Maj Sjöwall & Per Wahlöö  Den skrattande polisen
 
1982 (1967)

En röd två våningsbuss på linje 47 i Stockholm på gränsen till Solna viker plötsligt av sin väg och kör in i ett staket på Norra Stationsgatan. Orsaken är att någon skjutit ihjäl alla 9 personerna i bussen. En av dessa är Martin Becks yngste kollega Åke Stenström.
Det är de "kända" radiopoliserna från Skåne
Kristiansson och Kvant som gör upptäckten. Tretton över elva på kvällen rapporterar de till Gunvald Larsson. Som i sin tur kallar på Martin Beck som just kommit hem. När Martin kommer till olycksplatsen är kollegan Lennart Kollberg redan där liksom chefen intendent Hammar.
Dagen efter i polishögkvarteret:
Einar Rönn född och uppväxt i Arjeplog, lämnar rapport om personerna i bussen. En har överlevt. Alfons Schwerin. Alla är identifierade utom en.
Fredrik Melander, 1:e kriminalassistent vid Stockholmspolisens våldsrotel, mycket metodisk, glömmer aldrig en detalj. Är ofta på toaletten.
Stenström sammanbodde med
Åsa Torell.
Beck och Kollberg går igenom Stenströms arbetsplats på Västberga. Ingenting anmärkningsvärt än en del nakenbilder på Åsa i ett igentejpat kuvert.
De åker ut och pratar med Åsa Torell. Hon vet inget om vad Stenström haft för sig frånsett att han jobbat osedvanligt mycket vilket Beck tycker är anmärkningsvärt eftersom han inte haft något att göra på arbetet.
Gruppen får förstärkning,
Per Månsson från Malmö och Gunnar Ahlberg från Motala. Fast den senare kommer ej loss. I stället kommer Ulf Nordin, från Norrland.
Ek är polistekniker, Hjelm är också kriminaltekniker.
Einar Rönn vakar på sjukhuset över den ende överlevande. Man
Schwerin dör utan att ha yttrat mer än "Dnrk" på frågan om vem som sköt och "Samalson" på frågan om hur han såg ut.
Beck träffar Monika Granholm "sambo" med
Britt Danielsson omkommen som satt bredvid Åke Stenström i bussen.
Gunvald Larsson intervjuar
Gösta Assarssons maka.
Månsson får ta hand om verkmästare
Johans Källströms maka Ester. Sedan "arabens" (Mohammed Boussie) inackorderingstant.
Vapnet är identifierat. En kpist modell 37, märke Suomi.
Melander har fått psykologernas rapport. (
På den tiden trodde man verkligen på dessa klåpares fantasier. Inte Gunvald Larsson, som skämtar rått om dem och får en allvarlig tillsägelse av Martin Beck - alltid politiskt korrekt! Han vet också att USA är grogrunden för massmördare).
Nordin följer upp ett tips om ett bilverkstad som en schweizare driver. Någon har hört en person som skrattar på ett ovanligt gällt sätt. Han känner en kvinna som kallas blonda Malin som träffas på ett fik på Tegnérgatan.
Kollberg får på sin lott att åter fråga ut Stenströms sambo Åsa. Hon berättar att Åke blivit annorlunda de senaste månaderna. Mycket mer sexuellt intresserad som om han använde henne för något experiment. Han var mycket borta på kvällarna. Hon trodde att han jobbade över vilken han inte gjorde. Han arbetade med ett fall som redan avgjorts. En man
Birgersson, som dödat sin hustru efter åratal av gnat och kiv.
Nordin träffar "blonda Malin", alias
Magdalena Rosén. Hon har varit ihop med Nils-Erik Göransson. Hon kan identifiera henne i bårhuset som den "okände" av de skjutna.
Gunvald skuggar Gösta Assarssons bror Ture. Efter många nätter får han napp och griper på bar gärning brodern och hans kumpan med en väska med illegala tabletter och en stor summa pengar.
Det tycks finnas ett annat fall som Stenström arbetat med. Ett gammalt fall som förklarats som avslutat och helt omöjligt att lösa. Ett lustmord på en nymfoman, Teresa Camarao. Flera vittnen hade identifierat en Renault CV-4 i närheten av den plats där den döda hittats. Men trots en genomgång av alla bilar av det märket i Sverige fann man ingenting. Den äregirige Stenström ville briljera genom att lösa ett fall som alla andra stupat på.
Rönn lyckas till sist få en möjlig tolkning av Schwerins sista ord i livet som "Didn't recognize him" (Schwerin var född i USA) samt "som Olsson". Olsson är kontrollant på gatukontoret där Schwerin jobbade. Nu har polisen ett slags signalement på mördaren.
Internen Birgersson tvingar ut en förbannad Kollberg från lutfisken på julafton för att tala om att han, Birgersson, lärt sig känna igen alla bilmärken. Särskilt svårt är det att skilja en Morris från en Renault CV-4 framifrån. Detta hade han berättat för Stenström som blivit mycket intresserad. Var det en Morris som Camaraos mördare färdats i?
Nu är det tid att åter ta tag i listan på de män 29 män som haft med Teresa Camarao vid tiden för mordet på henne. Nils-Erik Göransson var vid tiden ägare av en Morris Minor. Men vid mordögonblicket var han i Eksjö dä hans Ford Vedette krävde bogsering. En av de 29
Björn Forsberg hade en Ford Vedette och han liknar idag till utseendet "Olsson". Forsberg var dessutom frivillig i finska vinterkriget. Alla indicier pekar nu på honom.
Beck och Melander träffar Forsberg på hans direktörskontor. Forsberg drar ut skrivbordslådan tar fram en pistol, sätter den i munnen och trycker av. Men ingenting händer eftersom Beck redan plockat bort patronerna. Forsberg blir tokig och får förhöras på psykiatriska kliniken.
Han dödade Teresa Camarao eftersom hon ständigt förföljde honom och ville ha sex även sedan han gift sig. Nils Erik Göransson förstod att Forsberg var mördaren. Han fick pengar och lovade att hålla sig undan. Ända tills för en tid sedan när han kände sig jagad av en polis (Stenström). Forsberg var rädd att den drogberoende Göransson skulle avslöja honom. Därför lockade han Göransson att ta en buss med Stenström efter sig. Han följde med och mejade ner alla med sin kpist. Han gjorde det för att "rädda sin familj och sitt företag" på samma sätt som han dödat tre bolsjeviker i kriget.
Det är en spännande bok man sträckläser, trots vissa longörer och alltför mycket förnumstigt tal om samhället och sociala frågor. Verkligen tempo och spänning!