.
- Snart är chefen för mordkommissionen, liksom kommissarien och landsfogden samlade i sjukrummet. Pastorn är där för att läsa upp de anteckningar Astrid gjort och gömt i en byrålåda.
Två fängelsekunder, "Masen" och "Tompa" Svänglund beslutar sig för att gömma penningbytet från ett rån av ett bankbud i sin faster Huldas skorstensstock i Brunnsköping. När de kommer ut från fängelset är Hulda död och Svänglund ärver det lilla huset. Men nu är det uthyrt, inte möblerat, som han krävt av fastighetsmedhjälparen Jussi Malm, utan omöblerat till den ogifta Postmästare Pamela Pehrenstam, "Päron" kallad. Hon har emellertid renoverat och ändrat så de kommer inte åt nyckeln och därmed pengarna. De tvingas göra inbrott i huset, hittar inte pengarna utan stjäl av spritförrådet. De låter sin ilska gå ut över Jussi Malm som de tror ha tagit pengarna. "Masen" misshandlar honom allvarligt. Men det är Linnéa Wikén i grannhuset som tagit pengarna och stuckit till Italien med grannfrun Gertrud Haglunds man Emil Haglund, stor toffelhjälte men också en stor konstnär in spe. Sedan Emil producerat en mängd naivistiska tavlor i Italien så dör han ung. Linnéa kommer hem med tavlorna vill ha en utställning i Rådhuset och ställer till stort rabalder. När Linnéa förstår att hon inte får ärva Emil försöker hon bränna inne hans son Klas-Göran. När det går upp för henne att Astrid vet allt om hennes gärningar försöker hon döda henne genom att skära upp en pulsåder på den halvt sövda Astrid. Därefter tar hon livet av sig själv.

Ovanliga ord: "en subvalid, ljuvlig dotter"
Tidegärden är de böner som sjungs varje dag i ett kloster.
Mycket välvävd intrig som man inte lyckas knäcka. Annars alltför kyrkligt, kvinnosvulstigt och präktigt. Inget man vill läsa mer av.