H.-K. Rönblom Höstvind och djupa vatten Vingförlaget 1957 223 sid

Avläsaren vid stadens elverk Gerhard Bäck omkommer då han på sin moped kör på en uppspänd ståltråd över gränden. Någon ringer tidningsredaktionen och antyder det är någon som avskyr buller som ligger bakom.
Tre dagar senare råkar en cyklist ut för samma sak med dessbättre utan svårare skador.
Och därefter skadas svårt
Sanfrid Jansson, fotbollsspelare.

På Stadshotellet spelar Quirigas Brothers. Där äter riksdagsman Ehlevik, född Olsson, stor man i det kommunala tillsammans med en läroverkslärare, Paul Kennet (förstås). Han är "vetenskapsman, nyss återkommen till sin adjunktstjänst vid stadens läroverk efter ett års tjänstledighet för forskningsarbete". Han vill få hjälp med att ta del av utredningsmaterialet.

(ja, om detta skrevs det i "Död bland de döda" i Rönbloms första bok. Detta är hans andra!)

Nykterhetslogen Höstvind har styrelsemöte inalles 6 personer (en är död, Bäck).

Folkskolläraren Sune Vilhelmsson leder logen Höstvind, han är "logetemplar". En ung flicka, Ulla Fridgren, är logestudieledare. Järnhandelsbiträdet Roland Eriksson är sekreterare och kär i Ulla. Logerådgivaren Irene Carp. Logedeputeraden Carl Rothman (postiljon). Logeskattmästaren Ossian Viklund (sågställare).

Paul Kennet får läsa utredningsmaterialet hos den storvuxne kriminalkonstapeln Kurk. Det är elektrikern Allan Sjölander med flickvän Ingalis på hemväg från bion som hittat Bäck.
Snickeriarbetaren
Arne Johansson med fru ringer efter polis. Bäck bodde i lägenheten ovanför dem.
Bäck var på hemväg från ett möte med logen när det hände. Han gjorde då ett uppseendeväckande uttalande angående en pjäs som logen planerade: "..det skulle vara så bra att veta vad man bör tänka när man får livet till skänks" (30).

Paul Kennet bor i en tvåa tillsammans med sin syster Susanne.
Han lägger fram sin hypotes för henne. (
Han diskuterar fallet med henne med jämna intervall) Han är övertygad om att det är Bäck som mördaren haft som avsikt att mörda. De övriga två fallen är bara ett sätt att dölja detta.

Paul försöker skaffa sig en bild av den omkomne. Börjar med grannen fru Johansson. Därefter logetemplar Wilhelmsson. Rädsla och osjälvständighet hade varit Bäcks kännetecken.

Paul följer Bäcks "sista väg". Ett frikyrkokapell hade möte samma kväll. Fru Edla Andersson var en som lämnade det samma väg som Bäck. Hon såg Irene Carp på platsen.

Paul pratar med Ossian Viklund. På ovanvåningen hyr Ulla Fridgren. Bäck var med om "Olyckan i Bråviken" 1942. En fullastad militärbuss körde i sjön och alla drunknade utom Bäck. Alla döda var sundhamsbor. Rothmans son var med.
Sedan pratar han med Rothman, vars fru är sängliggande sedan länge. Rothman säger att hans fru ber Paul höra upp med sin undersökning annars kommer att nytt mord att ske.

Paul och Stina tar bilen till Bråviken. I staden tittar de i tidningsarkivet. Torsdagen den 10 september 1942 (bokens "nu" är 1954, så olyckan hände 12 år tidigare). 13 personer i bussen, en, Bäck, överlevde och räddades ur vattnet av köpman Sven Siklund. Notischefen berättar att Stockholms-Bladet ringt fredagen innan Bäck dog på måndagen och velat ha en intervju med honom på temat ensamma överlevande från stora olyckshändelser. De skulle b la fråga om "hur det kändes att ha fått livet till skänks". Det var den frågan Bäck grubblade över.

Två pojkar som är på scoutövning hittar en avbitartång. De lämnar den till Susanne som lägger den på Pauls skrivbord. Där ser sedan Kurk den som stärks i sin misstanke att Paul har med mordet att göra. Rektorn får veta det och han uppmanar denne att låta bli sin fritidssysselsättning. Dock bjuder rektorn in Paul och Susanna till soaré i rektorsgården.

Men först blir det repetition av teaterpjäsen i logen. Paul sitter bredvid Sam Carp. De tre på scenen är Irene, Roland och polisman Lönning. Det handlar om ett triangeldrama, om kampen mellan mod och feghet. Carp uppskattar inte alls pjäsen. Han föredrar hårdkokta filmer som den som hade premiär samma kväll Bäck dog "Knockout på bruden". Är det hans alibi. Biografvaktmästaren intygar att han både kommit och gått men kan han ha smitit ut under föreställningens gång? Och satt upp taggtråd? Bäck var ju förälskad i hans fru? (Troligen ett alldeles för enkelt motiv. Jag går inte på den utslängda ledtråden!)
Men innan pjäsen är slut blir Irene Carp bestört. När hon vecklar ut ett tidningsklipp i pjäsen är det utbytt mot ett annat med understruken text ""Om du berättar för någon om olyckan så ska jag slå ihjäl dig", En varning?

Tid för begrundan i pipornas sällskap. Det måste finnas ett samband mellan intervjun av Bäck och hans död. Detsamma gör varningen av Irene Carp.

Vi går på soarén i rektorsgården. Drätselkamrern berättar att Bäck frågat om preskriptionstiden för bidragsfusk. Eller gäller frågan preskription i allmänhet?

Paul besöker regementet. Carp var under krigsåren misstänkt för "onationellt tänkesätt".
Hur kan Carp ha fått nys om den planerade intervjun? Jo, Ehlevik kände till den.

Polisen anhåller Carp sedan de funnit att avbitartången var hans. Paul nämns i tidningen och blir berömd. Carp var en lokalt känd storskojare, en förargelseväckande person. Precis den som folk väntat sig skulle gripas. Men Paul känner att något är galet. Alla är alltför nöjda.

Irene Carp söker upp honom. Kan han hjälpa hennes man?
Logen Höstvind håller möte. Paul är föredragshållare.
Det var Lönning som Irene väntade på mordkvällen för att göra ett slut på deras förhållande.
Efter mötet samlas Paul, Susanne och Wilhelmsson hos Rothmans.

Paul berättar: Det var "ombudsman Olsson" som orsakade bussolyckan genom att parkera sin bil på ett farligt ställe. Numera heter han Ehlevik. Bäck visste detta men hans tystnad köptes (som bidragspengar). När intervjutillfället kom fann Bäck en chans att väcka uppmärksamhet och tillfredsställa hans lust att bli omtalad och berömd.

(Pauls förklaring understöds av fakta – i en fotnot anges på vilka sidor i boken. )

Rothman som redan tidigare förstått sammanhangen har ringt till Ehlevik och berättat att Paul kommit fram till den rätta lösningen. Ehlevik begår då självmord i Bråviken.

Här får vi reda på bakgrunden till de tre pipornas namn "De tre männen i den brinnande ugnen" (36).

När Paul Kennet flyttade till Sundhamn för att tillträda sin läraretjänst, ville hans 12 år yngre syster följa med i "landsflykten". Detektivromaner är hennes favoritsysselsättning. Hon refererar till Agatha Christies "ABC morden" och "Den flygande döden"

Systern säger "…som personerna i en deckare som är svåra att hålla åtskils för att de är lika ointressanta allesammans" (46). Känner Rönblom att han har med många personer och gör därför en inledande lista i sin följande bok "Skratta Pajazzo"?
till sidans topp