H.-K. Rönblom Döden i grytan Vingförlaget 1959 202 sid

(Detta är H K Rönbloms fjärde bok. Här finns ett utdrag ur "Vem är det" 1957 som beskriver Kennet, Paul Erik född 1915)
Han avslöjar hur det ser ut bakom stjärnskribenternas masker. Nästan för invecklad intrig; 7 poäng
)

Kvällstidningen Nya Aftonposten. Där finns vaktmästaren "en rödnäst man i baskermössa" chefredaktören, redaktionschefen som just sagt upp sig, fröken Aja Jung som jobbar på annonsavdelningen tillsammans med fru Katarina Jahrman.

Fröken Babs Pelling är Ajas väninna och förtrogna.
Paul Kennet, anmälare av historiska arbeten på tidningens kultursida
Fru Fredkvist, städerska

En svartklädd dam, fru Gull-Britt Fellin, söker Paul. Hon är maka till redaktören Åke Fellin. Hon har varit anställd som bokförare på företaget Vela. Hon menar att hon blivit utsatt för systematiska mordförsök från sin mans sida. Hon har en livförsäkring med honom som förmånstagare. Några timmar senare är hon död. Av giftgas. Någon har producerat cyanväte i en gryta på spisen.

Lundin är 1:e krimass.

Andra anställda är:
Anders Utbye – medicinsk reporter – en kall sadist?
Uno Jahrman – fullständigt hänsynslös sensationsjournalist, gift med Katarina.
Bettan Andersson, hovreporter
Erik Biedermeyer – featureförfattare och operettrecensent, finsmakare och gentleman.
Lena Åtvid – modeexpert. Hon vill att Paul ska reda ut fallet för att hjälpa Åke Fellin som gripits för mord på sin maka. Hon tipsar Paul om att ta ett semestervikariat som medhjälpare åt utrikesdirektören.
Pauls syster
Susanne är nu gift med dr Mattsman (som hon träffade i "Skratta Pajazzo")

Paul börjar som medhjälpare åt utrikesdirektören. Många av de anställda blir oroliga. Har alla något att dölja?
Anders Utbyes alibi är att han intervjuat en grönländsk författare.
Uno Jahrman var på föredrag på försvarsstaben. Han berättar att entreprenörsföretaget Vela var åtalat för mutbrott men att åklagaren friat. Det var G B Fellin som tipsat Jahrman som hon tydligen var kär i. En hög militär person skulle ha fått en utrikes nöjesresa betald av Vela. Jahrman hade bett G B ta ut verifikationen ur bokföringen. Men hon dog innan!
Det är en intressant uppslagsända. Paul kontaktar en bokföringskunnig kusin. Om hur man kan fixa bland verifikationerna.
Paul frågar ut Velas direktör,
Falk-Bengtsson. Personalkonsulenten fru Effsing, intygar att GB inte jobbat på företaget sedan många veckor. Vid tiden för mordet var Falk-Bengtsson på utrikesresa.
Cocktailmottagning på grönländska ambassaden för en ny skådespelsförfattare.
Ambassadören Ivigtut-Jensen är orolig eftersom huvudpersonen Theodore (Todd) Unamark försvunnit. Paul hittar honom i sängkammaren tillsammans med glaciärforskaren professor Frejbjörn. Paul vill prata om Utbyes intervju och han får ut de två till ett värdshus i närheten. Samma där intervjun genomfördes. Utbye tog bilder av Todd där det var viktigt att klockan syntes. Alibikonstruktion? Ingen av bilderna publicerades.

Åklagaren åtalar Åke Fellin för mord. Huvudskälet är den höga livsförsäkringen på hustrun.

Paul letar bilder i bildarkivet.

Besöker Lena Åtvids mamma för att kontrollera hennes alibi. I Lenas sällskap.

Babs Pelling slås ihjäl med en blytacka då hon kommer in i bildarkivet.

Kamrer Stenfink på försäkringsbolaget Särimner får oväntat samtal från G B Fellin bara minuterna innan hon mördas. Är det någon som försökt fixa ett alibi?

(Kan vaktmästaren vara inblandad eller specialisten på bibelspråk?? Eller han som sagt upp sig för att gå till "Mitt Allt")

Två äldre personer skadas av gas men räddas till livet. Det är Katarina Jahrman som gjort självmord med samma metod som den som dödade G B Fellin.

Nu följer åter den berömda fällan. Nu på bildarkivet. Det är Paul och Lundin. Och det är Jahrman som kommer.

Jahrman hade kopia på den verifikation som avslöjade Falk-Benssons bestickning av den militära ämbetsmannen. Men Falk-Bensson köpte journalistens tystnad. Och fick Jahrman att begå mened i den rättegång som friade Falk-Benssons företag. Om detta kom ut så var det slut med hans befordran till redaktionschef. G B Fellin som avskedats vill hämnas på Falk-Bensson. Hon insisterade på att Jahrman skulle skriva en avslöjande artikel. Hon hotade och måste röjas ur vägen. Det är fru Jahrman som begår mordet med hjälp av sin man. När Jahrman letar efter kopian på bildtjänsten kommer Babs i vägen för honom. till sidans början