H K Rönblom Död bland de döda 1954

 

framsida       sammanfattningar         Rönblom startsida         baksidestext

Doktor Paul Kennet är läroverkslärare och historieforskare. Han är också en sorts amatördeckare. Han kommer till ett litet pensionat där han ska bo 10 dagar medan han utforskar ortens rådhusarkiv.
Han har med sig sina tre pipor Sadrak, Mesak och Abednego. Paul Kennet är i alla Rönbloms böcker bokens jag.

Anne Caspar är den söta dottern i huset och van att passa upp. Annes mamma är fru Agnes Caspar.
Andra gäster på pensionatet är kyrkoherdefamiljen Vilgot - tre månaders tjänstledighet för hälsans vårdande, orsaken är att hans fru skrivit anonyma brev om församlingsbor med fru Ireneus och dottern Stina, 12 år.
Målarinnan fröken Vendelblad, pensionär. Sjuksköterskan Sylvia Jakobsson - medansvarig i en felaktig behandling - och Iris Blondin - avkopplad från undervisning sedan föräldrarna protesterat - är båda strax över 30.
Överste Thure Brickfeldt, 58 år. Avskedad för nazistsympatier.
Jag får veta att i mitt rum dog en notarie E. Odel. De inneboende är oeniga om dödsorsaken. Odel var sjukpensionär.
Alla levande pensionatsgäster är mer eller mindre misslyckade existenser.

Odel hade bett fru Ireneus köpa sömntabletter därför att hans var slut. Ändå hade han ätit några innan han dog.
Anne berättar att hon vid tolvtiden natten då Odel dog varit tillsammans med Pelle Enman, trädgårdsmästarelärlingen och då hört ljud av steg i Odels rum. Hon skickade upp Pelle som kom tillbaka efter en kvart utan att ha hört eller sett någonting. Pelle vägrar berätta något för mig.

Jag hittar en jordig injektionsspruta på mitt skrivbord. När jag nämner detta för Sylvia blir hon upprörd och aggressiv.

Landsfogden Sundberg finner fallet Odell avslutat. Men jag får reda på att av en syster ärvde Odell bl a 6 premieobligationer. Den rättsmedicinska experten doktor Sederman vill inte heller gå vidare.

Fru Ireneus berättar att Odel beställt en dragningslista.
Jag besöker Länstidningen. Träffar redaktör Åsmundsson, som jag känner sedan tidigare. Redaktör Torkel Tobias hjälper mig att ta fram information från tidningsarkivet. Han får fram en del information om pensionatets inneboende.
Jag får också numren på obligationerna från den avlidnes syster och arvtagare. Har någon försökt lura Odel på en högvinst? Nej, det tycks som Odell haft möjlighet att själv kontrollera numren på högvinsterna.

Iris Blondin erbjuder sig att hjälpa mig med undersökningen.
Jag tar kontakt med doktor Angelbäck, provinsialläkaren i samhället. Han hjälper gärna en deckarförfattare med medicinsk sakkunskap. "Deckare är påhittade från början till slut; det är det goda med dem. Andra romaner är alltför ofta präglade av det självupplevdas djävlighet" (117)
Insulin som injiceras på flera ställen i huden kan ge en chock som kan ge hjärtstillestånd. Insulin kan inte spåras i kroppen och kan köpas receptfritt.
Pelle försvinner. Av trädgårdsmästaren får jag reda på att Pelle är föräldralös och att han är övervakare åt Pelle för ett villkorligt fängelsestraff för bilstöld.

Jag går i kyrkan för att få inspiration av predikan. Den handlar om att utdriva onda andar.
Söndagskvällen tillbringar jag hos dr Angelbäck. Han ställer sin deduktiva metod mot min induktiva.
Den har gett honom fakta som att på apotek Ekoxen är det en ung man som köpt insulin den 12 mars.
Nästa dag går jag till Exoxen. Det framkommer till slut att en kvinna som kallat sig fru Berg låtit en budbyrås springpojke inhandla 3 flaskor insulin som levererats till ett badhus och lämnats i receptionen. Denna fru Berg går inte att finna.
Jag skriver en promemoria till landsfogden som inte tycks låta sig påverkas men som sedan jag gått tar kontakt med underlydande ämbetsmän.

På uppdrag av Åsmundsson skriver jag en artikel om fallet. Den sätter fart på både polisen och de som bort på orten. Inga trevliga känslor kommer till uttryck på pensionatet. Fru Caspar vill kasta ut mig.
Pelle har meddelat sig per brev till trädgårdsmästaren. Han har fått arbete och skickar pengarna. Han säger sig inte ha vågat stanna kvar.

Men det är Iris Blondin som skrämt honom. Hon har tagit reda på numren på Odels obligationer. Visserligen kontrollerade denne de högvinster som fallit ut i tidningen. Men den högsta vinst som intresserade Iris var förra månadens vinst, då när Odel legat på sjukhus. Och förra månadens vinster stod ej i tidningen men väl i den dragningslista som Iris kontrollerade men sedan "glömde" att köpa. Nu gällde det att snabbt köpa en ny obligation från samma årgång och sedan byta ut vinstobligationen mot denna. Men Odel hade alla siffrorna i huvudet och därför måste han dö.
Den heta obligationen skickar Iris som ett annonssvar till sig själv! När hon känner sig säker för att hämta ut svaren har polisen
gillrat ett fälla enligt Pauls förslag. När hon grips kastar hon sig framför en lastbil och omkommer.

(En mycket fin beskrivning av ett litet samhälle på 50-talet och av de människor som levde då. Paul är en mycket sympatisk person som man gärna tar till sig och vars åsikter man instämmer i. Men boken saknar nästan spänning. Om man jämför med Dorothy C. Disneys böcker t ex. Det finns absolut inget våld. Den mördade dör i sömnen! Men ändå läsvärd till åtminstone 7 poäng)