H.-K. Rönblom Död men obegråten Vingförlaget 1964 (1961) 216 sid

Doktorspromovering i Upsala. Paul Kennet är med med sin syster Susanne då hans svåger Greger Mattsman ska få doktorshatten. I folkmassan utanför uppsöks Paul av en man, Eriksson, som varit elev på Pauls gamla skola, läroverket i Österås. Vid ett 10-års studentjubileum hade ett dödsfall inträffat. Eriksson anar att det är mord och vill att Paul ska utreda fallet.

En diskussion mellan Paul Kennet och ortens polisman: En beskrivning av jubileet:

Nio personer deltog:
Kate Almondt, direktionssekreterare
Anton Finell, förlagstjänsteman
Sture Klang, folkskollärare från orten, leder visningen
Åke Malm, läkare Veras gamla förälskelse
Jan Markusson, docent i allmän statslära
Krister Ordahl, fi. lic. konsthistoriker
Ola Sirelius, fil. kand, lärare vid folkhögskola
Vera Söderblad, fru snyggast i klassen
Raymond Tyr, konstnär

Insamlingspengar till en jubilerande lärare hade försvunnit ur Sture Klangs ficka i gymnastiksalen för 10 år sedan. Osvald Eriksson blev beskylld för stölden. Bar några veckor innan skolans slut. Han försvann och återkom ej. Men Krister har träffat honom och bjudit in honom till middagen i hans hem. Krister vet att rektorn också misstänkt andra i klassen vilket väcker stor harm fortfarande 10 år efteråt.

Krister lägger an på Vera. Kate på Åke. Ola har ett nervöst behov av att prata. Alla skålar med Anton Finell. Krister säger sig försvinna en stund. Kate och Åke kokar kaffe. De andra slår på TVn. Sture ska åka hem. Han går upp till Kristers rum men finner honom inte. Han ligger på marken 9 m längre ner med bruten rygg. En kvart senare kom polismannen till platsen. Han antas ha lutat sig ut genom fönstret, mattan har glidit undan och han har fallit.

Paul vill först kontakta Anton Finell. Han arbetar på Bastians förlag, specialitet teknisk litteratur. Finell översätter också billiga amerikanska deckare. Under TV-tittandet på jubileumsmiddagen satt han bakom Jan Markusson.

Sedan är det Kates tur. Paul bjuder henne på lunch.
Sedan Krister Ordahls enda släkting, hans faster. Paul vill ha nyckeln till Kristers villa i Österås. Men den finns hos boutredningsmannen. Men först vill Paul till Gällingsta för att träffa Sture Klang.
Sedan hjälper en kvinnlig kanslist honom att komma in i Krister Ordahls villa.
Sedan besöker han Jan Markusson vid hans forskarbord på Carolinabiblioteket. Han är specialist på Montesquieu.
Vad var det för en dyr bok som Krister Ordahl visade på jubileums festen? Nu är både boken och hans pipa och tobaksskrin borta?
Paul åker från Upsala och träffar Ola Sirelius på Stockholms Central.

Nu kommer då Pauls fru Lena in i handlingen. Hemma diskuterar de fallet medan de hjälps åt med disken och det visar sig att Lena är på väg till Paris på en tjänsteresa.

I Stockholm arbetar Raymond på ett beställningsarbete åt Gällingska centralskolan, där Sture Klang är lärare. Det kommer att chockera frimicklarna.
Åke Malm har sin inte särdeles eleganta praktik i en förstad.
Sedan till Vera Söderblads direktionsvilla.

Paul besöker Institut Mondial för fransklektioner. Här finns någonting som har samband med mordet på Krister. Flickan i receptionen vill träffa Paul. Men hon kommer inte till den överenskomna platsen. Det visar sig att hon dött i en bilolycka.

Samtidigt börjar de forna klasskamraterna att träffas för att bilda front mot Paul. De träffas hos Raymond. Det är Kate, Anton, Jan, Åke, Osvald. Anton säger att han vet vem som är mördaren.

Paul söker upp stadsfiskalen. Han är intresserad av misstankarna om narkotikaimport.
Men en polis kommer hem till Paul och informerar honom om att det är hans bil som misstänks för dödsolyckan.

Paul intervjuar Vera Söderblad. Hon har provat marijuana.
Kate Almondt söker upp Lena. Hon är rädd att nästa dödsoffer blir Anton Finell.

Paul beger sig till kaféet Pasadena. Osvalds kafé. Han berättar att Krister var narkoman. Därför försvann pipan, burken och boken som innehöll hash-historier. Krister smugglade från Paris. Osvald hjälpte honom men slutade för ett år sedan då också morfin och heroin kom in i bilden. På väg ut tar två hantlangare hand om honom men han lyckas fly. Det ser farligt ut men senare får man reda på att den ene var en polis som skuggat kafét en tid. Paul gömmer sig hos en konservhandlande Trotskist.

När han kommer hem är Lena borta och två poliser hämtar honom. Men detta är något som Lena arrangerat för hans egen säkerhets skull. De för honom till Södertälje där Nordexpressen med Lena gör uppehåll.

I Paris jagar Paul med hjälp av sina nyvunna franskkunskaper efter spår efter Krister Ordahl och den försvunna boken. Han hittar den boklåda som sålt boken. Men på Nationalbiblioteket i Paris är boken förkommen.
Tillbaka i Stockholm. Nu ska kommissarien vidta razzior. Paul är med. Razzia på Pasadena, på Institut Mondial och på redaktionen för "Fågelvännen". Osvald Eriksson är själva chefen för narkotikaverksamheten. På Institutet var det chefen Tobar som ensam var ansvarig.

Paul har under razzian på Tobars kontor lyckats få bort ett brev som var en hållhake på Vera. Nu har hon, på Pauls uppmaning, samlat hela "gänget" hemma hos sig. Jan, Raymond, Kate och Åke, Anton och Vera (var är Sture och Ola?). Paul har samlat dem för att avlägga en rapport. Krister tvingade någon i klassen att hjälpa till med hans narkotikatrafik. Denne mördade honom med klassen som ett moraliskt stöd.
När Paul kommer hem väntar han att mördaren ska ange sig själv. Det är Jan som kommer. Leroux hade i sin bok redan gjort den upptäckt som var grund för Jans avhandling. Det fick inte komma ut att Jans upptäckt var ett plagiat. Tobar fick reda på detta och pressade honom till att bli narkotikakurir. På klassträffen förstod Jan att det var Krister som tipsat Tobar. När han erkänt mordet för Paul tar han upp en pistol och skjuter honom. Men han missar hjärtat och Paul vaknar upp på sjukhuset.till sidans topp