Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Roseanna (1965) 
 

Man muddrar i Borenshult utanför Motala. Plötsligt hittas ett kvinnolik.
Den polisiära myndigheten i Motala består av stadsfiskalen, tillika åklagare, en
kommissarie Larsson, en 1:e kriminalassistent Gunnar Ahlberg och ett antal konstaplar. Läkaren konstaterar död genom strypning i samband med grovt sexuellt övervåld.
I Stockholm gör sig
Martin Beck beredd att åka till Motala. Kollberg och Mellberg har redan åkt. Beck är 1:e kriminalassistent vid riksmordskommissionen.
Han tar in på Stadshotellet och träffar Gunnar Ahlberg i polishuset. Motalapolisen har inte gjort några framsteg alls. Och inga framsteg blir det så kriminalarna från Stockholm åker tillbaka igen.
Där hör Becks chef
kommissarie Hammar av sig. Signalementet på den döda skickas till Interpol och det blir napp i USA. Detective lieutenant Elmer B. Kafka i Lincoln Nebraska faxar om att beskrivningen passar på en försvunnen kvinna, Roseanna McGraw, 27 år, bibliotekarie. Hon har skickat ett vykort som tyder på att hon skulle åka på en båttur i Sverige. En kryssning på insjöarna. Och mycket riktigt Martin Beck får napp på ett rederi vars båt Diana hade henne som passagerare några dagar innan hon mördades.
Båten ligger upplagd i Bohus på Göta kanal utanför Göteborg. Beck och Ahlberg åker dit. Men utan att hitta något anmärkningsvärt.
Beck skickar ett brev till Kafka för mer information och 10 dagar senare får han två mycket detaljerade protokoll från förhör med dels en f d pojkvän (som innehåller många sexuella detaljer) och dels med en arbetskamrat till Roseanna. Den senare är
Mary Jane Peterson, 28 år. De bodde ett tag tillsammans med Mary slängde ut henne eftersom hon "var ett fnask. Hon var löpsk som en hynda".
Melander har hittat
Karl-Åke Eriksson Stolt, eldaren på Diana. Han har tidigare dömts till fängelse för sex med minderårig.
Nu blir det ett nytt förhörsprotokoll (som ett filmmanus för en dialog). Det är inte någon särskilt intressant läsning men det är möjligt att texten är en realistisk återgivning av ett polisförhör. Sjöwall/Wahlöös genre är ett slags "dokusdeckarsåpa". Och detta t o m innan "Soap" (Lödder) kom.
Eriksson är helt ovetande om mordet på Roseanna. Men oskyldig är han inte. Tillsammans med sin arbetskamrat Rolf Sjöberg begick han ett inbrott i en bilverkstad i Göteborg.
Beck får idén att kontakta alla passagerare för att titta på de bilder och smalfilmer de som turister tagit. Mycket riktigt det finns rikligt med bilder och på några syna Roseanna.
Plötsligt bidrar Kafka med 8 rullar film som en av de amerikanska turisterna, Wilfred Bellamy, tagit på båtresan. Alla poliser deltar i visningen. Man ser i ett par sekvenser en man bredvid Roseanna. En man i spräcklig tweed.
Servitrisen Göta Isaksson som serverade på Diana. En arbetskamrat var tänd på honom. Karin Larsson från Växjö. Men denne vill inte erkänna bekantskapen. Hon verkar rädd. Sjukhuset veta att berätta att hon flera gånger anlänt misshandlad utan att tala om vad som skett.
Den unge patrullerande
konstapel Lundberg har ett ärende till ett konditori.
Där inne upptäcker han "mannen från Göta kanal". Han heter Folke Bengtsson och arbetar på Eriksson Expressföretag.
Kollberg och
Stenström sätts att kolla honom i skift. I 14 dagar håller de på att följa upp totalt meningslösa händelser. (Folke köper regelbundet Rekordmagasinet och Idrottsbladet vilket jag personligen tycker är förmildrande omständigheter).
Han tas in för förhör. Han erkänner att han varit på båten Diana vid den aktuella tidpunkten. Beck är övertygad om att han är gärningsmannen men han måste släppas i brist på bevis.
Utredningen går i stå. Ingenting händer. Beck vill att man ska gillra en fälla för Bengtsson.
1:e poliskonstapel
Sonja Hansson blir offret. Hon spelar utmanade och lättillgänglig under en lång tid tills slutligen Folke angriper henne i hennes hem och är nära att strypa henne. Polisinsatsen för att skydda henne var sedan länge planerad och repeterad men i "skarpt" läge inträffar en bilolycka och poliserna blir försenade. Hon räddas från mordet i sista ögonblicket.
Pressad erkänner Bengtsson även mordet på Roseanna. Han hatar kvinnor som uppträder utmanande och lockar män i fördärvet. Sådana kvinnor ska "brinna i helvetet". Bengtsson vill gärna hjälpa dem dit.

Humorn saknas helt, det är nog detta jag saknar mest. Och självironin.
Men jag saknar också spänningen som helt lyser med sin frånvaro.