H.-K. Rönblom Tala om rep Pan/Nordstedts 1975 (1958) 280 sid

(mycket om polismännen i denna bok vilket är nytt, hittills har de spelat en underordnad och ibland nästan löjlig roll)

Åbroka stad, en slumrande idyll som dock döljer sina hemligheter.Advokaten Sture Bottmer kommer tillbaka, villkorligt frigiven efter ett fängelsestraff för förskingring. Han tar in hos fru Nohrström, hotellägare med tvivelaktigt rykte.
Hemma hos partpampen och
järnhandlaren Selmer Viktorsson, 59 år samlas vännerna:
Kyrkoherden Isak Solin med fru. Doktor Skröderström, nybliven änkeman, är 20 minuter försenad. (Det visar sig i bokens slutskede att orsaken till förseninge är att han dödat Bottmer!) Kommunalborgmästare Erkendorf med fru. Värdinna är hans unga fru Inez (29). Selmers dotter Desiré däremot uteblir i ungdomligt trots.
En gammal, rik dam
Anna-Maria Rosenhök avled för några år sedan. Bottmers orediga förvaltande kom då i dagen.
Poliserna:
Landsfiskalen Emmerich Ek, 62 årig ämbetsman samt Strömberg, överkonstapel. Vidare 5 polismän, varav en ung och ambitiös, Joe (som tänker, analyserar och experimenterar)

Bottmer hittas hängd på hotellrummet. Övertygat självmord med avskedsbrev och allt.
Men det finns tveksamheter som

Paul Kennet känner igen Bottmers namn i tidningen som en klasskamrat. Kaféidkaren Algotsson. Bottmers syster, överstinnan söker upp Paul. Vill att han ska gå igenom utredningsmaterialet.
Paul har en idé om att Bottmer gjort försök att begå självmord för att få någon att lyssna på honom. Detta utnyttjade någon annan och arrangerade en hängning. Samt la tillbaka sömntabletterna i burken men räknade fel i hastigheten.

I Fullmäktige där Kyrkogårdsvaktmästare Värmins parti har svag majoritet spelar frågan om inköp av en sopbil en stor roll.
Redaktör Östlund på Länsnyheterna, gör en egen undersökning sedan han hört rykten via sin välinformerade fru. Det blir mordrubriker i tidningen och rikspolisen rycker in med 1:e krimass Sommarsjö i spetsen. Det blir obduktion av liket som grävs upp efter 3 månader. Obducenten dr Sederman gör jobbet.

Bevisen, bl a en nyckel till hotellet som påträffats gömt i vattencisternen till toalettstolen, pekar på Inez Viktorsson som åtalas. Rättegång under ledning av häradshövdingen. (Nu blir det rena "Perry Mason". Har Rönblom tagit intryck av E S Gardner?)

Men när Desiré och Rune Värmin (son till kyrkogårdsvaktmästaren) erkänner att de är de som är "chauffören" så faller bevisen och åtalet läggs ner. De unga tu önskade tillbringa en natt tillsammans och fick nyckeln av "chauffören" för att kunna komma in osedda.

Nu får Paul rycka in. En sömnlös natt i de tre pipornas sällskap ger honom lösningen. Han får ledigt av rektorn och kan ordna en fälla med överkonstapeln och polismannen Joe. Det är läkaren Skröderström som tvingades tysta advokaten som visste att doktorn inte behandlat den gamla damen Anna-Maria Rosenhök på rätt sätt så att hon dog och att han kunde ärva henne.

Epilogen beskriver Paul och Lenas (bröllopsresa?) till Venedig. Där träffar de Rune Värmin och Desiré i de blivande svärföräldrarnas sällskap. till sidans topp