H.-K. Rönblom Mannen som höll sig undan 1964 (1964) 216 sid

På turistbesök i Jugoslavien är en man och hans fru. Han är sjuklig, hon aktiv, energisk och beskyddande. Han finner ro i byn Komolac. Finner den rogivande tidlösheten i den flödande solen. Han får mod att tänka på bokförläggaren.

En månad tidigare:

Kall och grå dimma över staden Fogdeböle vid älven. Stadsfullmäktiges ordförande dr Axel Baselier. Hans vän advokaten Evert Yxlander. Drätselkammarens ordförande Arne Hökby, nu direktör för ett allmännyttigt bostadsföretag. Från början snickeriarbetare och SSU-are. På besök är Paul Kennet, för tillfället förordnad som rektor. Paul får ett uppdrag; att läsa igenom en hög dokument som var ämnad att bli stadsfullmäktiges historia. Det var Pettersson, den f d drätselkammarens ordförandes verk.

Chefredaktören för Fogdeböle Härold, Henrik Gottström, hade tagit över efter sin far Osvald. Han tycker att den nye redaktionssekreteraren, Leif Buskerud är för hård när han stryker i manuskriptet som Ellinor skrivit. Henrik Gottström ska äta lunch med en bokförläggare.

Hans fru är Inga-Stina. De har en son, Osvald. Hans ogifta syster heter Agnes och är sjuksköterska. Agnes tar hand om gamla faster Hedvig.

Familjen Gottströms svarta får är Percy Gottström. Han var ihop med Claire Olovsson.
Osvald, Hedvig och Jakob var syskon. Percy var Jakobs ende son. Percy förfalskade Hedvigs namn i tron att hon snart skulle dö. Han flydde till främlingslegionen och stupade i strid. Och går miste om det stora arvet efter sin far.

Bokförläggaren vill ha en litterär afton i staden. Och inte kring vilken bok som helst; Mark Penningtons thriller och bestseller "Som en tjuv om natten". Och författaren är Henrik Gottströms kusin, den dödförklarade Percy! I boken beskriver han tämligen öppet sitt eget liv i en annan hämnande gestalt hur han kommer tillbaka och hämnas alla oförätter. Percy har sagt att han tänker komma till staden om några veckor, på Valborgsmässoafton.

Henrik Gottström och han fru blir oroliga över huruvida Percy kan göra anspråk på arvet efter sin far, men advokaten Yxlander övertygar honom och doktorn Basiliér om att det juridiska är vattentätt. Alla tre var inblandade i arvstransaktionerna och har berikat sig personligen. Efter det löftet lugnar sig också Inga-Stina som är rädd om sonen Osvalds framtid.

Henriks syster Agnes blir alldeles upphetsad vid tanken på att brorsonen Percy finns i livet. Och likaså faster Hedvig även om hon försöker dölja det väl.
Ryktet om Percys återkomst sprids i den lilla staden. Redaktionssekreteraren Buskerud vill vara först i pressen med nyheten men stoppas av Henrik Gottström. Ellinor vill inte skriva. Hon var Percys näst sista älskarinna.

Paul Kennet konfererar med ortens bibliotekarie Barbro Teg medan de äter lunch på Hushållsskolan. Paul tror inte att den som skrivit boken och hämnaren är samma person.

Landsfogden är kallad till landshövdingens ämbetsrum.

Advokaten Yxlander har kallat till möte. Dr Basilier, Henrik Gottström, landsfogden samt bokförläggaren. Nu är denne en annan person än den som Gottström tidigare träffade. Han påstår att den andre är en bedragare och att det handlar om en komplott mot en stor författare, som tillfälligt skrivit en thriller under pseudonymen Mark Pennington.

Det blir valborgsfirande med majbål och kanonsalut.

Hyvlar Sjökvist, f d skidåkarelegend, hittar liket efter Yxlander. Förste krimassistenterna Jakobsson och Gunter anländer. Och stadsfiskalen. Doktorn tror att han dött av hjärtslag.

Sedan blir det förstamajtåg på Storgatan. Med möte med tillrest statsråd.
Det visar sig att den f d drätselkammarordförande Pettersson är Barbro Tegs far.

Paul Kennet drar sig tillbaka med sina pipor. Vaktmästare Larsson tycks ha hjälpt barnen som samlade in brännbart material inför majbålet att också få med kartongen med Petterssons efterlämnade papper. Så den hamnar överst i majbålet och brinner upp. Larsson hade ordnat detta på uppdrag av doktorn.

Hemma hos sin fru Lena får Paul ett besök. Det är Claire Olovsson, numera fru Pärlebro som kommer. Innan Percy flydde utomlands gjorde han ett testamente som gav henne Claire, allt. Claires nya fästman spelade bokförläggaren som lurade Henrik Gottström och nästan skrämde hans dåliga samvete till döds. Ett rent skämt. Kanske har inget brott begåtts. Men just då får Paul reda på att dr Basilier hastigt dött och att man hittat gift (digitalis)i Yxlanders kropp!

Paul söker upp tidningens unge kriminalreporter för att via honom följa utredningens utveckling. En burk med digitalis har försvunnit från doktorns medicinskåp. En patient kan ha tagit den (var inte Inga-Stina på besök hos doktorn? sidan 68. Och efter henne kom ju Ellinor! Eller var det Henrik? sidan 107)

Henrik med fru Inga-Stina lämnar landet. Åker till Jugoslavien. Agnes tar hand om Osvald.

Paul tar kontakt med advokat Yxlanders hushållerska. Advokaten var mycket noga med var han träffade sina klienter. Var det någon som körde honom till platsen där han hittats död?

Barbro Teg menar att det var lika bra att banankartongen blev uppbränd. Det som hennes far, de f d drätselkamreren åstadkommit sedan han blivit avskedad var mest skräp.

Paul tar kontakt med Agnes. Här kommer också byggnadsingenjör Wikings krockskades DeSoto in i bilden.

(Här är boken helt långtråkig. Den saknar helt spänning och man kan inte tro att det är en deckare. Det mest anmärkningsvärda är att plötsligt kommer våren! Denna bok som startade så bra (s 180-205)

Det är Wiking som tar upp Yxlander i sin bilen. Han kör i diket i halkan och när han får bilen på rätt köl igen sitter Yxlander död i baksätet!
Men varifrån kom Yxlander? Jo, han hade varit hos faster Hedvig för att skriva nytt testamente till förmån för Percy! Vem skulle förlora på ett sådant? Jo, Henrik Gottström och hans syster Agnes?
Agnes blir genast misstänkt för att ha smugglat in digitalis i Hedvigs pollenkapslar som hon åt som "föryngringsmedel". Men snart faller misstankarna på Inga-Stina som velat döda Hedvig innan som skrev ett annat testamente.
Nere i Jugoslavien tar också hennes man Henrik av pollenkapslarna och av ett misstag får han också en digitaliskapsel och dör. Inga-Lena hämtas av polisen.
till sidans topp