Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Brandbilen som försvann 
 
1976 (1969)


Ernst Sigurd Karlsson
har gjort självmord.

Gunvald Larsson är undersysselsatt och lånas ut för spaning. Han spanar på en Göran Malm och huset där han bor. Plötsligt exploderar Malms lägenhet. Huset blir snabbt övertänt och Larsson får agera som en verklig hjälte och räddar 8 av husets 11 personer från lågorna. Tre dör, Malm, Roth och Kristina Modig, 14 år. Göran. Gunvald Larsson ådrar sig själv skador och blir inlagd på sjukhuset.
I utredningen håller intendent
Evald Hammar. Till hjälp har han kommissarie Martin Beck och Lennart Kollberg. Einar Rönn är på sjukhuset och Fredrik Melander på brandplatsen, dit de övriga också tar sig. Åke Stenström som dog ung i "Den skrattande polisen" har fått en ersättare i den likaledes unge kriminalassistenten Benny Skacke. Han är nära att få ett eget mordfall men den förment dräpta kvinnan visade sig bara ha lurat sin försupne man. När han gått till polisen för att ange sig själv reste hon snart på sig. Det är inte lätt att vara ny på en polisarbetsplats.
Martin Beck spelar upp åklagarens förhör med Malm från ett tidigare tillfälle. Malm var misstänkt för häleri - stulna bilar - tillsammans med
Bertil Olofsson men han släpptes.
Undersökningen av mordplatsen visar att Malm var död redan då branden utbröt. Beck får bekräftelse av sin vän obducenten. Koloxiden var anmärkningsvärt hög i blodet med tanke på att offret inte inandats brandrök. Hade Malm gasat ihjäl sig själv innan branden?
Melander gör en noggrann undersökning av brandplatsen på eget initiativ. Han finner att gaskranarna står stängda men att hylsan som skulle hålla fast gummislangen på ledningsröret var borta. Den hittades bredvid resterna av en skruvmejsel.
Rönn hämtar den tillfrisknade Gunvald Larsson från sjukhuset, som genast sätter igång med att granska de tre överlevande från branden. Först besöker han den 16-åriga små horan
Carla Berggren och sedan spanar han på gangstern Max Karlsson. Den senare får ordentligt med stryk och erkänner att han har ett knarkförråd under spisen som han säljer till ungdomar. Han erkänner också att set är Bertil Olofsson som basar över både honom och Malm.
Den alltid lika energiske
Hjelm på kriminaltekniska laboratoriet har hittat rester i den madrass på vilken Malm dog som tyder på att någon placerat en tidsinställd bomb där.
Nu får Hammar samla sina styrkor till genomgång. Det är Beck, Melander, Kollberg och Rönn. Man vet att Olofsson straffad för flera förseelser. Han har en tomt med stuga på Värmdön där flera stulna bilar påträffats. Han har en bostad i Årsta.
Rönn talar med Olofssons mamma och styvfar.
Melander förhör sig med sina kontakter i den undre världen. Det går trögt. De stamlokus där han brukade träffa sina "informatörer" har förvandlats till dansrestauranger eller rivits. Till sist träffar han "Sköret"som vet en klubb som Olofsson brukar besöka.
Kollberg och Beck ska göra husrannsakan i bostaden och stugan.
I bostaden hittar de en låda full med tomma tändsticksaskar och lite haschrester i en plastpåse. I ett förråd i stugan finns en massa stöldgods.
Det blir Benny Skacke som får förtroendet att besöka nattklubben. Han får ut en del av sitt första viktiga spaningsuppdrag.
Rönn har köpt en brandbil till sonens födelsedag. Nu har den kommit bort. Detta får Gunvald Larsson att erinra sig att konstapel Zachrisson som varit med och spanat på huset som brann ner sagt någonting om att någon redan larmat brandkåren och att en brandbil fanns på plats då han själv gjorde sin anmälan.
Brandkåren kan upplysa om att ett falsklarm registrerades kl 2310 till brandplats i Sundbyberg.
Doris Mårtensson tog emot samtalet men hon är på semester i Grekland. Rapport gick till polisen, men eftersom den gick till det misslyckade polisparet Kristiansson och Kvant så hände ingenting.
Under tiden hittar den godmodige
kommissarien Månsson en bil i vattnet i Malmö hamn. Den innehåller ett mycket illa tilltygat lik som efter en tid identifieras som Bertil Olofssons. Han har dödats med trubbigt våld mot huvudet innan bilen sänktes. Obduktionen avslöjar att han måste ha avlivats redan innan mordbranden som dödade Malm.
Doris Mårtensson erinrar sig att falsklarmet gjordes av en person som bröt. Han föreföll inte vara svensk. Är det en professionell mördare från utlandet som dödat både Malm och Olofsson? Att man ringt ett visst nummer för att alarmera brandkåren tydde på att samtalet kom från en viss typ av telefonautomat. Skacke identifierar omsorgsfullt dessa. Han fortsätter sedan med att fråga ut alla hyresgäster i området. Till sist får han ett napp hos en kvinna som hyr ut rum. En fransman
Alfonse Lasalle bodde några dagar motsvarande branddagen.
Det är sommar och de flesta försöker ta semester. Månsson tillbringar 3 veckor i Rumänien. Beck ljuger sig till ett behagligt midsommarfirande tillsammans med Kollberg och
Åsa Torell, änkan efter den döde polismannen Åke Stenström. Beck vill slippa tillbringa den helgen som vanligt med sin alkoholiserade svåger.
Beck intervjuar Zachrisson och får veta att på morgonen på branddagen skuggade han Malm till Karlviksgatan 4. En av hyresgästarna är Ernst Sigurd Karlsson. Var det honom Malm besökte innan han själv begick självmord?
Interpol har identifierat "Lasalles" fingeravtryck. Det är en man med många namn. Misstänkt för flera brott och troligen från Libanon.
I Köpenhamn hittar Månsson den kvinna som härbärgerat Olofsson vid hans många besök i Malmö. Hon bor i Köpenhamn och heter "Nadja" Eriksson och är konstnär. Hon berättar mycket om Olofsson som Månsson spelar in och tar med sig till Stockholm. Det handlar om de tre, Karlsson, Malm och Olofsson som är "Stockholmsfilialen" för ett internationellt brottssyndikat som handlar med narkotika och bilar. Olofsson tycker "filialen" får för lite pengar och kräver mer. Han kom tillbaka och sa att "dom" skulle skicka en "förhandlare".
Månssons vidare undersökningar ledde till att en person som motsvarade "Lasalle" till utseendet tog med Olofsson till Malmö, mördade denne och satte honom i en gammal skrotbil som Malm tidigare placerat i hamnen. Malm hade anat oråd och åkt tillbaka till Stockholm. Där åkte han snart fast för polisen blev skuggad och blev ännu räddare. När han helt utblottad besökte Sigurd Karlsson och fick höra att denne var död gick han hem och öppnade gaskranarna. Då hade redan "Lasalle" varit där och apterat bomben i sängen.
Månsson bjuds på middag hos Rönn och som den duktige expert på husundersökningar han är hittar han snart den försvunna brandbilen.
En månad senare kommer ett telex från Paris om att "den efterfrågade Lasalle" troligen är på väg från Bryssel till Arlanda. Kollberg beger sig dit. Den enda han får med sig är Skacke.
På flygplatsen misstolkar Skacke ett tecken från Kollberg och drar sin sin pistol. Detta får "Lasalle" att ta fram en lång kniv som han sticker mellan Kollbergs revben. Då skjuter Skacke mannen som dör på väg till sjukhuset. Kollberg förlorar mycket blod men överlever och återhämtar sig efter flera månaders vård på sjukhuset.

En beskrivning av Martin Becks barndom och uppväxt (6 ff)
En mycket vänlig beskrivning av Månsson och hans skicklighet på många områden.